Riscograma
Lucian Davidescu

10 lucruri pe care casa de schimb valutar nu ţi le spune niciodată

Cu excepția câtorva case de schimb serioase grupate ciorchine în zone centrale ale orașelor mari, schimbul la colțul străzii încă este o adevărată aventură safari. Iată ce ți-ar spune patronii caselor de schimb sau chiar bancherii din trezorerie dacă n-ar vrea să te piardă de client.

1. Nu urmărim tot timpul cotaţiile interbancare. Dacă leul scade, este bine să te grăbeşti să cumperi euro. Dacă creşte, mai aşteaptă.

2. Într-o bancă mare, ne bazăm pe clienţii captivi, care sunt prea comozi ca să mai caute alte oferte.

3. Detestăm băncile mici, care încearcă să folosească cursul ca instrument de marketing şi oferă cursuri foarte bune.

4. Marja noastră de schimb este direct proporţională cu distanţa fizică până la primul competitor.

5. Dacă afişăm la exterior cotaţia pentru cecuri de călătorie, mai bine ne eviţi. Vom căuta întotdeauna metode să te jefuim.

6. Îţi oferim discounturi derizorii pentru tranzacţiile direct în cont. Unii competitori de-ai noştri au probabil oferte mult mai bune.

7. Dacă afişăm un curs foarte bun, este posibil să nu avem disponibilă moneda oferită. Sau să avem cantităţi foarte mici.

8. Nu te uita întotdeauna la marja dintre vânzare şi cumpărare. Uneori, avem oferte bune doar pe una din componente, în funcţie de nevoile noastre din ziua respectivă. E bine să ştii tot timpul şi cursul de referinţă.

9. În perioadele cu volatilitate mare, mărim marjele pentru ne asigura la orice eventualitate. Dacă poţi, mai aşteaptă. Decât o referinţă bună şi marje proaste acum, mai bine o referinţă proastă şi marje bune mai târziu.

10. În perioadele cu volatilitate mică, putem face discounturi până sub 1 ban faţă de cursul de referinţă. Dar numai dacă întrebi!

Citește și
Unde găsești cel mai bun curs valutar
Cum se calculează cursul BNR
Cel mai ieftin schimb valutar în cont

22 de comentarii
riscograma.ro

Câteva fonduri de hedging, inclusiv al lui George Soros, pariază că euro va ajunge la paritate cu dolarul în cel mult un an.

Motivul principal: slăbiciunea euro, dată de Grecia şi restul purceluşilor.

Consecinţele teoretice: exporturi mai competitive, facturi mai mari la energie.

Mecanismul practic: Cursul valutar al „exoticului leu” se calculează pornind de la paritatea faţă de euro. Totuşi, piaţa poate prefera să plătească mai mult pentru lei dacă euro va fi văzut drept slab. Sau mai puţin, dacă leul va fi văzut şi mai rău.

Care este cel mai probabil scenariu? (nu profeţie!)


AristotelCostel

Scenariu, profetie sau dorinta?

Sondajul ne atrage atentia ca exporturile romanesti nu se compara cu numarul creditacilor si dimensiunile datoriilor… in euro. 🙂

joness

Leul este mai dependent de Euro decat de USD. Daca acesta din urma este presupus constant, iar Euro se devalorizeaza cu 36% o presupunere simplista ar fi sa zicem ca leul se va devaloriza si el cu vreo 25%, pana la 3.75 lei = 1 USD. Cum insa Romania este o economie emergenta, ar fi rezonabil sa presupunem ca devalorizarea leului va fi ceva mai mare, deci undeva pe la 3.8 – 3.9 lei = 1 USD.

Cam asa as zice eu. Am votat 4, dar nu m-ar surprinde foarte tare nici 3.5

Dan

Totusi, pana o sa ajunga Euro = Dollar , rRomaniK o sa trebuiasca sa faca ceva plati in contul megaimprumutului luat anu' trecut de la FMI+UE, si in contul imprumuturilor de pe piata libera din ultima vreme …. motiv pentru care Leul s-ar putea sa mai cada un pic , nu ?

Lucian Davidescu

@AristotelCostel

Halucinatie 😀

@joness

de la 1,36 la 1 e o depreciere cam de 27% pentru euro

@dan

a vazut cineva banii aia? sigur exsista? 🙂

tibi

tinand cont de evolutia leului din ultima vreme, probabil ca 4 e raspunsul corect.

totusi, situatia proasta a economiei si scaderea dobanzii de referinta poate duce la 4,5.

ca importator m-ar avantaja 3-3.5 dar nu pot nici macar sa sper asa ceva.

Nelu

Imi vine greu sa cred paritate EUR USD… din simplu motiv ca in ultimele 24 de luni baza monetara la usd a crescut de 3 ori pe cind la zona euro a crescut mult mai putin… odata ce economia USA o sa reporneasca si creditarea isi va da drumul.. multiplicatori vor crea o masa imensa monetara ce cu siguranta va duce USD in jos.. indiferent de masurile luate de FED….

Cit despre LEU.. ce sa spun.. da doamne 6 RON = 1 EUR…. singura modalitate de a scade cheltuielile statului cu asistatii…

AristotelCostel

@Alunelu

Si sondajele astea-s facute cu cap. Chiar ma intrebam de ce dl. Davidescu a introdus 4.5 in loc de 0.5? 🙂

Lucian Davidescu

@AristotelCostel

N-am bagat valori extreme ca sa nu zgarm in atitudinile fata de leu. Deci ce face leul de capul lui, indiferent de scenariu, e alta discutie 😉

AristotelCostel

… 2.5 nu este extrema… cel putin… nazism 🙂

Lucian Davidescu

dolarul este 3 lei acum

AristotelCostel

🙂 1 euro = 2.5 lei 🙂

Lucian Davidescu

🙂 1 euro = 1 dolar 🙂

AristotelCostel

Exit light

Enter night

Take my hand

We're off to never never-land

Something's wrong, shut the light

Heavy thoughts tonight

And they aren't of Snow White

Dreams of war

Dreams of liars

Dreams of dragons fire

And of things that will bite, yeah

Now I lay me down to sleep

Pray the lord my soul to keep

If I die before I wake

Pray the lord my soul to take

Hush little baby don't say a word

And never mind that noise you heard

It's just the beasts under your bed

In your closet and in your head

Exit light

Enter Night

Take my hand!

We're off to never never-land

Yeah, ha ha ha

Boom

🙂

Dan

pai, ca sa raspund la intrebarea domnului Davidescu , trebuie la randul meu sa pun o intrebare ( ca parca asa se poarta in afaceri 😛 )

"@dan

a vazut cineva banii aia? sigur exsista? "

Daca ai datorii pe termen scurt si foarte scurt catre creditori privati mai mari decat transele de la FMI ?

of, si iar cadem in "conspiratia" aia nenorocita care zice ca FMI indatoreaza statele in curs de dezvoltare pentru ca bancile private sa poate sa cumpere tot la pret de dumping ( nu ca FMI ar fi tocmai un ingeras binevoitor, ca stim cu totii ca-i condus de cam aceiasi oameni care conduc si marile banci )

Lucian Davidescu

@dan

am mai zis, ocolesc conspiraţiile iar ele mă lasă pe mine în pace. avem un fle de pact 🙂

Ce spuneam este că banii respectivi nu prea au ajuns pe piaţa valutară, ci s-au învârtit în suveica bnr-bănci-stat. Când va fi cazul să-i dăm înapoi, ar trebui să se întâmple asta: http://riscograma.ro/1216/un-cadou-otravit-de-la-bnr-pentru-guvern-fabula-auto/

Lucian Davidescu

@AristotelCostel

Just keep your pillow tight 🙂

AristotelCostel

🙂 Asta n-a trecut de… cenzura.

CNP-ul lui Ghizdeanu vedea intrarea in zona Euro la … paritate euro/leu. Dupa ce zice Ghidiu, prin 2015 1 euro = 0.5 dolari, deci dolaru' va face vreo… doi lei. 🙂

calin

la ultima postare din 5 martie 1e = 1.36$

azi, 12 mai 1e = 1.26$

ca sa inteleg ca o sa vedem 1e = 1$ ?

calin

ultima data egale la noiembrie 2002

C

urmatoarea 1eur=1usd nov 2011….

conso.ro

Fiecare banca are o anumita politica de curs de schimb. In general, bancile mici si medii au cotatii mai bune pentru clienti, in vreme ce bancile mari sunt de evitat. Conso a analizat modul in care bancile stabilesc cotatiile, pentru a permite celor interesati sa ia cea mai buna decizie.

In analiza noastra, am plecat pe trei directii. Ne-am pus in pielea celor care vor sa cumpere valuta, si am stabilit care sunt bancile care practica cele mai bune cursuri la vanzare. Dar sunt si romani care primesc valuta din strainatate si vor sa o schimbe pentru a face fata cheltuielilor zilnice – si atunci am vrut sa vedem si care sunt bancile care au cele mai bune cotatii pentru cei care vor sa vanda valuta. In final, am vrut sa vedem si care sunt cele mai lacome banci, adica cele care practica marje mari intre cursul de vanzare si cel de cumparare.
Analiza a luat in calcul datele afisate de banci in data de 19.01.2016 la orele 15. Insa observatiile facute de noi pe parcursul anilor trecuti arata ca politicile bancilor in aceasta materie nu au suferit schimbari majore.

Banca Feroviara, Carpatica si Alpha Bank, cele mai favorabile cursuri pentru client

Daca analizam cursul leu/euro practicat de casele de schimb valutar ale bancilor, constatam ca cel mai bun curs la vanzarea de euro, pentru client, era cel de la Banca Feroviara, respectiv 4,5380 lei. La aceeasi banca era si cel mai favorabil curs de cumparare, respectiv 4,5130 lei, de unde reiese ca marja dintre cursul de vanzare si cel de cumparare precticata de aceasta institutie este de doar 2,5 bani, cea mai mica din piata.

In categoria bancilor la care clientii obtin cele mai bune cotatii pentru tranzactiile valutare se afla si Banca Carpatica, cu un curs de vanzare de 4,5440 lei/euro, un curs de cumparare de 4,5040 lei/euro. In acelasi timp, banca se incadreaza in categoria celor mai putin profitabile pe acest segment, cu o marja de 4 bani intre cursul de vanzare si cel de cumparare.

De asemenea, Alpha Bank, cu o cotatie de 4,5530 lei/euro la vanzare si cu 4,5130 lei/euro la cumparare si o marja tot de 4 bani poate fi considerata o alegere buna pentru cei care vor sa faca schimbul valutar intr-o banca.

Si la Idea Bank merita sa mergi pentru o tranzactie de schimb valutar. Cursul de cumparare este de 4,5110, iar cel de vanzare de 4,5560, ambele aflate in topul celor mai avantajoase cotatii. Marja de 4,5 bani este si ea una care arata ca banca isi propune sa fie competitiva, punand profitul din aceasta operatiune pe plan secund.

Ce banci sunt de ocolit

La polul opus, cu marjele cele mai mari, obtinute din cotatiile defavorabile clientilor atat la vanzare cat si la cumparare se afla Intesa Sanpaolo Bank, unde diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare este 15,2 bani, de la 4,4460 lei/euro la cumparare (cel mai redus din piata) la 4,5980 lei/euro la vanzare.

Foarte aproape se afla si BRD Groupe Societe Generale, cu o diferenta de 15 bani intre cursul de vanzare si cel de cumparare. In acelasi timp, BRD practica si cel mai ridicat curs leu/euro la vanzare, respectiv 4,61 lei/euro, in timp ce la cumparare are una dintre cele mai scazute cotatii, respectiv 4,4600 lei/euro.

Diferente mari intre cursul de vanzare si cel de cumparare practica si Banca Comerciala Romana – 14,5 bani, OTP Bank Romania, UniCredit Bank si Raiffeisen Bank – 14 bani, Bancpost si Libra Bank – 12 bani, Piraeus Bank – 11 bani, ProCredit Bank – 10,6 bani si Banca Transilvania – 10 bani.

UniCredit Bank, OTP Bank, Libra Internet Bank si BCR practica, de asemenea, si cele mai ridicate cursuri la vanzare, respectiv peste 4,6 lei. Acestea, cu exceptia Libra, au si cele mai reduse cotatii la cumparare din piata, 4,46 lei/euro, dupa Intesa Sanpaolo Bank, cu 4,4460 lei/euro.

Cursul de schimb de cont si casele de schimb independente, alternative la ghiseul bancii

Asadar clientii trebuie sa se informeze bine inainte de a merge sa schimbe valuta, pentru a vedea unde gasesc cel mai bun curs de schimb, pentru a nu se trezi in fata unei cotatii defavorabile, odata ajunsi la ghiseu.

Ca alternativa, exista casele de schimb valutar independente, sau schimbul valutar pe cont curent. In acest ultim caz, clientii bancii pot beneficia de cursuri mai avantajoase fata de cei care vin direct la ghiseu si pot face schimbul valutar dintr-un cont in altul. Insa, ei trebuie sa detina conturi in ambele valute la aceeasi banca (ex. daca schimba euro in lei, trebuie sa detina un cont curent in euro si altul in lei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *