Riscograma
Lucian Davidescu

5 metode de-a te pregăti pentru pensie

Când statul, fondurile de pensii şi băncile vor da faliment, s-ar putea ca economiile tale să nu mai valoreze mare lucru. Cum te pregăteşti pentru asta?

Peste 30 de ani, generaţia ’70 va fi la pensie şi sunt şanse mari ca tot-mai-puţinii tineri să prefere să contribuie la sistemele de pensii din alte ţări. Dacă greşelile sistemului de pensii persistă, România va avea patru pensionari pentru fiecare angajat. Aşa se face că pensia de stat va fi neglijabilă sau nu va mai fi deloc.

Pensiile private oferă perspective mai puţin rele, însă nici aici nu este 100% sigur că ele nu vor fi confiscate de stat sau devorate de inflaţie. Chiar şi în cazul economiilor individuale există riscuri – inflaţia, sau frauda şi falimentul bancar.

Pentru pensionarul anului 2040, cea mai înţeleaptă schemă de investiţii trebuie să includă o puternică componentă nefinanciară.

1. Casa „pe pământ”, preferabil la ţară. Foarte probabil, nicio pensie nu va mai putea acoperi costurile utilităţilor pentru viaţa „la condominiu”, nici măcar pe timp de vară

Soluţia este o locuinţă cât mai autonomă: excelent izolată termic (sau chiar pasivă), cu sursă proprie de apă şi chiar de energie electrică.

2. Sursa proprie de hrană. Două persoane îşi pot asigura aproape tot necesarul de alimente dintr-o seră de doar 300 de metri pătraţi (chiar mai puţin cu tehnologia hidroponică).

Important este ca ea să fie automatiată cât mai mult. Costurile sunt mari, dar vor scuti la vremea lor cheltuieli de oportunitate şi mai mari.

3. Sursă pasivă de venituri. O proprietate – locuinţă sau spaţiu comercial – poate aduce un venit mai bine ancorat în realitatea de atunci. Însă atenţie unde! Cartiere şi chiar localităţi întregi ar putea dispărea cu totul.

4. Educă-ţi foarte bine copiii. Dacă-i trimiţi la cele mai bune şcoli (străine şi scumpe) astfel încât mai târziu să câştige foarte bine, sunt mai mari şansele să aibă venituri disponibile suficiente încât să te poată ajuta şi pe tine.

Numărul copiilor nu prea contează. Dacă-s mulţi şi suferă de foame, vor face coadă la sera ta.

5. Sport şi sănătate. Cel mai de preţ lucru pe care îl ai acum şi s-ar putea să-l pierzi până atunci este propria mobilitate. Investeşte în ea!

40 de comentarii
bpv

frumos articol,

sa speram ca nu va fi chiar asa de rau

John Galt

O hidrocentrala..

😛

gigix

criogenia! (:

spartan

Lucian, esti super realist, spre deosebire de majoritatea conationalilor nostri care inca mai au incredere in STAT si in ideea de pensie. Pentru multi, faptul ca acum inca se mai platesc pensii constituie garantia ca si peste 30 de ani va fi la fel, fara a lua in calcul factorii demografici si cei economici.

As mai adauga ceva:

1.Educati-va copiii astfel incat sa si doreasca sa va ajute la batranete. Insuflati-le ideea de familie, de loc, de tara. Degeaba vor avea bani daca vor fi niste egoisti aflati la sute sau mii de kilometri distanta.

2. Educati-i astfel incat sa aiba si o meserie la baza, nu numai studii ultraspecializate. Daca lucrurile vor merge prost si pentru ei, cunoasterea unei meserii alternative poate fi salvatoare.

P.S. Pentru multi, scenariile descrise de tine sunt de domeniul SF; dar odata si odata butoiul deficitelor si al imprumuturilor tot va exploda… e doar o chestie de timp pana cand…

Dan Selaru

Ai uitat sa spui: tine macar o parte din economii in aur si argint, cand o sa dea faliment sandramaua aurul si argintul o sa fie singurii bani valabili. In rest mai am de adaugat, invata sa gradinaresti si invata o meserie manuala, tamplarie sau cam asa ceva. 🙂

ova

Poate cea mai buna idee ar fi intoarcerea la originii: adica cum traiau taranii romani in anii 1700 – 1800 !!!! 🙂

Sursa autonoma de energie: centrala nucleara sau solara

Sursa de apa autonoma: la cate reziiduri toxice sunt infiltrate in panza freatica, cool !

Sera automatizata , de la centrala proprie nu ?

Intrebare: cati cei din generatia '70 mai apuca pensia sau macar primii ani ??

joness

Daca pensia de stat nu o sa mai fie deloc, cea privata o sa fie confiscata iar bancile vor da faliment, o sa fie confiscate si proprietatile individuale, adica si casa de la tara, si sera si apartamentul de inchiriat. Ba chiar si aurul si argintul lui Dan Selaru. Cu recomandarile 4 si 5 sunt de acord.

mike

nu cred ca viitorul ne rezerva intoarcerea la sapa de lemn , chiar si in perioadele astea tulburi , in care majoritatea pierd , mai sunt unii care si castiga ( nu prin furat ca in romanika ) , o sa scada nivelul de trai in tarile haotice gen romanika dar in alte parti o sa creasca , asa ca totusi sa nu fim chiar asa de pesimisti la sfarsit de an …

SOFIA

SA STITI CIND LA NOI BANCILE LA NOI ERAU IN CRESTERE IN ALTE TARI DIN EUROPA AU FOST BANCI CARE AU DAT FALIMENT MAI INTERESATIVA

Alex Nicolin

@joness

Daca sunt sanse sa se confiste proprietatile, eu as pune pe lista la punctul 6 si:

– 1xdubita rablagita

– instalatie servo cu comanda radio

– 600 kg NH4NO3

– 200 L motorina

– 2xbutelii oxigen 70L

– 6xbutelii hidrogen 70L

Asa, ca bonus pentru averea confiscata 🙂

C

Si eu cred tot in pct 4 si 5.

Nu vor fi investitii pana nu se mai limpezesc apele.

Pana acum "reforma" nu a atins clientela politica (problema societatii) .

Dan Selaru

@joness Nu-mi ia nimeni argintul, ca nu stie unde e ingropat. 🙂 Si, de fapt, care argint?

Alex

Problema cu casa la tara e ca nu toti au inclinatia si sanatatea la 65+ de a munci pamantul. Sincer, nu asta mi-as dori sa fac la pensie.

Personal, eu ma bazez pe acumularea de avere in imobiliare si alte active considerate safe. Si bani, aur, daca se poate in conturi din afara tarii, sa nu aiba statul acces la ele. Recomand tuturor sa inceapa de la 30+ ani sa puna cel putin 10% deoparte. La 65 de ani pot ignore astfel pensia de la stat.

Alex Nicolin

Valoarea imobilarelor e, cel putin pe termen lung, proportionala cu perspectivele zonei respective. Vezi casele din Detroit, sau din Petrosani – foarte ieftine, dar neatragatoare ca investitie.

MadMax

Ai uitat pct 6: cumpararea unui loc de veci. Investitie sigura.

mike

crezi ca o sa traiesti mult intr-o casa la tara ( in romania ) in situatia in care in romania ajunge sa nu se mai plateasca pensii ??? ti-e frica acuma sa stai la cati betzivi si tzigani fara capatai sunt , in criza severa nici in adapost antiatomic nu mai esti in siguranta , e bine de adaugat la dotari si cativa dulai , pusti , bate si alte elemente de autoaparare

Dan

Dacă-s mulţi şi suferă de foame, vor face coadă la sera ta.

firar mama lor !!

George

Offside flagrant Lucian!

Ai gresit (big time) cu pastila asta – "Numărul copiilor nu prea contează. Dacă-s mulţi şi suferă de foame, vor face coadă la sera ta."

Nici nu are rost sa insir aici motivele si argumentele contra. Sunt multe.

In ultima instanta – separat de motivatia parinte/familie/copii – invalideaza chiar articolul in sine fiindca demonteaza calculul.

Iti scriu pt. ca apreciez mult articolele tale si site-ul.

Imi place ca dai cifre.

Dar am observat in ultima perioada o tentatie de a scrie repede si de a trage concluzii (unele insuficient construite) care cred ca te pot duce in zona pierderii de credibilitate.

Bafta!

Sunt cu ochii pe tine,

🙂

G.D.

Lucian Davidescu

@bpv

Singura şansă e să fie descoperită fuziunea nucleară la rece sau ceva de aceeaşi talie

@John Galt

Vinzi sau cumperi? :))

@gigix

Și cumperi curent de la @John Galt

@spartan

Lucrurile stau deja foarte rău 🙁

@Dan Selaru

Aurul mi se pare foarte riscant în aşa un scenariu – s-ar putea să se răstoarne cu totul noţiunea de lichiditate. Chiar dacă îi creşte valoarea, e mai bine să ai un mijloc de producţie cu utilitate directă decât o bucată de metal

@ova

“la cate reziiduri toxice sunt infiltrate in panza freatica, cool”

Depinde de adâncime. La câteva zeci de metri, e ok. Într-adevăr, forajul costă câteva mii bune de euro.

“cati cei din generatia ’70 mai apuca pensia sau macar primii ani ??”

Aproape toţi.

@joness

Proprietăţile în sine nu valorează mare lucru, contează abilitatea de-a le folosi

@mike

Nu-i vorba de pesimism sau de optimism, e vorba să fim pregătiţi chiar şi pentru scenariile nasoale 🙂

@Alex Nicolin

Uf, îmi pui pe secu pe cap =))

@Alex

Bun, şi dacă banii sunt mâncaţi de inflaţia zimbabweană?

@MadMax

Mda, am uitat

@Mike

Am zis eu ceva de România? 🙂

@Dan

Și tata-lor

@George

Mulţumesc. Are rost. Măcar câteva.

John Galt

@Lucian – mai rau. Fac pentru mine. 🙂

In rest lucrez impreuna cu alti capitalisti verosi la un portofoliu de 42 MW, 140 km conducte, tone de hartii, avize, evaluari..

John Galt

Btw: fuziunea la rece va veni cat de curand (link).

🙂

MeTeo

@Lucian, te contrazici…reciteste cu ATENTIE ce scrii…2 si 4 se (te) contrazic, restul e apa de (te) ploua. incepe a da un exemplu prin TINE.

Lucian Davidescu

@John Galt

1. Foarte tare! Îţi urez ploaie 🙂

2. Bine-ar fi, dar de 20 de ani tot "vine cât de curând"

@MeTeO

Contradicţia e doar în capul TĂU 😀

Alex Nicolin

@Lucian

Se poate inlocui dubita cu o vidanja, iar cantitatea de material exploziv poate fi redusa pana la strictul necesar proiectarii continutului cisternei pe o raza de cateva zeci de metri. Detonarea unei astfel de incarcaturi in plenul Camerelor eunite, cu Presedintele si Guvernul la prezidiu ar fi cel mult echivalentul unei gustari usoare pentru distinsii spectatori 🙂

punk

1. Curba de evolutie a raportului de dependenta e foarte optimista. In cca 20 de ani o sa avem o explozie a pensionarilor si o reducere a intrarilor pe piata muncii din cauza feedback-ului demografic de care am mai vorbit. Nici vorba de evolutie cvasi-liniara dupa 2030.

2. Casa la tara e buna daca vrei sa traiesti ca iobagii secolului XIX: arand cu boul si cu o speranta de viata de 30 de ani. Daca vrei sa traiesti ca un om al secolului 21, esti foarte dependent de societatea secolului 21 indiferent cate conserve si gloante ai in pod.

3. Numai profesionistii imobiliari fac bani din imobiliare. Speculatiile imobiliare sunt una din cauzele crizei. Intram intr-o era de scadere demografica, nu vor mai exista boom-uri, situatii ca Romania de acum 10 ani mai poti gasi in Africa poate. Ce valoare are o proprietate intr-un oras bantuit de pensionari zombificati, dispusi sa te ucida pentru un colt de paine ? >:)

4. Casa pe pamant e o utopie in eventualitatea unei crize energetice. Cum ajunge salvarea in suburbie daca a nins un pic mai tare ? Crezi ca primaria va trimite vreo masina de dezapezire pe o strada unde locuiesc 20 de pensionari ? Din ce bani, la 200E litrul de benzina ? Cum iti cumperi de mancare fara masina ? Paradoxal, cartierele comuniste de mare densitate sunt locul potrivit pentru un pensionar, datorita economiei de scara cu aprovizionarea, servicii esentiale etc.

Alex Nicolin

Ce valoare are o proprietate intr-un oras bantuit de pensionari zombificati, dispusi sa te ucida pentru un colt de paine ?

Stau in Drumul Taberei, deci mai bine as invata sa tintesc tartacuta =))

Catalin

Pentru Punk

" Casa la tara e buna daca vrei sa traiesti ca iobagii secolului XIX: arand cu boul si cu o speranta de viata de 30 de ani. "

Atunci strange bani de pe-acum ca sa iti cumperi un tractor 🙂

Daca ai ajuns acolo ca pensionar si speranta ta de viata este de 30 de ani, esti un pensionar incredibil de tanar. 😉

Paradoxal, cartierele comuniste de mare densitate sunt locul potrivit pentru un pensionar, datorita economiei de scara cu aprovizionarea, servicii esentiale etc.

Multumim din inima partidului ca a scos taranii din rosturile lor si i-a dus la oras, ca sa aiba o batranete demna si linistita. Ceea ce arata ca intotdeauna partidul stie mai bine ce vrem noi de fapt si o face chiar si impotriva vointei noastre 😀

Spam

Care pensie??? Nu mai apucam sa mancam ''pensie" .Pana atunci suntem exterminati prin cipare, alimentatie otravita bazata pe ''prea maritul '' Codex …. Scapa cineva????!!!!

Si ce e mai rau este ca nimeni nu are nici o atitudine ..Parca avem creierele spalate ….

Flavian

Hopa, Lucian chiar a nimerit-o de data asta. A inceput sa dea sfaturile pe care le dadeam eu acum vreo doi ani, deci e pe calea cea buna: Aur, ferme si petrol

Cat priveste fuziunea la rece, e pe vine, poti sa ramai optimist in privinta asta. Hidrocentralelor si eolienelor lui raducu le urez pe aceasta cale rugina placuta… 🙂

John Galt

Flavian, tu chiar nu intelegi mai nimic din lumea asta, asa-i? Vrei si tu sa mergi cu portavionul pe Dambovita, nu? Ce ti-e si cu legile astea implacabile ale termodinamicii, cum nu te lasa ele deloc sa ai "free energy". 😀

Lucian, vezi filmuletul de aici. In discutia din linkul anterior ei imi ziceau ca au reusit deja, insa nu e public. Folosind laserul au reusit sa ridice pana la 5-6 milioane de grade iar dupa aceea, ca sa initiere reactia, au folosit "alte artificii", resonante etc.

..

La multi ani in cel mai important an al omenirii de cand e ea!

🙂

Stefan

Daca mai apuc inca 30 de ani de acum inainte, nu conteaza daca o sa-i traiesc la tara sau in Rahova 😉

Totul este ca la sfarsitul lor sa fie ger afara, ca sa adorm usor…

optimistul realist

Numai pt comentariile ultra pesimiste ale numitului (-tei) joness

taiă-ţi dragă venele să nu suferi când îţi vor lua casa pe pământ şi sera

ha, ha, ha

asta e gândire satanică; Orwell era piţifelnic pe lângă tine

omul ăsta (Lucian) a încercat să le deschidă mintea unora care mai cred că Zâna cea bună e STATUL şi să-i trezească pe alţii din somnul tabloidelor sau al emisiunilor imbeciloide de pe la televiziuni (toate, fără excepţie)

normal că unora ca tine asta li se pare prea pozitiv; hai să făurim un viitor şi mai sumbru decât cel pe care-l trăim azi; se poate? DA, DA, DA

Cum? zise autoritatea publică, spune-mi şi mie … Te rooog! Eu cu asta mă ocup de ceva vreme…

păi simplu, cocoţaţi pe funcţii de decizie oameni ca joness (întotdeauna cu j mic, cât de mic ? foarte mic) şi totul se rezolvă mintenaş

Cristi

Lucian. Scrii ca pensia privata e mai posibil buna decat cea de stat . Pe termene medii si lungi ca e total gresit si o imposibilitate matematica.

Pensia de stat distribuie ceea ce colecteaza de la cei care muncesc catre pensionari. Adica creste PIB-ul creste si pensia. Multi platitori de contributii + putini pensionari=Viata buna ; pensie mare

Putini platitori de contributii + multi pensionari = colaps (iar statistica ne spune ca asta se intimpla

Pensia privata investeste banii de azi pentru viitor in investii pe termen lung . Oricum ar face investitia Fondul de pensii -adica titluri, conturi si derivate- tot in imobile si afaceri ajunge. Daca sunt putini cei din cohorta statistica a celor muncesc, sunt si putini care au nevoie de bunuri si imobile (indiferent ca e vorba de fabrici , cladiri de birouri , hoteluri sau apartamente). Creste PIB-ul , e cohorta de tineri si de investitori mare e si pensia mare. PIB-ul mic se imparte la cei care au investit in pensii private in pensii mici. Pensia rezultata din investitii nu poat sa creasca statistic, pe termen lung si cu un numar mare de pensionari (toti eventual de cand cu obligativitatea pensiilor private ) mai mult decat e cresterea PIB. In plus spre deosebire de sistemul de stat care are costuri mici si nu da faliment ( doar imparte ce colecteaza ,eventual mai primeste o subventie de la Buget), sistemul privat are costuri mari asa ca investitia va fi mai mica decat cresterea PIB si are riscuri- de faliment de plasa banii mai prost decat e normal etc)

Apropo de colaps si de viata la tara exista un analiza pe net care compara colapsul URSS si al SUA :

The USSR Was Better Prepared For Collapse Than US http://www.energybulletin.net/node/23259

Concluzia e ca e mai bine la oras

Lucian Davidescu

@Spam

Cândva umbla vorba că bagă ceva şi-n pensie

@Flavian

Bine că mai sunt repere pe lumea asta 😛

@John Galt

Vreau să pun mâna şi să urlu "este!" 😉

@Stefan

Don't worry, s-ar putea să fie tot aia 😀

@Cristi

Sunt de acord că şi pensia publică şi cea privată sunt sisteme de redistribuire a resurselor şi că la nivelul mediilor "randamentul" teoretic este acelaşi.

Avantajul pensiei private vine din faptul că nu prea mai permite fraudarea sistemului de către beneficiari sau utilizarea sa politică.

PS Analiza rusului e un fel de glumă:

1. Colapsul URSS s-a produs, al SUA nu.

2. După argumentele ăstea, Zimbabwe este muuuult mai pregătită decât URSS.

just

Soluţia-când nu mai poţi să te întreţii tu sau copiii nu acceptă sau nu pot s-o facă–este soluţia lapono- eschimoşă,sau o alta-eutanasierea.

Diana

Foarte bun acest articol. Le spun deseori celor care viseaza ca vor iesi la pensie de la un loc de munca ca pensia nu mai este o certitudine, ca statutul de angajat intr-o companie sau alta va fi mereu o incertitudine si ca singura garantie o pot constitui niste rezerve personale si investitii bine facute. http://www.caleasuccesului.com

Laura Anton

”Numărul copiilor nu prea contează. Dacă-s mulţi şi suferă de foame, vor face coadă la sera ta.”
Totdeauna rad cand citesc articolele tale ! :))

Chris Kay

Lucian, foarte pertinente observatziile tale…cred e al doilea articol pe care ti-l citesc…
marturisesc ca acum cind am schimbat prefixul din 3 in 4, am inceput sa ma gindesc la trebuirile astea…sunt de acord cu 1 si 3 si 5; cu 2 e un long shot…cu 4 nu stiu ce sa zic…daca ei vor fi individualisti, cit vor fi de bine educatzi si de realizatzi materiali, tot vor veni sa ia si nu sa dea…familiile sarace au mai multa coeziune decit cele bogate…