Riscograma
Lucian Davidescu

Coşmarul birocraţiei digitale

Mulţi cred că relaţia dintre cetăţean şi instituţiile statului se va îmbunătăţi considerabil atunci când procesele vor fi informatizate. Probabil că n-au avut încă plăcerea de-a încerca să lucreze cu programele care deja există.

Diferenţa dintre stat şi privat se vede şi când este vorba despre computere. Cea mai “populară” aplicaţie guvernamentală, cea de întocmire a declaraţiilor contabile, arată ca şi cum ar fi fost programată acum 20 de ani şi şochează prin lipsa de funcţionalitate. Până de curând, singura modalitate de-a depune declaraţiile rezultate din acest program era discheta.
Cea mai recentă inovaţie, noua versiune a aplicaţiei care va lua locul fostelor cărţi de muncă, se blochează, impune utilizatorilor să reintroducă manual datele pentru fiecare angajat şi nu permite corecturi în cazul în care ele au fost introduse greşit. Asta se întâmplă deşi oricare dezvoltator de pe piaţa concurenţială ştie că secretul succesului unei aplicaţii care lucrează cu date stă în cât de uşor se poate face migraţia de la programele mai vechi.

Eficienţa enormă a tehnologiei informaţiei vine din scalabilitate. O singură oră de muncă a unui programator competent scuteşte milioane de ore de muncă ale clienţilor săi. Cine nu înţelege regula asta, dă faliment. Birocraţia îşi păstrează însă privilegiul de-a nu da faliment atunci când greşeşte, astfel că scalabilitatea se manifestă în sens invers. Fiecare oră de muncă scutită de cel mai bun programator pe care statul îl poate cumpăra prin licitaţie se transformă în milioane de ore de muncă pentru contribuabili. Astfel, fiecare inovaţie informatică de natură să-i uşureze munca riscă să se transforme într-un coşmar.

Aceeaşi atitudine păguboasă s-a văzut şi atunci când a fost anunţat megalomanicul proiect e-România. Valoarea estimată, de jumătate de miliard de euro, denotă o gândire apropiată mai degrabă de epoca piramidelor decât de era digitală. În loc să construiască un sistem suplu, funcţional şi scalabil – după modelul oferit cu generozitate de reţelele sociale, statul vrea să reconstruiască replica digitală a fiecărei instituţii inutile, taxe aberante sau idiosincrazii funcţionăreşti.

Dacă un astfel de sistem ar ajunge să funcţioneze, va fi atât de complicat şi de neintuitiv încât victimele vor regreta cu lacrimi vremea când stăteau la coadă pentru a ajunge la nişte funcţionari acri şi nătângi. Cu ei, după scandal, ameninţări, “atenţii” şi norme ad-hoc tot se mai putea ajunge la un rezultat. Un computer programat greşit nu ştie să spună decât “eroare”.

Probabil că nu se va ajunge în această situaţie. Un astfel de sistem este condamnat să se prăbuşească sub propria greutate. Însă banii vor rămâne daţi, birocraţii vor rămâne pe scaunele cu convingerea întărită că sunt de neînlocuit iar contribuabilii – câţi vor mai fi rămas – vor irosi şi mai mulţi bani şi nervi decât până acum.

Nu înseamnă că n-ar exista soluţii. De exemplu, asocierea cu băncile pentru încasarea impozitelor locale a adus rezolvarea rapidă a unei probleme tărăgănate de ani de zile. Bancherii au fost în stare să facă lucrurile mai rapid şi mai simplu, iar costul direct pentru bugetul de stat într-o astfel de schemă se ridică la zero. O schemă de gândire pe care cei care atribuie contracte pe bani publici nu pot şi nu vor s-o înţeleagă.

Un proiect de informatizare a statului nu se poate rezolva însă doar prin asocieri punctuale. Adevărata eficienţă apare abia atunci când procesele vor fi re-gândite de la zero, iar la o astfel de operaţiune este posibilă doar dacă marii integratori de sisteme, de talia IBM, HP, Oracle (sau poate chiar companii mai mici dar aflate cu un pas înainte pe scara inovaţiei) se vor bate pentru a şi-o adjudeca.

Adevăratul reformator al statului nu va fi vreun politician sau vreun economist, ci un programator.

30 de comentarii
Radu

Ar fi mai informativ de examinat cu e-government a fost implementat in alte tari. De exemplu in Estonia a redus foarte mult birocratia:

http://en.wikipedia.org/wiki/EGovernment_in_Europhttp://newsinfo.inquirer.net/breakingnews/infotec

Daca o tara cu 15 ori mai putini oameni decat Romania poate implementa asa ceva la un pret rezonabil pe cap de locuitor, cu atat mai fezabil ar fi pentru Romania, sau chiar regiuni din Romania (Bucurestiul are mai multi oameni decat Estonia de exemplu). PIB-ul Estoniei e de doar $24B, de 7x mai mic decat al Romaniei.

Se pot aduce argumente ca ce merge in Estonia nu ar merge in Romania din cauza ca romanii sunt mai altcumva decat altii, desi eu sunt de parere ca aceste argumente sunt cam slabe. Dar articolul de mai sus nu aduce nici un argument de ce nu s-ar potrivi solutia din Estonia in Romania. E ca si cum nu ar exista tari unde lucrurile merg bine, ca si cum roata trebuie reinventata in forma originala…. Astfel de ignorare a felului cum a fost rezolvata problema birocratiei (nu perfect, dar in mare parte) in alte tari foste comuniste aduce aminte de impulsurile autarhice ale odiosului din trecut, si de "democratia originala" post-decembrista.

Lucian Davidescu

@Radu

Uraa, ce simplu era!

Vrei sănătate? Copiază Canada!

Vrei educaţie? Copiază Coreea de Sud!

Vrei autostrăzi şi căi ferate? Copiază Germania!

Vrei eGovernment? Exact, copiază Estonia!

Chiar, voi în SUA de ce nu faceţi lucrurile ăstea dacă-i aşa uşor? 😀

Radu Ionescu

@Lucian datorita republicanilor cei rai

Supermario

Foarte bun articol, Lucian!

Noul Revisal nu permite salvari intermediare! Daca apare o pana de curent mai mare decat delay-ul UPS-ului trebuie sa o iei de la inceput.

Stiu o contabila care pentru a actualiza datele unei firme cu personal numeros a lasat PC-ul pornit 3 nopti la rand. Pentru cateva zile a fost pur si simplu terorizata.

Supermario

Asocierea cu băncile pentru încasarea impozitelor locale este un bun exemplu de eficientizare a Statului.

Modelul ar trebui folosit la incasarea contributiilor salariale, prin urmatorul mecanism:

– se instituie obligativitatea platilor salariale prin conturi si carduri ATM

– se instituie un procent fix, unic national, al contributiilor ( 45% in prezent, desi mai bun ar fi 30% sau chiar 20% )

– banca dijmuieste automat catre Buget, cu procentul indicat, orice suma intrata in contul de salarii

– banca trimite electronic catre MF, lunar, lista cu numele, CNP si sumele incasate

– banca trimite prin Posta fiecarui angajat, lunar, extrase cu sumele incasate si cele prelevate ca impozite.

Raportarile ar fi facute electronic de catre banci, iar firmele s-ar ocupa de produs bani, nu de birocratie!

Extrasele de cont ale angajatilor ar putea fi folosite ca adeverinte pentru asigurari medicale, creditare sau pensie.

La fel, pensiile ar trebui integrate cu contributiile, plus impozitele aferente, platite in cont si apoi dijmuite prin softul bancii. Asemanator: indemnizatiile, alocatiile si bursele de Stat, sau: primele, bonusurile, salariile compensatorii, chiar mai mult: DDA, PFA, onorariile avocatilor, notarilor si alte venituri de tip salarial.

Despre implicatiile sistemului ( ce duc la destructurarea MF, ITM, Somaj, CNAS, evidente ajutoare, RA si SN neplatitoare de contributii, etc. ) mai scrie si tu…

Isailă Brătfălean

Practic toate firmele au aplicaţii de resurse umane (măcar un tabel Excel, ce îl copiază dintr-o lună în alta). Rezultă că introducerea manuală a datelor în „Revisal” este o porcărie.

Țări ca România ar trebui să fie printre primele în care să se desfiinţeze numerarul. Să funcţioneaze numai Internet Banking, mobile payment google-wallet vechile carduri.

Max Peter

Cred că această continuă tărăgănare este făcută intenţionat, pentru a prelungi cât mai mult momentul dispariţiei dinozaurilor din administraţie. Altfel, pur şi simplu nu îmi explic situaţia.

John Galt

Radu, dar ce zici de Constitutia US, crezi ca ar fi bine sa dam copy& paste?

🙂

Radu

Se pare ca elvetienii au facut copy/paste la Constitutia SUA (ca urmare a revolutiei din 1848), si le-a prins bine. Probabil ca si constitutia RFG (din moment ce s-a format sub ocupatie aliata) s-a inspirat tot de acolo, si le merge si lor bine.

Romanii insa prefera un stat hiper-centralizat dupa model frantuz, deci probabil ca ar fi mai indicata una din Constitutiile Frantei (nu stiu care s-ar, parca sunt pe la a 6-a republica).

marcel

Daca esti un "birocrat" la privat semneaza Petitia pentru referendum de reinfiintare a ghiseelor ITM cu program de “lauza” 09.00 – 12.00 de marti pana joi inclusiv pe site – ul http://www.itmoffline.congo sau http://www.cozi_adevatate_la_ghiseu_itm.ro (link – urile nu sunt active inca , deoarece nu s – a finalizat licitatia)

Daca credeti ca programul Revisal este de ”cacao” reclamati in scris la Protectia Consumatorilor. Trebuie sa contina minim 40 % cacao.

Pentru programatorii softului dati acatiste , sa aiba parte de smoala cat mai fierbinte , la pret subventionat.

Daca esti cetatean roman peste 40 ani, care a locuit doar in Romania , ai atins Nirvana – mizeriile unor birocrati ai statului roman nu te mai pot stresa si privesti detasat pe acesti taietori de frunze si maseuze de pisici (de la expresia – a freca pisica) pe banii contribuabililor.

Daca esti un criminal in serie, pot sa-ti fac rost de lista “Top 20” cu cei mai birocrati functionari publici.

ionut

Observ cu amzament ca mai toata lumea are solutii pentru eficientizarea talhariei.

Pana acum supermario e nr.1 (mai ales aia cu "obligativitatea platii salariului prin card).

de-a dura lex

@ Radu: doar a cincea republică, dar cine ştie pentru cât timp 🙂

Supermario

@ionut:

Stiu ca e o mare talharie si ca ideal ar fi sa avem petrol ca in Kuwait si taxe ZERO…

La situatia Romaniei m-as multumi si cu 20%, fata de cei 45% din prezent..

Sistemul pe care l-am propus mai sus ar duce la eliminarea a 80% din personalul agentiilor la care se fac depunerile lunare si la inchiderea companiilor de stat falimentare, ce nu-si platesc contributiile salariale.

Ulterior aceste economii ar permite reducerea procentului taxelor salariale la 15%, sau poate chiar la 10%…

Radu

@Ionut

Da, tari civilizate ca Elvetia sau Estonia (sunt si tari foste comuniste care pot fi socotite civilizate acum) de multi ani faciliteaza platirea salariului direct in contul bancar al angajatului, si astfel e mai simplu si frumos pentru toti. Chiar si dupa toate taxele si contributiile obligatorii, tot le ramane mult mai mult decat romanilor care fac evaziune fiscala.

Vorba veche–"da cezarului ce este al cezarului…", ca raspuns la intrebarea daca taxele ar trebui platite sau nu, si atunci Cezarul iti da Pax Romana si celelalte lucruri care raspund la intrebarea "What have the Romans ever done for us?", din celebrul film http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Python's_… , vezi http://www.youtube.com/watch?v=ExWfh6sGyso Pentru cine nu intelege usor actorii, un transcript este la http://c2.com/cgi/wiki?WhatHaveTheRomansEverDoneF… Nu ca as sustine un imperiu, dar chiar si un imperiu este mai benefic decat anarhia.

Sunt si cateva locuri fara taxe, poate chiar si fara banci sau monezi daca chiar sunt anarhice. Din cate cunosc eu doar in raiul anarho-capitalismuliu (Somalia), acolo nici nu au monezi si probabi ca muncitorii sunt platiti ori in valute straine ori direct in aur. Desi am auzit ca in ultimul an de bine ce le merge sistemul economic, somalezii are prefera sa fie platiti cu faina sau malai, ca aurul nu le tine de foame….

ThinkAgainRo

Am lucrat o perioada lungă într-o instituţie publică care gestiona fonduri UE.Aplicaţia SIVECO a costat vreo 20 de milioane de euro era Internet Based(adică orice cetăţean eligibil primea un user si o parola si îşi completa apoi datele în sistem).Problema era(si este) de 2 feluri hardware si software.Aplicatia Siveco trebuia să deservească 41 de judeţe cu câteva mii de utilizatori per judet iar când pe server se conectau mai mult de 800 de perosane(adică maximum 20 pe judet) sevrerul se bloca.S-a ajuns la situaţii aberante de genul lucram de la 10 la 6 dimineata(veti rade si nu veti crede dar am dovezi filmate) sau sambata si duminca 6 23 ca sa putem sa realizam volumul de solicitari.Un soft de 20 de milioane de euro nu făcea nimic.Mai bine angajau 3 studenţi automatişti care in 2 luni cu 500 de euro lunar faceau softul să meargă şnur.Dar cine ar mai fi incasat COMISIOANELE?

O altă problema era hardware-ul.În 2007 s-au achizitionat PCDesktop cele mai proaste posibile ca performante iar cand am vazut o factură mi-a venit rău: costau cam 2500 de euro bucata.

Toate acestea LE-AM ADUS LA CUNOSTINTA UNOR AUTORITĂȚI CU COMPETENȚE ÎN DOMENIUL COMBATERII CORUPȚIEI.PESTE 1 AN AM PLECAT NEFIIND ÎNTREBAT NICI MĂCAR O DATĂ CE STIU SAU CE SE ÎNTÂMPLA ACOLO.

ARTICOLUL DVS E GENIAL SI EXTREM DE ARGUMENTAT.aCEASTĂ ASA ZISĂ INFORMATIZARE A României nu va face decât să umple buzunarele lui Talpeş Jr, lui Sebastian ghiţă şi alţi corifei It.eXACT CA INVESTIȚTIILE ÎN ASFALT COSTĂ MULT ȘI SUNT DOAR PE HARTIE.

ova

Nu toata lumea trebuie sa fie desteapta si smechera, mai trebuie sa fie si fraieri.

Atat timp cat birocratia din Romania isi va patra actualele privilegi si se va creste in dimensiuni, nimeni si nimic nu va schimba sau reforma Romania.

Cu cat nivelul de informatizare al unei institutii creste, cu atat creste si numarul de hartii vehiculate si cu ocazia asta creste si nr de oameni/posturi pt aceste hartii.

ionut

@mic socialist cu creier spalat si educatie wiki

Una e sa "facilitezi" si alta e sa impui. Supermario vorbea de obligativitatea platii salariilor prin banca.

"Chiar si dupa toate taxele si contributiile obligatorii, tot le ramane mult mai mult decat romanilor care fac evaziune fiscala."

Ar fi pacat sa-ti distrug visul… 😀

@Supermario

Cu 10%, in afara de faptul ca discriminarea intre cetateni (aia pe care etatistii sutin ca n-are voie s-o faca statul) tot n-ar disparea, statul colapseaza instantaneu. Odata infiintat, statul e obligat pentru a dainui

ionut

…sa maresca continuu gradul de talharie si control (asta deoarece el e insolvent si la 1% valoare a taxarii si la 100%).

Isailă Brătfălean

Nu mai plânge Ionuţ, tată. Informatizare completă şi unificarea tuturo sistmelor informaţionale (contabile, financiare) ale întreprinderilor, băncilor şi statului este astăzi tehnic posibilă şi economic fezabilă. O refuză grangurii furăcioşi care sunt în fruntea bucatelor.

Deocamdată lumea se ocupă de subvenţii de multe mii de miliarde de dolari, euro etc.. În câţiva ani cădem iar într-o recesiune groaznică, mult mai mare decât aia din 1929-1933 care a inventat statul implicat în economie şi societate ce vă displace atât. Aşa cum civilizaţia romană a rămas în barbarie doar cu creştinismul, căzând în preistorie, aşa şi civilizaţia noastră atlantică, va rămâne doar cu informatizarea completă de care vorbesc mai sus la care se va trece din disperare (cum s-a trecut şi la creştinism). Se va sfârşi cu libertatea de-a fura, inclusiv de la stat.

Știu că suferi.

Nick

@Lucian Davidescu: Cred ca trebuie sublinat faptul ca intr-un stat mafiot e foarte greu de implementat un eGovernment eficient. Cu alte cuvinte, la noi, statul va implementa doar solutii care functioneaza prost si foarte prost pentru a proteja "bresele" din care se alimenteaza sau pentru a crea altele. Iar programatorii nu pot deveni reformatori in state mafiote… doar "nasul" (la noi "tatucul") poate reforma ceva… dar numai in folosul sau si al mafiei sale!

ionut

@iSAILA

Esti prost … informat ca de obicei! Contrar parerii turmei, statul implicat in economie a fost cauza recesiunii (si va fi tot timpul). Recesiunea n-a aparut din senin, e o cauza exogena.

"Se va sfârşi cu libertatea de-a fura, inclusiv de la stat."

E absolut amuzant cum tot felul de idioti percep realitatea pe dos: in loc sa vada corect ca talharia/furtul/jaful sunt comise de stat, din contra, in idiotenia lor, considera ca legitima aparare in fata talhariei e furt!

Asta, repet, provine din colectivismul (care le-a fost inoculat obligatoriu si gratuit pana au devenit sclavii docili ai statului) care sustine, absolut halucinat, impotriva naturii umane, ca legea trebuie sa fie sursa proprietatii si nu invers. Adica, in opinia lor, sursa legitimitatii e majoritatea si nu proprietatea.

Nu-i nimic, in curand va veni si rasplata: ei vor fi primii regulati regeste (sau, ma rog, democratic).

Stat mafiot = pleonasm!

Isailă Brătfălean

Ideea că legea este parte din suprastructură şi derivă din proprietate (văzută ca o relaţie de producţie, parte din structura socio-economică) i-a aparţinut prima dată lui Karl Marx. Eu nu am fost niciodată de acord cu aşa,

Marx are o contradicţie pe care am văzut-o de când eram student. El zice că cu proprietate de stat se poate schimba structura, dar zice că statul şi dreptul juridic de proprietate derivă din structura economică. Libertareinii sunt marxistii care nu conferă decât roluri negative statului (cum o face şi Marx pe termen lung).

tanabe

@maxpeter

eu cred ca e si multa prostie.

Si as completa ce spune Lucian cu niscaiva alte exemple de mostre de functionalitate de programe informatice de la stat, probabil foarte scumpe: daca vrei sa-ti verifici rca-ul exista o baza de date, CEDAM. Mi-am facut un rca, nu a aparut la verificare in respectiva baza nici dupa 2 luni, hai sa fac o se sizare. Pe pagina CEDAM se deschide un formular, de fapt, e-formular, il completezi si am incercat sa-l trimit cel putin de vreo 30-40 de ori, la orice ora, seara, dimineata, noaptea etc, cand dadeam click sa-l trimit se scremea asa , un minut si imi aparea ca nu se poate, ca sa revin, ca momentan nu stiu ce. Probabil si programul asta a costat de 10 x mai mult decat in afara si e de 10 ori mai prost.Chiar sunt curios, incercati sa faceti o sesizare, poate aveti mai mult noroc.Tare mi-e frica cu inlocuirea carnetelor de munca numai cu informatii stocate electronic, sa vezi ce or sa se piarda datele dupa un timp, cand milioane vor trebui sa iasa la pensie, daca mai apuca…

Apoi , din alt unghi, alte exemple: de ce nu e unificata baza de date de la evidenta informatizata a persoanei cu, de ex, aia a casei de pensii? mai tineti minte acum vreo 2 luni, chestia cu postasul ala care lua pensii de la morti? Ai murit, gata! aia de la evidenta populatiei comunica si la casa de pensii.

Sau alt ex: acum ca sa-ti iei certificat de cazier trebuie ori sa te duci unde locuiesti, ori unde esti flotant. nu inteleg de ce nu pot sa ma duc la orice post de politie, sau primarie sau nu stiu!, evidenta populatiei, sa dau de ex, 10 lei si sa imi arat cnp-ul de pe cartea de identitate si sa verifice si sa-mi elibereze pe loc asta.

De ce , naiba, am bagat miliarde de euro de-a lungul anilor in sisteme care ingreuneaza viata sau, in cel mai bun caz, nu o simplifica?

V-as mai zice o idiotenie si mai mare: acum cativa ani pe o dacie a tatalui meu pe care o folosesc, mi-am montat gpl, apoi am fost la rar, mi -au trecut aia in carttea de identitate a vehicolului, ok. Dar apoi a trebuit sa ma duc in orasul resedinta de judet cu tatal meu sa-mi scrie aia si in certificatul de inmatriculare… Pai sa vedeti. dupa ce am dat telefon si mi-au zis ca trebuiesc actele x, y, z, am ajuns acolo si , bineinteles, dupa stat la coada, mai trebuia sa arat ca masina era luata in rol de fisc,a dica platesc taxe. I-am zis ca e de 20 de ani in rol, sa bage nr de inmatriculare sa vada, sau cnp-ul attalui meu. cica nu e treaba lor si sa ma duc la fisc in orasul unde locuieste tata. BUUUN! A doua zi cand ajung cu toate actele imi dau un formular sa completez cum ca tata isi vinde masina lui insusi, adica atat la rubrica "cumparator"

, cat si la "vanzator", figura acelasi nume, pt ca ei nu au formulare decat de radiere, de vanzare-cumparare sau de inmatriculare de masina noua!!! Si dupa o saptamana mi-au dat alt certificate, identic cu primul, numai ca se mentiona ca are gpl, seria/nr. Asta desi puteau sa faca ca cei de la rar, ca era rubrica de mentiuni unde puteau si pe vechiul certificat sa scrie "montat gpl/seria etc"

Sau cu universitatile, de 100 de ani e acelasi sistem: termini facultatea, trebuie sa-ti faci fisa de lichidare si chiar daca nu ai locuit la camin sau mancat la cantina, nu!, trebuie sa te duci la bibliotecile universitatii, la salile de sport, camin, cantina desi mi s-ar parea normal ca in loc ca mii de oameni sa haladuiasca fara sens sa-si puna o droaie de stampile, sa fie un sistem informatic, un intranet al universitatii, ma duc la secretariatul facultatii si vede din datele trimise la secretariate ca pe numele meu/sau pe nr matricolmal meu sau pe cnp-ul meu, nu e nici-o datorie si gata, sunt ok. E asa de greu ca biblioteca, de ex, sa trimita numele studentilor care mai au de restituit carti la secretariate? Dar, cum spunea cineva mai sus, in felul asta poate unii nu ar mai avea obiectul muncii sau nu ar mai lua ciubucuri, sa nu stai la coada. fac mentiunea ca si la univ. particulare, tot asa e, deci aici mediul privat nu e eficient in privinta asta.

Nu-i asa ca tare ne usureaza viata noastra de romani informatizarea asta?

Gata, ca am "vorbit " prea mult, dar Lucian a deschis cutia Pandorei… cu subiectul asta!

John Galt

Cheia acestui articol e "fuga de responsabilitate". Birocratii se acopera de semnaturi si stampile doar ca sa nu fie vinovati de absolut nimic indiferent cat de mare ar fi gaura lasata in urma. Insa pe de alta parte vor drepturi..

Pentru ei conteaza "sprijinul politic", nu obligatiile (legale) fata de cetateni.

Karl Marx

Birocratia poate fi frumos rezolvata cu o lege. Cum as face eu legea anti birocratie :

1. tu institutie nu ai dreptul sa ceri cetateanului pentru orice mai mult de 3-5 acte. Faci bine si te decizi care sunt alea care sunt intr-adevar importante ca ai limita maxima cate poti cere.

2. nu ai dreptul sa ii ceri omului acte care sunt in evidenta altor institutii . Daca intr-adevar te intereseaza nu ai decat sa le ceri tu direct institutiei . Vrei cazier ? Il ceri tu la politie. Vrei foaie matricola ? O ceri la facultatea lui. etc etc. Vrei extras carte funciara ? Ceri tu la stat. Dar nu il puit tu pe el pe drumuri .

3. nu ai dreptul sa ceri acte emise pe baza carora s-au emis alte acte. Ceri buletin , nu mai dreptul sa ii ceri si certificat de nastere. Ceri diploma facultate , nu mai ai dreptul sa ii ceri diploma liceu etc.

4. orice contact cu cetateanul trebuie facut printr-un ghiseu unic. Nu ai dreptul sa il plimbi pe el prin institutie pt stampile pe hartii. Vrei stampile pe hartii ? Iti plimbi tu birocrat hartiile pana iti scade burta , nu il pui pe om sa o faca.

5. amenzi proportionale cu salariul pentru birocratii si sefii de institutii care nu respecta legea.

Radu

se pot inspira de la http://en.wikipedia.org/wiki/Paperwork_Reduction_… Probabil ca pe atunci (1980) s-au eliminat stampilele, timbrele fiscale, si in general cozile la ghisee in SUA. De 21 de ani de cand locuiesc in SUA toate actele pentru impozite etc (sau affidavit of support ca sa chem rude in vizita etc) le-am facut prin posta, plata prin check personal, etc. Orice agentie de stat trebuie sa justifice ce povara ar fi un formular, si daca merita sau nu:

the agency must explain the reason why the form is needed and estimate the burden in terms of time and money that the form will impose upon the persons required to fill it out.

The process created by the PRA makes OIRA into a centralized clearinghouse for all government forms. Thus, it is able to assess the overall impact of the government bureaucracy on American citizens and businesses. This is done in an annual document called the Information Collection Budget of the United States Government

ionut

"De 21 de ani de cand locuiesc in SUA toate actele pentru impozite etc … le-am facut prin posta, plata prin check personal"

Ce frumos: eficientizarea jafului/talhariei! Si cand va numeste cineva agresori sariti ca din gura de sarpe.

Radu

@ionut

Ce se intampla Ionut, nu se mai compenseaza diazepamul? Cumpara-l la pretul pietei atunci, o sa vezi ca ajuta…

Miki

„Adevăratul reformator al statului nu va fi vreun politician sau vreun economist, ci un programator.”

Irina Petrescu

O mica revolutie a fost deja inceputa de un programator, a se vedea ce este moneda digitala descentralizata numita Bitcoin; o descriere succinta e la prima intrebare de aici:
http://www.weusecoins.com/questions.php