Riscograma
Lucian Davidescu

Toată Europa a ieşit din recesiune, doar două ţări rămân pe minus. Ghici care!

Letonia, ţara cea mai puternic lovită de criză, a trecut pe plus. Bulgaria, singura ţară care stă mai prost în termeni absoluţi, a trecut pe plus. România se bate iar* pentru ultimul loc în Europa, de data asta cu Grecia.

 

Fiecare ţară vecină are măcar câte un avantaj competitiv. România n-are. De atunci şi până acum nu s-a schimbat nimic – decât în rău.

Polonia. Nici nu se mai numără. N-a avut parte de vreo recesiune în mileniul ăsta.

Cehia. Dobânda băncii centrale este de doar 0,75%, adică mai puţin decât în zona euro! Chiar şi aşa, coroana e acum mai tare ca înainte de criză. Dacă e nevoie de ajustări suplimentare de productivitate, are de unde să le facă.

Slovacia. Apartenenţa la zona euro a menţinut creditarea la niveluri foarte ieftine. Iar când zona euro a ieşit din recesiune, Slovacia a reuşit să treacă direct pe primul loc: 4,5% creştere economică în primul trimestru.

Ungaria. A avut solduri negative ale investiţilor străine directe. Asta înseamnă că deşi străinii au investit mulţi bani în Ungaria, ungurii au investit şi mai mult în alte ţări. Economia are deci surse potenţiale de cash pentru relansare rapidă.

Bulgaria. Are în urmă ani întregi de excedent bugetar, lucru care a ţinut finanţele publice într-o stare bună. Când se va relua creşterea cererii în economie, ţara nu va fi împovărată de datorii şi dobânzi.

Lituania, Letonia, Estonia. Au intrat primele în criză, au avut cele mai mari scăderi, au ajustat cheltuielile publice de nevoie iar acum, gata! Vor creşte măcar pentru că nu prea mai au unde să scadă.

România? S-a trezit că e în criză abia când au sosit datele de la Statistică, leul nu mai poate slăbi fără să ruineze băncile, la zona euro nu prea mai poate trage speranţe, capitalul autohton nu s-ar mai întoarce nici din Elveţia, bugetul merge din gaură în gaură iar cheltuielile statului ştiu doar să se umfle. Deci, cum să iasă din criză?

*PIB a scăzut, în trimestrul al treilea, cu 0,7% faţă de trimestrul al doilea şi cu 2,3% faţă de trimestrul al treilea de anul trecut.

9 comentarii
InfoEconomice.Blogsp

Da… observam si eu acelasi lucru in datele publicate vineri… Toti vecinii nostri sunt in crestere in timp ce noi inca mai vorbim de centuri de salvare si de faptul ca Romania va iesi din criza cand ies ceilalti…

MeTeo

De data asta aceste date statistice sunt INSELATOARE, niciun stat nu a iesit cu adevarat din "criza"….povesti ptr gurmanzi.

Petre

Da Irlanda unde e in poza asta?

Lucian Davidescu

@infoeconomice.blogspot.com
Să vezi Turcia, cu creşteri de două cifre…

@MeTeo
niciun stat nu a iesit cu adevarat din “criza”?

@Petre
Cele 7 ţări care nu sunt pe grafic dau primele estimări mai târziu

poweraxxel

@ Lucian Davidescu: "doar două ţări rămân pe minus. Ghici care!" Nu ma pricep la economie, dar cred ca nici tu nu prea dai mare atentie fragmentului de mai sus. Cred ca este doar o frustrare …

Pe de alta parte, galbenul Portugaliei parca nu este chiar galben desi este galben…

Lucian Davidescu

@poweraxxel

No orange smart-ass spam, please!

poweraxxel

Dupa "echilibristica" actuala in cazurile Irlanda si Portugalia, graficul poate arata altfel. Sau la fel doar cu banii Germaniei. Unii se fac ca nu vor medicamente pentru populatie pentru ca urmeaza alegeri, iar ceilalti stau cu ochii pe primii in timp ce dobanzile imprumuturilor cresc.

Am auzit ca la chinezi este sezon de cumparari de datorii …

Alex

Cum drq ma ca au crescut vanzarile si asta :)) pe drq pe minus la firma la mine merge mai bine ca acum 2 ani 😛

noi

criza la noi este din 90 si nu a trecut inca