Riscograma
Lucian Davidescu

Cum fost măturată de aparatul foto digital compania Kodak, inventatoarea aparatului foto digital

Cică nu era la fel de profitabil ca filmul!

Acţionarilor Kodak le-a stat inima săptămâna aceasta, când titlurile companiei s-au prăbuşit cu 50% ca urmare a zvonurilor că managerii au angajat o firmă de avocatură specializată în insolvenţă. Acţiunile şi-au revenit rapid, după ce Kodak a dezminţit că ar avea probleme.

Problemele noi, desigur pentru că cele vechi sunt incluse în preţ. În 1988, compania avea 145 de mii de angajaţi. Acum sunt mai puţin de 19.000. În 1996, vânzările au atins 16 miliarde de dolari iar profitul 2,2 miliarde. Acum, vânzările sunt de numai 7 miliarde de euro, cu pierderi de jumătate de miliard. În 1997, acţiunile Kodak atingeau un vârf de 94 de dolari. La momentul zvonului, ele au ajuns la un minim de 78 de cenţi.

La sfârşitul anilor ’90, Kodak era încolţită de competitori însă îşi păstra poziţia de lider detaşat. Declinul lent şi iremediabil a venit în anii 2000, odată cu apariţia camerelor digitale. Pare povestea unei companii depăşită de tehnologie, însă în realitate este a unei companii învinse de propria incompetenţă.

Kodak este compania care a inventat şi patentat camera foto digitală, încă din 1975. Chiar şi acum, compania produce unii dintre cei mai performanţi – dar şi foarte scumpi – senzori. Însă, deşi a avut tot timpul tehnologia la îndemână, a preferat să o marginalizeze. Îi punea în pericol extrem de profitabilele vânzări de filme.

Teoretic, o companie de talia şi cu experienţa Kodak ar avea oricând şansa de-a se reinventa. Marele obstacol însă este că a pierdut cel mai de preţ activ, pe care îl construise într-o sută de ani: numele Kodak nu mai este primul – nici măcar printre primele zece – care vine în minte atunci când e vorba de fotografie.

10 comentarii
Alex Nicolin

Smells like Nokia spirit 😉

dAImon

Au pierdut trenul, nerealizând că piaţa consumer-grade s-a mutat pe digital. L-au pierdut în fiecare an, cu fiecare îmbunătăţire a senzorilor digitali.

Piaţa de film încă trăieşte, dar e a specialiştilor.

atotnestiutorul

piata de film este a specialistilor nostalgici .. vezi Nikon D3 si caliatile lui 😉

Mihaela Jackson

S-ar parea ca acesta este adevaratul moment Kodak.

Mihai

Cu Kodak e simplu, se pot vedea pe siteurile de specialitate recenziile despre camerele lor: deşi fabrică senzori buni, care au fost utilizaţi şi în camerele competiţiei, pentru o imagine bună este nevoie ca tot ansamblul să fie bun: senzor, lentile, ansamblul procesor + softul de prelucrare a datelor de la senzor. La ultimele, Kodak nu a reuşit să se aproprie de concureţă, imaginile finale ale camerelor lor digitale fiind sub medie ca şi calitate.

Regiunea Centru

„Kodak este compania care a inventat şi patentat camera foto digitală, încă din 1975”

N-am stiut. Nasol pentru ei ca n-au depasit „mentalitatile conservatoare” si au ramas cu pelicula.

Oricum managerii trebuiau dati in judecata pentru incompetenta 🙂

Dli

O scadere extraordinara. Asta inseamna sa existe concurenta si sa ii bata concurenta. Kodak tot ramane una dintre putinele firme care inca se respecta la fabricarea unui aparat foto digital adevarat.

rares

Pe vremea cand aparatele foto digitale incepeau sa devina mai larg cunoscute internetul era plin de postarile unor "specialisti" care sustineau ca viitorul ramane al emulsiei argentice, ca arta adevarata nu poate fi pusa in cifrele digitale etc, etc. Toti stim rezultatul. Se pare ca si Kodak

j.v.

totusi kodak ramine unul din cele mai calitative optiuni

teo

aceste momente minunate… numai cu kodak!