Riscograma
Lucian Davidescu

10 lucruri pe care medicul nu ţi le spune niciodată

Între şpăgarii care încep să iasă, încet-încet, din sistem şi doctorii care vin cu bani de acasă pentru medicamentele pacienţilor, se întinde o vastă zonă gri:

1. Dacă-ţi dau tot tratamentul de care ai nevoie gratuit, s-ar putea să nu-mi mai rămână nimic pentru alţi pacienţi. Am plafon.

2. Când n-am un diagnostic clar pentru tine, îţi dau o variantă de rezervă, prudentă. Dacă e ceva mai grav, te vei întoarce.

3. Primim bani mai mulţi dacă te internăm în spital. Eşti te-ri-bil de bolnav, bine ai venit la noi!

4. Toate medicamentele sunt bune, dar cele mai bune sunt cele de pe urma cărora câştig şi eu stimulente. În curând, stimulentele pe care mi le plătesc companiile farmaceutice îmi vor depăşi salariul.

5. Cabinetul meu public este doar ghişeul de informaţii al cabinetului meu privat. Alege înţelept!

6. S-ar putea să ieşi din spital mai bolnav decât ai intrat. Sau să nu mai ieşi deloc. Statistic, vindecăm mai mult decât îmbolnăvim aşa că vei fi o eroare acceptabilă.

7. Cât timp nu omor oameni, nu se întreabă nimeni dacă sunt competent. Dar nimeni.

8. Cu cât eşti mai tânăr cu atât sunt şanse că vom colaboara mai multă vreme, deci eşti un clie… hmm… pacient bun. Şi invers.

9. Dacă te laşi de fumat, de băut şi de mâncat zahăr, s-ar putea să nu mai ai nevoie de mine deloc. Deci, cât de mult să insist?

10. Ai dreptul şi e de bun simţ să mai ceri şi alte păreri profesionale, dar dacă o faci mă supăr teribil.

Citește și:
Cât de mare e dezastrul din sănatate
Dovada că în spitalele românești se moare cu zile
Mori liniștit, 112 se face că te caută

29 de comentarii
iosif

As mai adauga:
11. Niciodata nu iti vor spune ca exista remedii naturale cu mult mai ieftine decat medicatia alopata, cu o actiune terapeutica mult mai buna decat aceasta.

vala

punctul 7 e infiorator de trist

cata

Doamne cata dreptata ai – din pacate

Geo

Voi generalizati urat de tot ca in toate domeniile sint mai buni si mai prosti. Voi in domeniul vostru unde va situati ?

Lucian Davidescu

@Geo
Reveniţi pe riscograma.ro (în cursul acestui an) pentru 10 lucruri pe care nu ţi le-am spus niciodată 🙂

R

Sa va fie rusine. Sper sa fiti unii dintre aceea care sa patimiti cu o rana nevidecata la un deget, sa fie nevoiti sa va ampute mainile. Astfel nu veti mai putea scrie asemenea mizerii

Dan

Mi se pare revoltator ce ai scris aici.

Nu sint medic dar am multi prieteni medici.

Ar fi trebuit sa incepi cu alte citeva chestii:

1. Cit invata medicii. 5 ani de facultate + vreo 5 ani de rezidentiat, ca sa poata practica. Rezidentiatul inseamna munca normala de medic, cu garzi de 48 de ore muncite incontinuu, dar salariu mai mic decit al femeii de servici. Deci in total 10 ani.

2. Responsabilitatea de medic. Ca inginer (eu sint inginer IT-ist), cistig de 4 ori mai mult fata de un medic si NU risc sa fiu reclamat, NU am responsabilitatea unor vieti. Medicii risca sa fie reclamati de catre pacienti, lucru care de multe ori se intimpla complet pe nedrept.

3. Riscul de imbolnavire la care se supune un medic. Intra in contact cu tot felul de bolnavi: tuberculosi, oameni cu SIDA, cancerosi, oameni cu infectii rezistente la antibiotice, oameni cu boli exotice, oameni cu hepatita, etc. Riscul profesional e real si mare.

4. Cit sint platiti medicii. Salarii concrete de medici, MULT mai mici decit salariile altor categorii profesionale, care invata pe jumatate.

Este motivul pt care unii medici cer spaga.

5. Inainte de revolutie si putin dupa era bataie pe locurile la facultatea de medicina. Acum se intra cu 5. De ce? Pentru ca medicina a devenit, in Romania, o meserie foarte proasta. Oamenii inteligenti NU mai dau la medicina, pentru ca stiu ca dupa terminarea facultatii de medicina NU ii asteapta un viitor stralucit, ci unul negru.

6. Medicii incet-incet in alte tari UE. Pentru ca ii tratam asa cum ii tratam.

7. Multe lucruri care sint imputate de presa „medicilor”, de fapt nu sint deloc din vina medicilor.

De exemplu se spune ca medicii sint de vina ca nu sint medicamente in spital. Ei bine, NU este asa – de vina este conducerea spitalului care nu a cumparat medicamentele care trebuie, si care NU e formata din medici ci din manageri.

La fel cu sterilizarea instrumentelor. Este datoria asistentelor medicale – asistente care in realitate NU sint subordonate medicului si NU pot fi penalizate de medici in caz ca medicii descopera ca nu isi fac corect datoria.

La toate astea presa urla „medicii au facut si au dres” … cind de multe ori NU e asa!

> 1. Dacă-ţi dau tot tratamentul de care ai
> nevoie gratuit, s-ar putea să nu-mi mai
> rămână nimic pentru alţi pacienţi. Am plafon.

NU este vina medicului! Este vina guvernului sau a ministerului sau a CAS (nu stiu exact a carui organism)! Ei au impus plafoane!!!

> 2. Când n-am un diagnostic clar pentru tine,
> îţi dau o variantă de rezervă, prudentă. Dacă
> e ceva mai grav, te vei întoarce.

Ai sa fii surprins sa afli ca daca medicul ii spune pacientului un diagnostic grav, in multe cazuri dupa aia pacientul il reclama – asta chiar daca medicul are 100% dreptate.

Multi pacienti prefera sa nu vada realitatea in fata. Un prieten doctor a avut un pacient care, conform analizelor, avea HEPATITA. I-a spus asta si l-a pus sa-si repete analizele.

Pacientul nu si-a repetat analizele, s-a dus la un naturist (adica un excroc) si l-a reclamat pe medic.

> 4. Toate medicamentele sunt bune, dar cele
> mai bune sunt cele de pe urma cărora câştig
> şi eu stimulente. În curând, stimulentele
> pe care mi le plătesc companiile
> farmaceutice îmi vor depăşi salariul.

Este FALS. Se intimpla in SUA, nu si la noi.

> 5. Cabinetul meu public este doar ghişeul
> de informaţii al cabinetului meu privat.
> Alege înţelept!

Eu am fost la multi medici care lucreaza in spital, sa ma tratez de diverse. Si invariabil, EU am fost cel care a intrebat daca medicul respectiv lucreaza si la un cabinet privat – pt ca prefer varianta asta.

Niciodata nu mi s-a spus subtil „stii, vino la cabinetul meu privat, ca aici nu te tratez”.

> 6. S-ar putea să ieşi din spital mai bolnav
> decât ai intrat. Sau să nu mai ieşi deloc.
> Statistic, vindecăm mai mult decât îmbolnăvim
> aşa că vei fi o eroare acceptabilă.

Medicina nu e vrajitorie. Nu poate vindeca 100% dintre boli. Lumea nu intelege asta.

Problema tipica:

Omul vine in spital cu o boala incurabila, in ultimul hal. Medicii fac tot ce pot, dar omul iese mai grav din spital sau moare – pentru ca OBIECTIV astea sint limitele medicinei.

Dupa aia omul sau rudele reclama si fac scandal, desi doctoru’ a facut tot ce se putea face conform stiintei medicale actuale.

Medicina NU este inginerie.

> 7. Cât timp nu omor oameni, nu se întreabă
> nimeni dacă sunt competent. Dar nimeni.

FALS

Exista un program de educatie medicala continua (EMC). Medicii sint obligati sa faca anual cursuri, sa mearga la conferinte, etc, si sa acumuleze niste puncte de EMC – daca NU fac asta, li se ia dreptul de libera practica.

> 9. Dacă te laşi de fumat, de băut şi de mâncat
> zahăr, s-ar putea să nu mai ai nevoie de mine
> deloc. Deci, cât de mult să insist?

Din pacate este FALS.

> 10. Ai dreptul şi e de bun simţ să mai ceri
> şi alte păreri profesionale, dar dacă o faci
> mă supăr teribil.

Pentru ca majoritatea pacientilor care fac asta sint reclamagii, de obicei pe nedrept.

Concluzia mea:

Ca societate, platim medicii foarte prost si ii tratam foarte prost. Cit timp facem asta, o sa avem servicii medicale din ce in ce mai proaste.

In UE si in SUA, medicii au salarii mult mai mari decit inginerii, de exemplu, si sint tratati cu mult mai mult respect.

Ca inginer, mi se pare normal. Medicii invata mult mai mult, se sacrifica mai mult decit noi, au responsabilitati mult mai mari, au riscuri mult mai mari.

Dar societatea romaneasca NU ii apreciaza pentru asta. Le da salarii de mizerie, ceea ce-i obliga sa ia spaga. Ii prezinta ca pe niste excroci.

Din cauza asta exista un exod de medici care emigreaza in Germania, SUA, etc. Iar oamenii inteligenti NU mai dau la Facultatea de Medicina – pt ca stiu ca ii asteapta, ca medici, un viitor sumbru.

Concluzia este ca sistemul medical romanesc va fi din ce in ce mai prost, medicii din ce in ce mai incompetenti, si ca MERITAM asta – NOI, societatea romaneasca, producem asta.

un realist

Ca in orice sistem al economiei o mare parte (si ma repet o mare parte sa nu fiu inteles gresit) din medici sunt numiti politic in functii cheie si au ,,afaceri in spate,, cu comisioane grase pe banii statului si implicit ai nostri…, au dat de gustul banului si vor sa-si permita o viata de lux cu masini foarte scumpe si fitze de mii sau chiar sute de mii de eur intr-un timp foarte scurt..,au grija sa-si angajeze odraslele care au ,,succesuri,, si care nu au invatat la fel de mult cat a invatat un tanar care intradevar ii place medicina dar nu are ,,pile,, sa-si faca meseria (de aceea pleaca multi in strainatate), se implica superficial in tratarea bolnavului…pina primeste sau cere direct sau indirect prima spaga…devine foarte amabil…dupa o zi doua observi ca e ofuscat daca-i ocupi foarte mult timpul…te simti, ii dai iarasi si tot asa ca de e problema ta nu a lui si tre sa rezolvi…mare parte din ei sunt niste jigodii care profita mai ceva ca si camatarii de oameni disperati…iar rensposabilitate nu prea am vazut… Dar sunt si o parte din ei care isi fac meseria din pasiune, se implica, nu asteapta spaga, …am vazut in ultimul timp medici tineri,foarte buni, o parte din ei din Republica Moldova…care dau exemplu de profesionalism si omenie in primul rand, care pun in pe primul plan viata si suferinta unui om si apoi banul care oricum vine in momentul in care bolnavul devine sanatos(mult ,putin ,…eu cred ca fiecare dintre noi face un ,,cadou,, din inima pentru cel care l-a ingrijit si l-a pus pe picioare. Pentru acestia din urma ,,Jos palaria!,, Pentru restul :sa gandeasca ca in viata exista o compensare a binelui dar si a raului pe care il faci…mai devreme sau mai tarziu platesti… si ar face bine sa reciteasca ,,Fata babei si fata mosului,, de Creanga

marius v

Aşa cum iarna nu-i ca vara, nici medicul nu este jurnalist în România. Adică cele 10 lucruri pe care le-ai scris tu aici pornesc de la premisele relei credinţe şi incompetenţei. Te asigur că situaţia nu este tocmai asta. Și nu sunt medic.

caius

deci daca consulti 10 medici cheltui minim 10mil si ai zece diagnostice diferite.Asa ca nu sint de plins , pentru un consult de 20 minute iau intre 1 si 2 milioane la cabinet bani pe care un inginer ii face intr-o saptamina si raspunde :in fata sefului, in fata inspectiei de stat, in fata inspectii muncii.Apoi pe medicamente mai dai o circa de bani ,ca apoi sa constati ca nu ai rezolvat nimic.In spitale daca nu marci de la portar pina la ultima asistenta mori la sigur.

Tana

@Dan
Multumesc mult pentru ce ai scris! Foarte mult.

Nu, domnule Davidescu, nu prea scrie nimeni despre lucrurile alea!
Uitati-va cat de scurt este articolul dumneavoastra despre medicul care va cumpara fiola si cat de mare si dezvoltat este acesta!

BOgdan

Ca sa ajungi medic iti trebuie 6 ani facultate si inca minim 3 ani rezidentiat, dar de regula 5.
Ca sa faci o adunatura de prostii care sa se cheme articol, iti trebuie 3 ani la jurnalism FF sau pe bani. Se vede….valoarea

Costache

Fata de 2 caz de medic ce a dat cativa bani din castigul lui pentru medicamente, peste 50% din ceilalti 30 000 sunt criminali pentru ca fac comert cu viata si sanatatea omului.
De ce nu schimbati Juramantul lui Hipocrate decat sa jurati stramb?
Sistemul este sufocat de incompetenta manageriala, furtul de fonduri, licitatii trucate pe bani multi, medicamente vandute pe sub mana si multe alte gauri negre. Dau 2 milioane pe luna la casa de sanatate si nu primesc medicamente sau servicii nici de 2 milioane pe an. Cu ceilalti si cei de la buget se sparg doctorii in salarii si afaceri…

MihaiSt

Din fericire sau din nefericire, in cazul medicilor poate fi o loterie din care sa iesi traumatizat pe viata. Sustin ideea conform careia sunt mult prea prost platiti pentru cata responsabilitate au.Sustin ca de vina nu sunt ei pentru lipsa medicamentelor, ci asa-zisii manageri care nu stiu decat sa organizeze licitatii trucate (cunosc bine sistemul!) si sa bage bani in buzunare fara a le pasa de pacienti. Insa, a spune ca toti sunt profesionisti mi se pare o tampenie. Am prieteni medici, stiu cat invata pentru a ramane in cadrul sistemului si apoi pentru a promova, insa unii sunt doar niste macelari. In urma cu 10 ani, m-am simtit foarte rau si am apelat la medici.Am ajuns la un spital (nu-i dau numele), unde am fost tinut 2 zile fara a mi se face macar o analiza, desi ma simteam teribil de rau. Apoi, cand am inceput sa arunc cu bani, s-au trezit la viata si cadrele medicale.Si mi-au cerut 1500 euro pentru o operatie, iar in urma operatiei stiti ce mi-au scris in protocolul operator?Apendicita tactica!!!Adica nu trebuia scos nimic, dar trebuiau sa-si justifice banii.Au urmat alte internari, si abia dupa 2 luni am aflat ca erau niste ganglioni inflamati si asta s-a descoperit intr-o clinica privata, unde am ajuns cand nu mai aveam nici bani nici timp de pierdut.Deci, in sistemul public de sanatate, finantat de noi, mori de multe ori cu zile. Da, mai sunt si medici buni, dar sunt cazuri izolate. Si asta o spune un patit.

tudor

Lucrurile astea nu-s pe de-a-ntregul adevatate.
Cateoata – ba chiar de multe ori – unele dintre aceste lucruri chiar sunt spuse de catre medici.
Decat sa impuscam medicii ar trebui sa vedem de cate dintre ele sunt medicii vinovati:

1. „…S-ar putea să nu-mi mai rămână pentru alţii… Am plafon.”
E medicul vinovat pentru asta?

2. „Când n-am un diagnostic clar pentru tine, îţi dau o variantă … prudentă.”
medicul aplica principiul „primo non nocere”. Si SPUNE asta! Si se mai spune: du-te si mai fa investigatii / cere si alta parere… daca ai bani. Daca nu… e vina ta.

3. „Primim bani mai mulţi dacă te internăm în spital.”
E medicul vinovat pentru asta?

4. Daca „Toate medicamentele sunt bune” nu-i nimic rau ca „cele mai bune sunt cele de pe urma cărora câştig şi eu stimulente”. „Stimulentele vor depăşi salariul.” din cauza ca salariul e mizerabil…
Chestiunea functioneaza la fel in toate domeniile.
Indraznesc sa intreb: E vinovat medicul pentru asta? Medicul ar trebui sa-si impuna siesi limitarea conflitului de interese?

5. Cabinetul meu public este doar ghişeul de informaţii al cabinetului meu privat.
E vinovat medicul de asta?

6. S-ar putea să ieşi din spital mai bolnav decât ai intrat. Sau să nu mai ieşi deloc. Statistic, vindecăm mai mult decât îmbolnăvim aşa că vei fi o eroare acceptabilă.
No comment

7. Cât timp nu omor oameni, nu se întreabă nimeni dacă sunt competent. Dar nimeni.
E VINOVAT MEDICUL PENTRU ASTA? Este intradevar, infiorator de trist, insa medicul n-are nici o vina pentru asta, chestie care e si mai inforator de trista.

8. Cu cât eşti mai tânăr cu atât colaboara mai multă vreme.
one comment only: Truism.

9. Dacă nu te laşi de fumat, de băut şi de mâncat zahăr, s-ar putea să mori?
Asta chiar ti se spune. Pana la exasperare. Nu numai de catre medici ci dupa fiecare reclama la TV. Dar pe tine nu te interezeaza. Tot ce te interezeaza e ca provoaca celulita si/au impotenta. Si intreb din nou: E vinovat medicul de asta?

10. Ai dreptul şi e de bun simţ să mai ceri şi alte păreri profesionale, dar dacă o faci mă supăr teribil.
Asta e intr-adevar un lucru care adesea nu ti se spune (desi exista exceptii – vezi puncul 2) si pentru care medicul se face vinovat.

nelu

domnilor care ii aparati pe medici cum vati simti sa aveti o pensie de 500lei si sa va spuna medicul sa mergeti la cabinetul particular ca la policlinica de stat nu are aparatura de specialitate si cand te duci acolo vezi ca te costa numai consultatia 120 lei plus ca iti mai da o reteta compensata [la farmacie nu mai au fonduri ]care te mai costa 100 lei si din ce iti mai ramine mai platesti si utilitati si dupa aceea traiasca pensionarul cu paine si apa

tudor

@nelu:
Cum v-ati simti atunci cand va lamentati de pensia dvs. de 500 lei si medicul va spune ca are venitul de 2 ori mai mic…

Daca vreti un calcul concret:
http://www.cnas.ro/pdf/legislatie/contract_cadru_2009.pdf
Un punct de plata serviciu medical= 1,5lei. O consultatie (30 min)= 7 puncte. 16 colsultatii /zi * 20 zile / luna=3360lei.

Ce se face cu banii astia:
Salariu asistenta (cu taxe) evident minimul posibil: 1000lei
Chirie 1500lei minim (dati-mi aici de stire daca e mai ieftin)
Contract_deseuri_biologice/Telefon/curent/apa/chitaniter/etc. 400lei
Contract prestari servicii contabilitate/curatenie 100lei.
Cheltuieli neprevazute (a.k.a spagi la fisc si parveniti de la CNAS) 200 lei.
Venit brut ramas: 160lei -> venit net ramas 0 lei pentru ca exista impozit forfetar.

Daca nu-ti place calculul asta facem altul: Lucrezi in firma altuia:
Contractul de colaborare arata asa: primesti 50% din venitul net (dati-mi iarasi de stire daca oferiti mai mult). Nu te mai intereseaza cheltuielile „neprevazute”, cele cu comodity sunt mai mici. Obtii un venit de 400lei.
Facem si un calcul cu rata banca pentru cabinet?…

Nu! Nu-i nevoie. Un medic nu face afaceri imobiliare… El a depus juramantul lui Hipo.

Asta e unul din „cele 10 din lucruri pe care un medic nu ti le spune niciodata”.

Lucian Davidescu

@tudor
Cine a spus că medicul e de vină?

Stefan

am trecut de 40 de ani, functionez inca bine in general, dar ma gandesc cu groaza la viitor… sper insa ca fiind cetatean UE sa am acces la medicii romani din Germania, Italia sau Franta 😉

mm

@nelu este partial adevarat acel calcul pe care-l faci, nu are rost sa intru in detalii dar iti pot spune ca destui doctori au credite la banci si din punct de vedere venituri stau bine. Atat specialistii cat si cei primari castiga decent (vorbind de cei din mediul urban) pentru ce se intampla in Romania si este partial gresita optica de a gandi mereu ca in afara se castiga mai bine, acolo costurile ca sa te formezi sunt foarte mari, concurenta mult mai mare acolo nu se bajbaie cam cum se intampla la noi in destule cazuri – asta fiind valabil pentru toate categoriile sociale/profesionale. Trist este ca in ziua de azi oamenii nu mai accepta sa lucreze decat pe bani foarte multi pentru a-si satisface un trai mai mult decat decent. o conceptie care nu este sanatoasa in contextul in care ne aflam intr-o "competitie" daca ne uitam ce se intampla in Asia-China care uman poate sa ofere de ex. medici foarte multi platiti cu bani mult mai putini. Trebuie sa intelegem ca sanatatea costa, nu este normal sa se dea spaga doctorului din contra ar trebui sa se taie factura si daca 10 persoane au grija de ei dar 4 isi baga picioarele(cei care fac abuzuri) si se cheltuie cu ei mai mult decat cu primii atunci avem o mare problema si nu putem sa-i tinem in spate fiindca vor incepe sa se imbolnaveasca cei 10! nu mai zicem de cazul in care cei 4 nu au lucrat dar vor servicii medicale si se asteapta cu o spaga sa rezolve.

paul

O analiza estimativa a OMS apreciaza ca 95% din populatia globului pamintesc, este cel putin purtatoare a unor paraziti, in aceasta situatie este necesar si recomandat sa se faca cure de profilaxie contra lor. Frecventa recomanda este de 2-3 ori pe an.

Dupa datele OMS, din 50 milioane de decese la nivel global, mai mult de 16 milioane de oameni decedeaza in urma bolilor infectioase si a celor parazitare. Dupa frecventa de cazurilor, helmintozele gastro-intestinale, ocupa locul trei in lume. Helmintozele induc reactii alergice ale organismului, micsoreaza potentialul de autoaparare a organismului, scad imunitatea, actioneaza ca o sursa permanenta de toxine asupra organismului.

Foarte des multe diagnoze, asa cum sunt de exemplu exzeme, psoriazisul, astmul bronsic, boli de ficat si vizica biliara, epilepsie, simptome de boli grave a articulatiilor, degenerescenta retinei si altele, ascund diverse invazii parazitare, care sunt una din cauzele principale ale acestor boli. In organismul uman pot trai concomitent pana la 150 specii de helminti. Depistarea infectiilor cuparaziti de multe ori este foarte greu de depistat. Ce nu ne spun doctorii de exemplu este eficienta metodelor obisnuite de analiza : in cazul coproculturii eficienta este de doar 10%, analiza singelui si plasmei sanguine ridica acest procent la 50% de exemplu, pentru a depista ascarida-toxacara cainelui este nevoie de o scanare minutioasa a singelui sau o proba prelevata cu o portiune de piele. Pentru a depista si alte specii de paraziti, deseori se recurge la utilizarea de coloranti specifici. La ora actuala cea mai precisa metoda de depistare a parazitilor este prin biorezonanta.Alt lucru pe care nu il spun Doctorii in mod normal e ca « otrava de gindaci »pe care o recomanda pentru deparazitare functioneaza pe sistemul care cedeaza primul , « gazda sau oaspetii » si nu este eficienta in cazul formelor de rezistenta , cind acestia au format capsule de protectie, si in cazul oualelor.Totusi natura ne pune la dispozitie remedii naturale eficiente, care sunt mai blande cu corpul nostru si care ne permit sa urmam o cura de mai lunga durata, suficient de lunga pentru a elimina toate fazele de dezvoltare a parazitului.

Cauzele infectiilor parazitare

1. Nesupravegherea egienei personale,

2. Micsorarea secretiilor stomacale, cele care distrug ovulele limbricilor,

3. Scaderea imunitatii,

4. Dereglarea microbiocenozei colonice (disbacterioza),

5. Alimentatie necorespunzatoare,

6. Diskinezia cailor biliare, fermetul carea are proprietati bacteriostatice,

7. Prezenta infectiilor cu fungi si ciuperci,

8. Dereglarea activitatii fermentilor,

9. Colon intoxicat (prezenta placilor colonice).

paul

La un moment dat M. Ghandi a spus ca doar cu citeva schimbari minore cum ar fi folosirea orezului integral in loc de cel decorticat si un pic de educatie ar face o schimbare majora la nivelul sanatatii intregii Indii. " Fie ca alimentele sa va fie medicament si medicamentele sa va fie aliment" spuneau inaintasii , dar acum doar jumatate din aceasta afirmatie intereseaza industria farmaceutica adica alimentatia noastra sa provina din fabrica…

amyro

f f bun articolul,scurt si al obiect.

amyro

f bun articolul,scurt si la obiect.

Fzv

Oh dar va rog nu va ambalati 🙂 . Veti scapa doctori , pentru ca in momentul de fata rezidentii si doctorii tineri pleaca intr-o proportie de 40 % , iar in curand aceasta proportie va creste ….si veti simti singuri cum sta treaba, in momentul in care veti intra in spitalele fara medici . Va rog…nu va faceti probleme ca veti merge la doctor si nu va vor trata corespunzator …pentru ca in curand nu veti avea la cine sa mergeti si veti scapa de aceasta societate secreta care doreste sa faca rau poporului roman , formata din medici . Iar asta pentru ca nu suntem nicicare vesnic tineri … Medicii actuali se vor pensiona, studentii la medicina sunt pe cale de disparitie (iar voi veti avea grija sa-i exterminati) , iar medicii tineri pleaca spre tarile calde, unde nu sunt nevoiti sa accepte mita pentru a trai si a avea cu ce sa-si hraneasca copii ( sunt foarte curios care dintre domniile voastre poate cu un venit de 800Ron / luna sa plateasca chirie, intretinere si mancare…si nu doar pentru o persoana , ci si pentru copii, pentru ca atat primeste un medic rezident in conditiile bune…sunt care primesc si mai putin).

E minunata abilitatea dumneavoastra de a descrie . Felicitarile mele in aptitudinea de a critica ceea ce habar nu aveti cu ce se mananca. Sunt incatata de-a dreptu' sa vad ca pensionarii sunt revoltati pe medici, de parca medicii decid cat sa fie venitul/pensie . Si de parca nu am fi cu toti in aceasi oala fiarta de oameni incapabili si sus-pusi .

Cat despre media …ce mai poti spune … cand nu au subiecte bune , cauta un caz dintr-o clinica si fie ca este , fie ca nu este vina medicului, are grija sa discrediteze medicul .

Dar dupa cum spuneam mai devreme … va rog nu va faceti probleme … Curand nu veti mai avea medici !!!

cornelius 55

pt.fzv.nu-ti mai bate capul.da-i dracu`sa crape.nu-i nici un pacat.astia nu sunt oameni sunt plosnite.nu merita gratis nici fiola de diazepam urmata de una de succinilcolina ,asta ca sa stim o treaba.respecte!!!

ilia

Excelent si adevarat.

a1.ro

Pentru a ști că ești pe mâini bune și că vei avea parte de cel mai bun tratament, sunt câteva lucruri cărora trebuie neapărat să le acorzi atenție. Iată de ce trebuie să ții cont când mergi la medic:

Curățenia, un factor vital când vine vorba despre sănătate

Ulimtele scandaluri din lumea medicală au reprezentat un adevărat semnal de alarmă în ceea ce privește condițiile de igienă. Tocmai de aceea, atunci când pășești într-un spital sau într-o clinică, trebuie să acorzi o atenție deosebită curățeniei. Privește podelele, paturile și, cel mai important, uniformele medicale.

Halatele și uniformele purtate de medici și de asistente trebuie să fie mereu impecabile, felul în care arată ele reprezintă o carte de vizită pentru clinica respectivă. Dacă observi că ele nu sunt foarte curate, este de preferat să mergi într-o altă clinică. Dacă personalul nu acordă atenție propriilor haine, este puțin probabil să ai de-a face cu adevărați profesioniști

Istoricul medical și al medicamentelor pe care le-ai luat în ultima perioada

Înainte să mergi la medic, notează-ți pe o foaie afecțiunile de care ai suferit și toate medicamentele pe care le-ai luat în ultimele 2-3 luni. Aceste informații sunt foarte importante pentru medic și îl vor ajuta să pună un diagnostic mai corect. Doctorul îți va pune întrebări legate de aceste lucruri și, pentru a nu omite nicio informație importantă, este de preferat să te gândești la asta înainte de a păși în cabinet.

Timpul necesar pentru efectuarea investigațiilor

Dacă îți sunt recomandate unele investigații medicale, timpul pentru efectuarea lor ar trebui să fie cât mai scurt. În unele cazuri și la anumite afecțiuni este foarte important să se intervină rapid, așa că atunci când ți se dă un timp de așteptare prea mare, este de preferat să găsești o altă clinică, unde să-ți poți efectua analizele cât mai repede.

Când este vorba despre sănătate, cu cât ai mai devreme un diagnostic, cu atât mai repede poți trecere la tratarea afecțiunii, deci timpul este foarte important.

Explicații pe înțelesul tău

Un alt lucru de care ar trebui să ții cont atunci când mergi la medic este limbajul folosit de acesta. Dacă nu înțelegi anumiți termeni, nu te sfii să întrebi, iar dacă doctorul refuză să dea explicații suplimentare, ar fi cazul să consulți un alt medic.

Uneori medicii folosesc termeni pe care persoanele care nu au studii în domeniu nu îi pot înțelege, însă un adevărat profesionist va fi dispus să explice cât mai clar un diagnostic.

Recomandare pentru a doua opinie

Atunci când diagnoticul pe care l-ai primit este unul grav, nu ezita să consulți și o a doua opinie. Mai mult decât atât, îi poți cere chiar medicului consultat inițial o recomandare de medic. Un medic sigur pe sine nu va ezita să-ți recomande un alt specialist pentru a doua opinie, deci răspunsul său te va ajuta să-ți dai seama dacă este sau nu sigur de diagnosticul pe care l-a dat.

Când vine vorba despre afecțiuni grave, care necesită un tratament complicat, invaziv sau radical este aproape imperativ să consulți un al doilea medic.