Riscograma
Lucian Davidescu

Nedreptăţile curbei de sacrificiu: Cine pierde şi cine câştigă

Măsura tăierii de salarii şi pensii este dură, dar era inevitabilă. E o şansă de redresare a României în maximum un an. Alternativa majorării imozitelor ar fi fost catastrofală: 10 ani de mizerie.

Dar faptul că tăierea a fost atât de bruscă şi de dură este doar vina guvernelor din ultimii patru ani. Pentru că lucrurile nu s-au putut face punctual şi sistemic, s-a ajuns la varianta încetării de plăţi. E parţială, e controlată, dar e o încetare de plăţi interne. Aşa se face că: bugetarii şi pensionarii suferă în mod egal pentru situaţii şi vinovăţii diferite. Pe rând:

Pensionarii sunt taxaţi în modul cel mai nelegitim posibil. Ei plătesc pentru ca bugetarii să nu sufere reduceri de salarii de 40%. Aceasta este prima problemă care trebuie remediată. Și trebuie să devină clar că pensiile speciale se numesc speciale dintr-un motiv: banii se mută din buzunarul oamenilor obişnuiţi în buzunarele oamenilor speciali.

Medicii au căzut victime unei duble inechităţi. Pe de-o parte, aveau cele mai mici remuneraţii comparativ cu pregătirea şi responsabilitatea. Pe de altă parte, ei prestează servicii cu valoare adăugată directă iar punerea lor pe acelaşi plan cu restul bugetarilor este de-a dreptul abuzivă într-o ţară în care se plătesc asigurări de sănătate.

Profesorii, la rândul lor, prestează un serviciu cu utilitate directă. În cazul acesta, nu există însă o taxă din care să se finanţeze direct. În schimb, în sistemul de învăţământ există o mare rezervă de eficienţă. Sunt prea mulţi suplinitori care ar da coşmaruri părinţilor responsabili. Iar normele didactice de 20 de ore pe săptămână sunt, de fapt jumătăţi. Dacă timpul de muncă ar ajunge la niveluri rezonabile, dascăli ar putea lua bani chiar mai mulţi decât înainte. De exemplu: 40 de ore pe săptămână, 50% creştere finală de salarii.

Militari, poliţişti. Prin comparaţie, au fost categoriile relativ privilegiate ale sistemului bugetar. ZF: un jandarm cu liceul începea cariera cu 1500 de lei salariu. Un profesor cu studii superioare avea doar 1000 de lei. Sigur, gradaţii nu au vreo vină, dar au ajuns la nivelul sustenabil chiar şi pe timp de prosperitate. Jandarmul tot va avea acum 1100 de lei. Profesorul, doar 750.

Funcţionari şi “personal contractual”. Aici ar trebui făcută o nouă diferenţiere. Cei câţiva care chiar îşi fac treaba, cei mulţi care îşi fac de lucru şi alţii, care nu fac chiar nimic. Dar tăierea e deja prea tranşantă pentru astfel de nuanţe. Pentru că pensionarii, apoi medicii, apoi profesorii plătesc împreună pentru supravieţuirea caracatiţei birocratice. Deocamdată, caracatiţa câştigă.

41 de comentarii
Camil

când un jandarm câştigă mai mult decât un profesor debutant sau un medic rezident…cred că am spus totul despre sistemul public de salarizare…

InfoEconomice.Blogsp

Tu chiar crezi ca vor reusi sa puna in practica aceste politici? Au reusit sa faca legea unica a salarizarii? dar pe cea a pensiilor?

Eu cred ca au cumparat din nou timp!

Calculele sunt prost facute, strategia nu exista, ne tragem singuri gloante in picioare. Asta e Romania.

punk

Norma didactica de 40 de ore o prostie cat traficul tau de mare. Cunosc pe cineva care are 24 de ore (fata de 18, cea normala) si-si blesteama zilele. Predatul nu e ca statul la birou si butonat, e consum nervos, fizic si vocal intens si neintrerupt, in special in ciclurile gimnazial si liceal unde materia prima e prin definitie refractara. Basca lucrari de corectat acasa, elaborarea planurilor de lectie cerute prin lege, pregatirea pentru examene de perfectionare/titularizare etc. etc. Asta fireste daca vrei sa ai o minima calitate a invatamantului, altfel se pot face economii importante la bugetul de stat lasand copiii cu vacile pe islaz sau in fata blocului sa sparga seminte.

Pensiile speciale se dau si unor oameni care n-au nicio vina ca au lucrat in structuri care nu au cotizat niciodata. E ridicol sa-i pedepsesti pe toti militienii pensionari pentru idiosincraziile statului comunist, inclusiv pe aia care n-au facut altceva decat sa dirijeze traficul prin intersectii.

Intreaga poveste e o retorica de doi lei din partea guvernului, care nu se va aplica niciodata. Exista o lege a pensiilor, o lege a bugetului. Numai modificarile acestor legi ar dura luni, fara sa amintesc procesele care ar urma si toate recursurile acestora. Uitati-va de cand se taraie noua lege a pensiilor si legea unitara a salariilor sa scoata capul la lumina.

Mi-e mult mai usor sa vad o incapacitate de plata a bugetului de stat decat aplicarea acestor masuri, pur si simplu nu au suficient control asupra Romaniei reale. Adica pensiile vor scadea nu ca efect al recalcularii de catre Casa Pensiilor, ci pentru ca nea postasul nu va avea cu ce umple tolba in cateva luni.

Lucian Davidescu

@Camil

Iar proporţia se păstrează 🙁

@infoeconomice

Nu mai e politică, e încetare de plăţi. Parţială, cum am spus. Se va pune în practică.

@punk

Norma didactică de 40 de ore este pentru un salariu cu 50% mai mare. Pentru un salariu cât cel dinainte e de ajuns o normă de 26 de ore în loc de 20 (sau 18 în loc de 24).

Profesorii care au 20 de ore normă şi 40 de ore meditaţii ar putea opta pentru prima variantă. Ceilalţi – pentru a doua.

punk

Poti sa maresti salariul si cu 1000%, nici un profesor nu poate face invatamant de calitate cu 40 de ore pe saptamana. Mai ales cu clase de cate 35-40 de elevi asa cum exista in zonele rurale populate (da, exista si asa ceva!), care au deficit de profesori. De piata meditatiilor din Cuca Macaii ce sa mai vorbim.

Pe bune, din perspectiva cheltuielilor de personal invatamantul e o chestie foarte ieftina – chiar nu e nevoie de eficientizari. La 18 ore norma didactica rezulta ca o clasa trebuie sa plateasca 1.6 profesori pentru o saptamana de 30 de ore. Asta inseamna ca daca fiecare din cei 25 de elevi plateste de ordinul a 100 de RON/luna, se ajunge la un brut de 1500 lei, cam cat are un profesor. Deci romanul mediu plateste salariile profesorilor ce i-au predat in clasele 1-12 cu salariul sau pe un singur an. Ieftin ca braga, nici nu se poate compara cu costurile sistemului sanitar de pilda.

Putem sa discutam de masuri de management al resurselor umane – n-am vazut nici un profesor sa fie recompensat/dat afara dupa rezultatele plozilor la tezele nationale si examenele de admitere. Putem de asemenea sa discutam de restul banilor inghititi de scoli – dentisti in cabinetele carora nu prea intra copiii, reparatii facute de firme prietene si multe altele. Dar hai sa fim seriosi, nu dimensiunea normei didactice este piatra de moara care trage Romania in prapastie.

m1ha1

nu or să taie pensiile.

de fapt nu fac nimic.

ca până acum.

Lucian Davidescu

@punk

Calcului nu e tocmai bun. Educaţia are 5% din PIB, deci raportul exact e de un an din 20.

Sunt perfect de acord că banii sunt cheltuiţi prost. Sunt perfect de acord că se poate face şi calitate bună cu banii de acum. E vorba totuşi de 6 miliarde de euro pentru 3 milioane de beneficiari, deci 2000 euro/elev/an. E o sumă cu care se poate face educaţie de top.

Contextul de azi este însă "ce se poate face până mâine?" Trist, frustrant, dar asta e!

@m1ha1

Păi nici nu fac nimic. Au aşteptat să se producă inevitabilul. E încetare de plăţi.

punk

Atentie, am zis clar ca ma refer la cheltuielile de personal, adica cele vizate de o norma mai mare de ore. Alea-s ieftine, nu caracatita nepotisto-universitara de exemplu.

E o falsa economie sa cresti norma profesorului, pierzi la calitate mult mai mult decat castigi la bani, asta zic.

Lucian Davidescu

@punk

Teoretic, aşa e. Practic, calitatea e acum atât de jos că nu prea mai are unde să scadă.

hm

Strict referitor la pensii:

Dec 2004 – dec 2009: pensia medie de stat a crescut cu o medie anuala de 24%, in timp ce salariul mediu pe economie a crescut cu 15% pe an (evident, de doua ori mai rapid la stat decat la privat). Doar o mana de oameni au zis / scris in acea perioada ca umflarea nerealista a pensiilor e o mare greseala si ca ar trebui sa ramanem cu picioarele pe pamant.

Alte cifre, aici: http://standard.money.ro/finante-personale/despre… . Daca nu le stiati, le aflati acum.

Acum, toata lumea plange pe umarul pensionarilor, la o scadere anuntata de 15%, dupa ce inclusiv anul trecut media a crescut cu 7%. Bai nene, ceva nu e ok. Unde dracu a murit realismul? Lucrurile sunt ff simple: PAYG = contribui azi cat zicem noi, primesti maine in functie de cat platesc altii. Acum sunt bani, avem crestere economica de 8%, iti dam, maine nu mai sunt bani ca pica PIB-ul cu 7%, iti luam bani. Simplu!

O duc pensionarii prost (in medie)? DA! O duc mai bine decat le si ne permit economia si bugetul? O, DA DA DA! Cam cu cat? Pai cam cu 25% (deja ne apropiem de 30%). Pai si ce e de facut? HARSHT, foarfeca, simplu. Si inca nu e destul 15%. Parerea mea personala e ca ar trebui ca punctul de pensie sa fie automat ajustat prin lege in functie de colectarile de CAS din buget, trimestrial. La final de an, regularizare. Asa elimini prin lege deficitul din sistem si ii dai nota realista si de bun simt.

Si dai mesajul corect: asta inseamna pensia de stat: cat avem, atat iti dam! Ca doar n-o sa ne imprumutam la nesfarsit (si in final o sa dam drumul la tiparnita) ca sa iti platim tie pensia, ca doar nu suntem in filmele cu prosti. Nu iti place, vrei mai mult ? Economiseste: fond privat de pensii, banca, ciorap, saltea, dupa gust si cat te pricepi. Iarasi simplu.

M-am referit strict la pensii pentru ca aici lucrurile sunt oarecum simple, in ideea ca totusi discutia nu e influentata de capitolul "capusele din Guvern". Ai dreptate acolo, dar lucrurile sunt complexe si nu merg rezolvate in 3 paragrafe, ca problema pensiilor

MeTeo

TEMA DE ANALIZA PTR CEI CE SE PRICEP

Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).:

Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei.

Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura – să presupunem! – multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.

Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.

Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.

Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!

Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni. Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură. Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?

De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni?

muietariceanu

sa simta si bugetarii criza ….ca prea stateau ei pe locurile lor caldutze

Dan

@ MeTeo – Gigel care este unul dintre cei "cativa" care muncesc acum cu carte de munca trebuie sa tina in carca, pana iese la pensie, alti 3-5 pensionari care sunt iesiti ba pe boala, ba pe anticipari, ba ca au fost militari sau politisti, etc. Problema grava a tuturor Gigeilor din tara asta este ca pe masura ce trece timpu se inmultesc astia pe care tre sa ii tina in carca … si foarte probabil Gigeii, majoritatea, vor muri inainte de pensie 😉

Tony Gheata

@Dan nu inteleg expresia "sa tina in carca"?! Dumneata, daca te uiti pe fluturasul de salariu ai sa-ti vezi cotizatia la fondul de pensii. Exact asa cum si actualii pensioneri si-o puteau vedea atunci cand puteau munci. Cu alte cuvinte toti cotizam la fondul de pensii in cod corect, legal si la momentul potrivit. Faptul ca ACUM nu sunt suficienti bani pentru a acoperi pensiile nu e vina pensionarilor! Poate a legilor absurde, poate a crizei si a haosului dupa 89', dar in nici un caz nu poate fi corect sa spui "a tine in carca" atata timp cat omul iti poate dovedi in mod clar si indubitabil ca el LEGAL si-a acoperit pensia in timpul vietii active! E trist si injust sa constati ca dupa 30-40 de ani de munca respectivii sunt considerati "tinuti in carca"! Hai sa nu facem din exceptii (parlamentari, pensii speciale etc) o regula. Hai sa nu-i porcaim pe toti pentru ca indirect ne porcaim si pe noi!

punk

@Tony G., usor cu silogismul pe scari. Contributiile actuale sunt dupa stiinta mea duble fata de cele platite la inceputul anilor 90. Impozitarea mascata numita "contributia angajatorului" e si ea o inventie postdecembrista.

Atunci se putea pentru ca numarul de pensionari era mic, populatia imbatranita era preponderent rurala (pensiile agrigultorilor erau de cativa lei), pensionarii care existau mureau mai repede si erau mult mai multi angajati. Daca ai platit timp de 35 de ani 10% dintr-un salariu mediu, nu te astepta sa primesti pensie inca 20 ani mai mult de 17.5% dintr-un salariu mediu pe economie.

@Lucian, chiar ar fi interesant un grafic pe de-o parte al contributiei totale platite de diferite generatii de pensionari, si pe de alta inversarea binecunoscuta a numarului de pensionari fata de cel al salariatilor. Asta pentru a inmormanta definitv ideea "pensia e deja platita". Nu, nu e deja platita, generatia activa de azi e in nefericita postura de a finanta (tine in carca) si un sistem de pensii redistributiv (ponzi) care a ajuns la scadenta, si propriile pensii private de peste ani.

Asta nu inseamna ca sunt de acord cu infometarea pensionarilor, ci doar subliniiera caracterului de solidaritate sociala a platilor pe care le fac la CAS, precum si constientizarea faptului ca orice pensie peste 20-30 de milioane este un jaf care nu este in nici un caz acoperit de contributii. De aici trebuiau sa vina reducerea de 15% din fondul de pensii, prin supraimpozitarea cu 90% a pensiilor peste un anumit barem, in special pensiile celor 27.000 de persoane care inghit 18% din bugetul de pensii.

Dan

…. punk… deci… 0,46% din pensionari incaseaza 18% din bugetul de pensii …? . . . . . noi de ce mai suntem inca aici, in minunata tarisoara ?

( chiar ma surprinde cifra … incredibil .. )

@ tony , la fel cum au spus si ceilalti in comentarii , un Gigel isi plateste propria pensie in primii 5-10 ani de munca, restul de cotizatii se duc catre altii – cei pe care Gigeii aia fraieri, care inca muncesc in romania, ii tin in carca 😉

Tony Gheata

@punk: nu ma intereseaza speculatiile politice asupra unei componente economice. Eu vorbeam la modul teoretic pentru a arata ca nu pensionarii corecti trebuie aratati cu degetul in decizii politice aiurite. Daca vrei exceptii ai suficiente fara a incerca sa invinovatesti o intreaga categorie de (fosti) salariati pentru deraierile politice ale fostilor si actualilor guvernanti.

Ca sa fie clar, eu nu pot privi cu ochi limpezi generalizarile si uniformizarile colective. Unii au vocatia asta de a generaliza pana la uniformizare: chiaburii sunt rai, proprietarii de pamant sunt chiaburi, proprietarii de pamant sunt rai! – si mai nou: pensionanii primesc pensii speciale, pensiile speciale sunt rele, pensionarii sunt rai! (aka ii tinem in carca)

Tony Gheata

@Dan: din ce zici tu reiese ca avem excedent! In realitate fondul asta de pensii a fost devalizat, furat, golit, sutit cum vreti tu.

De aceasta smenuiala nu pot fi invinovatiti tot pagubitii! My 2 cents.

VictorCh

1. Eu sunt necunoscator: considera cineva ca reducerea pensiilor, salariilor si ajutoarelor de somaj ne va scuti de marirea impozitelor?

2. "Caracatita birocratica" este un termen generic adecvat, dar foarte nedrept prin faptul ca NICI EL nu tine cont de diferentierile mentionate in interiorul categoriei functionarimii, repartizand in mod egal (si nu echitabil) povara calificativului de "ineficient" (ba inca mai rasfrangandu-se la fel de nedrept si asupra celorlalte categorii de bugetari).

Pe de alta parte, consider ca sunt slabe sansele ca "disponibilizarile de personal" care sunt preconizate sa inceapa indreptarea acestei situatii, ci mai degraba probabil o va accentua: pus in fata insarcinarii impuse de a reduce numarul subalternilor, va prefera sa pastreze "pilosii" si sa se dispenseze de cativa din cei care chiar muncesc, astfel ingreunandu-le si mai mult viata celorlalti, care raman, acestia trebuind sa preia TOT EI insarcinarile celor disponibilizati.

3. Cadrele didactice din institutiile private de invatamant – TOT 40 ore saptamanal ar trebui sa aiba norma pt ACEEASI retributie marita cu 50%? (Aici nu ma refer la sursa de finantare, ci la echitatea profesionala intre angajati cu pregatire similara care desfasoara activitate similara (in acelasi domeniu si in cantitati similare) in conditii (oarecum) similare.)

Camil: Cu mentiunea ca este facuta comparatia intre acele cadre cu studii superioare (incepatoare) si un jandarm – TOT incepator, nu un cadru de specialitate, cu vechime, cu experienta, poate si cu examene promovate (si eventual chiar si cu studii).

IEBC: Da, vor reusi sa le puna in aplicare! In mod gresit, nedrept si neincadrat intr-un sistem si o conceptie unitara – dar o vor face. Si surplusul de urmari negative TOT "prostimii" ii va fi "decontat" in carca.

punk:

– Necunoscand dedesubturile sistemului, probabil presupune ca ALTCINEVA are rolul de a se ocupa de activitatile didactice (vitale pt buna desfasurare a procesului de invatamant) care au loc INAFARA "orei" ("pregatirea" orei, procurarea de "material didactic", corectarea lucrarilor scrise, "meditatiile" in cadrul scolii – pe parcursul anului sau in perspectiva examenelor de corijenta -, intocmirea "situatiilor" cerute de forurile de conducere, etc), precum si de altele din activitatile organizate cu "copiii" – sa le zicem "facultative" – (pregatiri suplimentare/separate cu elevii meritorii in vederea competitiilor, excursii, activitati voluntare, "vizite" – mai mult sau mai putin "de lucru" – la uzine/fabrici/intreprinderi, la muzee, in parcuri, la spectacole – artistice si/sau sportive -, etc)

– N-ar fi vorba de "pedepsirea" nimanui, ci doar de recalcularea pensiilor astfel incat sa aiba acelasi cuantum cu cele ale celorlalte categorii, mai putin favorizate, de fosti profesionisti, care au avut exact acelasi venit exact aceeasi durata de timp. (NU fusese sugerat ca daca acele structuri "speciale" nu contribuisera, fostii lucratori sa nu mai aiba pensie, ci sa aiba doar pensia corespunzatoare venitului, de parca acea contributie ar fi fost platita la fel ca si de restul lumii si nu conform unei metodologii de calcul separate, "speciale".)

– Modificarile legilor (cele teoretice, formale) e posibil sa dureze mult timp, dar aplicarea va incepe fara intarziere (EXACT INVERS decat legea sporirii salariilor profesorilor, in care caz legea e in vigoare de ani buni si INCA nu e aplicata).

LD:

-In primul raspuns dat lui punk cred ca era vorba NU de 18 ore in loc de 24, ci de 24 ore in loc de 18.

– Un profesor debutant "in fundul lumii" (sau chiar si unul mai experimentat, dar proaspat mutat intr-o alta localitate, unde inca nu e cunoscut)) nu prea au meditatii. ORICUM, consider ca e nedrept sa discutam in aceeasi propozitie despre activitatile desfasurate in cadrul job-ului si cele desfasuirate "in timpul liber", doar pt ca si cele din a doua categorie apartin aceluiasi domeniu de activitate cu primele. Aceeasi sugestie ati fi dat-o si daca respectivul profesor, inafara timpului petrecut la serviciu, nu ar da meditatii didactice ci ar desfasura activitate de contabil autorizat, sau de taximetrist, sau pur-si-simplu de agent de vanzari? (Este vorba despre o alta activitate, separata, indiferent de faptul ca domeniul de activitate este acelasi.) Sau considerati ca si un contabil autorizat ar trebui sa renunte la activitatea autorizata dinafara orelor de program la serviciu si sa dubleze timpul lucrat la serviciu pt spor de 50% la salariu?

– Referitor la al doilea raspuns dat lui punk: era vorba de cheltuielile CU PROFESORII, NU de suma globala alocata domeniului de activitate.

– Referitor la al treilea raspuns: mai bine hai sa nu punem pariu daca lucrurile pot sa mearga si mai rau sau nu!

MeTeo: Interesanta si instructiva analiza dumitale prin perspectiva noii abordari. Partea proasta este ca pensiile care sunt platite acum nu sunt luate din geamantanul in cauza (contributiile respectivilor DE MULT nu mai exista), ci din contributiile ctuale, "la zi". Iar "Gigel"-ul in cauza nu va fi platit din contributia lui de acum depozitata in valiza (care va fi fost demult consumata, deindata ce e platita), ci din contributia "la zi" celor de atunci.

Dan, TG, punk: Pensionarii TOT nevinovati sunt: si-au platit constiincios contributia cat le-a fost ceruta cat timp au lucrat, asteptandu-se sa primeasca pensie in raportul care le-a fost promis. E adevarat ca deocamdata raportul nu e prea mult diferit, problema este ca raoportul a fost pastrat scazand numitorul, in loc sa fi fost pastrat crescand numaratorul (pensionarii sunt aproape muritori de foame langa angajatii care nici ei n-o duc mult mai bine, in loc sa fi avut un venit modestut langa angajatii cu un venit decent).

Lucian Davidescu

@VictorCh

1. Pe scurt, da. Nota de plată e una singură, s-a stabilit cine o plăteşte (în cazul de faţă, cei care au consumat). Sigur, s-ar putea să nu ajungă banii şi de bacşiş, şi atunci s-o luăm de la capăt şi cu măriri de impozite.

2. Va trebui, în sfârşit, să mai renunţe la o parte din "însărcinări". Scuze pentru cinism dar sunt prea mulţi care deşi muncesc ar fi trebuit să fie tot timpul conştienţi că nu fac nimic util.

3. Ce-i aia echitate profesională? Nu există aşa ceva. Aşa cum am mai spus, există profesori care muncesc 20 de ore la stat şi încă 40 în privat sau la meditaţii. Unde-i echitatea profesională cu propriile lor persoane? Fiecare munceşte cât vrea şi primeşte cât poate.

Ce spuneţi dvs. despre "timpul liber" este înduioşător. Eu îmi permit să fac un proces de intenţie şi să spun că în majoritatea cazurilor un profesor cu 40 de ore de meditaţie nu munceşte nici un minut în plus la şcoală faţă de norma de predare. Muncesc doar cei mai conştiincioşi, care poate că nu dau nici meditaţii. Aşa, au cu toţii şansa la un salariu mai mare şi mai puţin "timp liber"

punk

Tony G., ce zici de generalizarea asta: pensionarul mediu primeste pe perioada pensiei mai mult decat a contribuit in activitate. E vorba de pensionarii iesiti la 50 de ani, care au cotizat foarte putin sau deloc pentru ca asa era legea atunci, si care traiesc in medie 72 de ani. Deci nicio legatura cu Gigel de mai sus care iese la 65, traieste pana la 68, si plateste un impozit total de 45% intreaga viata.

Discutia nu e deloc politica si nici macar economica, ci logica: daca nu e, nu e. Ca a fost pana acum cativa ani nu e un argument, ci o conjunctura. Tot asa cum profiturile primilor imbogatiti la Caritas nu demonstreaza validitatea schemei respective. Poti sa scrii in costitutie, poti sa bati cu litere de aur pe statuia lui Stefan, poti sa umpli tomuri de teoria chibritului, la un moment dat naucitorul "principiu al dreptului dobandit" da nas in nas cu realitatea lui "nu e".

ionut

Singurul "avantaj" al masurii reducerii cu 15% a pensiilor e ca spune lucrurilor pe nume, adica sistemul de pensii actual de stat (PAYG) e o schema ponzi! Cati vor intelege sau nu asta e alta poveste…

Altfel el e pur si simplu furt si solutia e pe dos, adica nu micsorarea pensiilor pentru mentinerea dimensiunilor statului, ci micsorarea (la minim) a statului (prin privatizare totala) pentru "platirea" pensiilor(de fapt inapoierea banilor actualizat cu rata inflatiei si cu o dobanda medie anuala egala cu media dobanzilor de referinta ale bnr pe ultimii 20 de ani, calculata in regim de capitalizare actuala).

ionut

…calculata in regim de capitalizare anuala

mbonea

Exista o metoda foarte simpla de a reduce cheltuielile bugetare cu 25% si in acelasi timp incompetenta si coruptia:fiecare bugetar sa-si declare afinii( copii, nepoti, neveste, nurori..)care lucreaza in aceasi institutie.Din toti ramane numai unul.Acest lucru nu este o noutate. Bancile straine, cand au intrat in Romania, aceasta a fost prima masura care s-a luat.In multinationale nu este permis sa lucreze doua persoane din acelasi neam.Ce parere aveti?

alex

Vad ca mai nou toti romanii, pe langa fotbal si politica, se pricep si la invatamant si-si dau cu parerea despre norma didactica. Cele 18 ore sunt limita rezonabila la care poate face fata un om normal, ba, in conditiile in care in scolile noastre nu mai exista nici un fel de disciplina si mai mult de jumatate din munca unui profesor la ora este de a o face pe jandarmul, chiar si cele 18 ore pot fi prea mult. O singura data in activitatea mea am avut 7ore intr-o sigura zi si pot spune ca la ultimele ore randamentul meu scadea considreabil. Practic, mai mult de 3-4 ore de predat pe zi, inseana sa renunti la orice calitate a actului de invatamant. Pe cei care sustin norma didactica de 40 de ore ii invit ca macar intr-o singura zi sa incerce sa vorbeasca continuu timp de 8 ore cu cate o pauza de 10 minute la fiecare ora, sa vada daca reusesc sau cum se simpt dupa. In cele din urma nu inteleg cu ce drept se pronunta cei din afara sistemului de invatamant asupra normei pe care trebuie sa o aiba un profesor; eu nu-mi permit sa-mi dau cu parerea despre norma pe care o are un lucrator in mediu toxic care lucreaza o ora pe zi si e platit ca pentru 8 pentru ca daca ar sta doua ore, poate ar da coltul. Atunci de ce altii isi permit sa-si dea cu parerea despre munca noastra?

Emil

Faza cu 40 de ore este criminala prin gandirea apriorica din spatele acestui geniu economic. Daca se referea la o crestere de la 18 la 24 sau 26 mai ziceam dar 40 deja mi se pare penibil. Si crede ca pensionarul care oricum castiga mult numai daca ma gandesc ca bunicul meu care a fost muncitor necalificat ia pensie mai mult decat mine care am facut si facultate si mai sunt si cadavru didactic.

Si spune el ca 40% ar fi trebuit sa se scada de la bugetar. Am fi luat fiecare cate 2 + 300 de Ron.

Romania isi revenea numaidecat cu siguranta.

De impozitarea luxului nu scrie, de scaderea numarului agentiilor guvernamentale nu şi nici de geanta de 40.000 de euro a lui Udrea care ar "hrăni" cadavrele didactice dint mai multe şcoli de la ţară pe cel puţin un an.

Dar in fine s-a decis ce este bine pentru aceasta tară.

O să merg la catedră şi o să le spun copiilor să înveţe ca mine, să fie cei mai buni la primar, gimnaziu, liceu, facultate, master, să îşi urmeze visele de a face ce le place şi apoi le arăt şi cum vor ajunge prin exemplul meu: încălţăminte ruptă, maşină doar în vise ş.a.m.d.

Aşa se întâmplă când alegi prost şi vine un Bulă ce vorbeşte de norme de 40 de ore. O fi cineva in Romania care vorbeste 8 ore in continuu timp de cinci zile pe saptamana?

Lucian Davidescu

@alex

"Pe cei care sustin norma didactica de 40 de ore ii invit ca macar intr-o singura zi sa incerce sa vorbeasca continuu timp de 8 ore cu cate o pauza de 10 minute la fiecare ora, sa vada daca reusesc sau cum se simpt dupa"

Dacă vorbeşti 50 de minute într-una elevilor, probelma nu mai e că oboseşti tu. Problema e că nu-i înveţi nimic. Te-ai gândit la aspectul ăsta?

@Emil

Am un mare sentiment de jenă când unii profesori se fac că nu înţeleg exemplul cu norma.Eu unul n-aş vrea ca ăştia să le predea copiilor mei şi să-i înveţe iraţionali sau ignoranţi la nuanţe.

Deci, exemplul era aşa:

Acum sunt 20 de ore.

Salariul scade cu 25%

40 de ore înseamnă creştere de 50% faţă de salariul NETĂIAT!

Evident, pentru cine vrea să obţină banii ăştia.

Pentru restul există variantele:

20 de ore în continuare ca să rămână cu salariul tăiat

10 ore ca să ia jumătate din bani

26 de ore ca să ia salariul netăiat

52 de ore ca să ia un salariu de două ori mai mare decât acum.

30 de ore pentru un salariu cu 12% mai mare decât ăla netăiat.

etc, etc, etc

Fiecare munceşte cât vrea.

Să spui acum, când e clar că se taie din bani, că normele sunt deja foarte mari şi n-ar trebui să crească e un fel de urlat la lună.

profesor

Am 10 ani de experienta la catedra si pot afirma ca norma de 18 ore pe saptamana e deja prea mult in anumite conditii, avand in vedere elevii si scoala de azi. De ce nu pricepe lumea ca munca la clasa nu e ca munca la birou? Apoi, zicea cineva mai sus sa fie recompensat/penalizat profesorul in functie de rezultatele elevilor…o intrebare: sunt eu vinovat ca am o clasa de tant-alai care nu vor sa invete?! Aaa, da, daca sunt un bun dascal, atunci sa-i fac sa invete…asta atunci cand parintii, societatea si viata REALA ii conving zilnic ca degeaba invata…adica eu trebuie sa fiu un super-supraom, care suporta mitocaniile analfabetilor si e penalizat daca, nu-i asa, acestia nu obtin rezultate. Accept sa fiu penalizat daca nu predau bine lectia, dar nu pentru rezultatul elevilor, care, din moment ce mi-am predat bine lectia, nu mai depinde de mine, nu-i asa?…Unde e interesul elevului pentru studiu? Veti zice ca e de datoria mea, ca profesor, sa i-l dezvolt….GRESIT, stimabililor, datoria mea este sa-i prezint CORECT si INTELIGIBIL materia, interesul si-l decide singur…. oare cand veti renunta la obiceiul comunist de a culpabiliza pe unii pentru vina altora?! Hai sa va spun care e rezultatul politicii de culpabilizare a profesorului pentru rezultatul elevului, ACUM: o imensa falsificare la toate nivelurile de examinare, absolut TOT, coruptie, minciuna si tot ce mai vreti…invatamantul e un sistem terminat dupa mine, aberatiile sunt incredibile si noua lege chiar pune capac prin legarea profesorului de glie…de ce nu pricepeti domnilor ca scoala nu trebuie s-o faca toti, doar numai cei pe care-i duce capul? de ce nu pricepeti ca PROFESORUL este principalul element din scoala, pentru ca el raspandeste cunoasterea….stati linistiti insa, dpdv al educatiei toata lumea primeste deja ce merita si asta-i numai inceputul…

Lucian Davidescu

@profesor

La un singur aspect v-aş contrazice. Elevul ar trebui să fie principalul element din şcoală.

profesor

Domnule, cum poate elevul sa fie cel mai important element din scoala cand elevul este, prin definitie, un element ignorant si educabil (poate)? Scuzati-ma, dar parca elevul vine la scoala sa invete de la profesor, nu invers….altfel care mai e rostul scolii?

Cel mai important element in scoala este reprezentat de EDUCATIE, care NU are cum sa fie facuta de elevi, parca asta si era ideea de scoala, nu?

Mai mult, educatia NU are cum sa fie facuta de profesori de slaba calitate, ce este asa greu de inteles…Vreti profesori de calitate pt copiii vostri? Atunci solicitati calificare INALTA (examene serioase in invatamant) si fiti pregatiti sa acordati respect MAXIM (remuneratie corespunzatoare) pt o meserie pe care nu o puteti face….care nu e deloc usoara si e CEA MAI IMPORTANTA pt viitorul copiilor…in rest ,vorbim vorbe

Lucian Davidescu

"Cum poate elevul sa fie cel mai important element din scoala?"

"Altfel care mai e rostul scolii?"

Domnule profesor, eu vreau pentru copiii mei o şcoală făcută pentru ei, nu pentru profesori. Am voie?

Dacă am opţiunea să plătesc bine profesori pentru care elevul este mai important decât ei, o voi face.

Dacă am opţiunea să evit profesorii care se cred mai importanţi decât rostul muncii lor, o voi face.

Dacă cineva vrea să plătească pentru educaţie de dragul "educaţiei", al "şcolii" sau al "profesorilor", e treaba lor.

Între timp, vă veţi mira de ce nu sunt bani şi poate veţi căuta un răspuns mai bun pentru întrebările retorice în legătură cu care v-am citat.

profesor

1. Da, evident ca aveti dreptul la o scoala facuta pentru copiii dvs. Va rog doar sa descrieti putin aceasta scoala si rostul ei

2. Cum va dati seama ca pt profesor elevul este mai important decat propria persoana ? (parca aici e vorba de calitatea profesorului, nu?…ca tot vorbeam de cel mai important element…)

profesor

3. Va rog sa ne mai spuneti cum veti evalua dvs. parintii, impreuna cu reprezentantii primariei, un profesor la sf unui an scolar, de exemplu. Pe ce criterii vor fi alesi parintii in consiliul de administratie al scolii? Cat despre consilierii locali, banuim….

profesor

In sfarsit, un indemn cetatenesc: vreti performanta in scoli publice? Atunci puneti banii pe masa, domnilor!

In primul rand, faceti pt elevi concursuri scolare serioase (fara rezultate masluite) si bine platite, pentru a-i motiva;

platiti bine profesorul care pregateste elevul cu performanta la concursuri scolare

faceti cu adevarat un sistem in care elevii buni sa intre in contact cu profesorii buni, elevii slabi nu au nevoie de profesori buni (chiar asa, wake-up)

faceti periodic examen de titularizare national in urma careia cei mai buni profesori sa mearga la cele mai bune scoli. Dati 1000E/luna acestor profesori!

nu mai cumparati mese, scaune si calculatoare la de 3-4 ori pretul real

nu mai aruncati bani de liceu pentru lichele.

s.a.m.d

Lucian Davidescu

@profesor

"cum veti evalua dvs. parintii, impreuna cu reprezentantii primariei, un profesor la sf unui an scolar, de exemplu"

Asta e o invenţie birocratică, d-le profesor, ca să nu se schimbe nimic.

Profesorii sunt şi au fost evaluaţi tot timpul. La fel, şcolile. Elevii se bat pe şcolile bune şi pe profesorii buni.

Aşa că este foarte simplu. Competiţia să fie răsplătită cu fonduri mai mari. Apoi, şcolile cu manageri şi profesori buni să poată prelua şcolile cu manageri şi profesori slabi, care nu reuşesc să convingă pe nimeni.

Să-i concedieze pe cei care n-au fost în stare de nimic, apoi să angajeze manageri şi profesori mai buni. Aşa se obţine calitate peste tot, educaţia nu e cu nimic diferită.

Belmondo

Prea multi pensionari. Prea multi tuciurii care nu platesc impozite. Prea multi profesori, politisti, functionari, cadre militare.

Prea putini oameni care chiar muncesc. Care produc ceva util.

Time to pay the piper.

anonim

@profesor faceti periodic examen de titularizare national in urma careia cei mai buni profesori sa mearga la cele mai bune scoli. Dati 1000E/luna acestor profesori!

daca s-ar face asa ceva in nici un caz sa nu te astepti ca cei mai buni profesori sa ajunga acolo , o sa ajunga tot spagarii …

profesor

@belmondo: profesorii si functionarii chiar fac ceva util, de exemplu lucreaza cu infractorii: unii incearca sa-i educe cand sunt mici, altii cand sunt mari.

MeTeo

Citind ma apuca groaza. Am copil de 4ani care va intra la scoala peste ceva timp.

Unde e Nedreptatea si cine Sufera ?

Suferim toti si nedreptatea este a tuturor: a mea ca nu beneficiez de calitatea actului de educatie si a profesorilor ca au mentalitate expirata (partial sau total).

Lia

da, caracatita rezista….cei care munces cu adevarat (a nu fi confundati cu cei care isi cauta de lucru din cand in cand) sunt de fapt cei care nu au pile si nu sunt numiti politic…iar acestia sunt primii care vor fi eliminati la prima restructurare…de fapt asata se si doreste : eliminarea celor care nu fac parte din Partid (oricare ar fi el dar mai cu seama cel de gucernamant) si implicit a celor care nu sunt tentacule ale Caracatitei …vor suferi o multime de oameni nevinovati si cinstiti !!!

tanabe

Vad ca multi (din afara sistemului, probabil), confunda "suplinitorii" cu necalificatii. Sulinitorii pot fi calificati, adica cu studii superioare pe materia pe care o predau si pot fi suplinitori necalificati. De multe ori, un profesor gr. 1 , titular, nici nu mai are motive sa-si dea , poate, toata silinta, spre deosebire de un tanar suplinitor, calificat, care are de dat definitivat, gradul 2, 1 etc. In al 2-lea rand, posturile libere nu se scot intentionat la titularizare, ca sa fie cat mai multi la cheremul inspectoratelor, directorilor, care fac angajari cu spaga, cu pile, interventii etc, si exemple va pot da cu duiumul, cel putin in 3 judete din Romania. de ex, anul trecut si acesta nu au fost , la unele materii, in multe judete, nici macar 1-2 locuri titularizabile.

In ceea ce priveste ideea cu 40 de ore /sapt de predare efectiva pt un profesor, asta e o prostie sau o scapare a unuia care nu a lucrat in invatamant, ca nu exista asa ceva in nici-o tara, si nici nu ai cum sa dai randament 40 de ore, mai mult, sunt o gramada de alte chestii pe care trebuie sa le faci, in afara predarii propriu-zise, multe hartii fara efect pozitiv asupra calitatii invatamantului, pe care le cer tot felul de foruri superioare.Apoi bagi foarte multi bani in pregatirea ta, ca nici-un grad nu e gratis, ai f multe carti de luat, examene, cursuri si nu-ti da bani nimeni. Numai pt cei din invatamantul preuniversitar s-a dat intr-un an sau 2 100 de euro/pers pt carti si anul trecut mai putin… E mult de vorbit pe tema asta, oricum… si din nefericire, mai e un aspect: de multe ori scoala mai trebuie sa si "recupereze" ceea ce familia nu-i ofera copilului, o educatie, obiceiuri bune, civilizate , de multe ori parintii nu au sau nu vor sa aiba timp pt asta si cei 6/7 ani de acasa nu prea pot fi recuperati!