Riscograma
Lucian Davidescu

Cum a ajuns propaganda despre Cipru a „serviciilor” germane în presa românească

Nu obişnuiesc să comentez prostiile scrise de alţii, că poate le scriu şi eu pe-ale mele fără să fiu conştient. Dar asta e o piesă de propagandă şi intoxicare de o ticăloşie rară, fără legătură cu jurnalismul sau cu economia.

„Euro-exit & Cipru (Un)Limited: demontarea unui scut uman pentru afaceri netransparente” / Adalbert Klein / contributors.ro

Teza principală este clişeul clasic – că eurocraţii sunt competenţi şi responsabili iar ciprioţii nişte tăinuitori de mafioţi care îşi merită soarta. Întreg bullshit-ul se bazează pe două minciuni uriaşe şi flagrante (plus alte câteva mai mici, fără „importanţă sistemică”):

Minciuna #1:

„Problema fundamentală o constituie lipsa transparenţei sistemului bancar şi excesiva deschidere a acestuia către reciclarea în interioriul Eurozonei a unor importante capitaluri non-rezidente cu origini prea puţin testate.”

Afirmaţia se bazează pe un raport al serviciilor secrete germane despre Cipru, dar ignoră referinţele neutre şi comparative.
Cipru îndeplineşte toate criteriile OECD referitor la prevenirea spălării banilor, spre deosebire de Germania – de exemplu.

În clasamentul Basel Institute of Governance, Cipru figurează cu un index mai scăzut al riscului de spălare a banilor (4,93) decât Germania (5,8) sau Olanda (5,03). Ca să fie clar, extremele sunt Iran (8,57) respeciv Norvegia (2,36). Aşa că raportul serviciilor germane ar trebui luat drept ce este de fapt: propagandă.
Sursa: Basel AML Index

Minciuna #2:

„Partea cipriotă a avansat controversatul plan referitor la prelevarea a 6,75% din depozitele sub 100.000 Euro (plus 9,9% pentru depozitele peste acest plafon), mizând cu bună ştiinţă pe provocarea unui scandal internaţional cu efect asupra Eurozonei şi pe efectul de levier pe care acesta îl poate exercita asupra contributorilor principali din Eurozonă”

Afirmaţia este penibilă în sine (Troika nu ştia consecinţele compromiterii garanţiei de 100.000 de euro?), nu se bazează pe vreo sursă (sau tot pe serviciile secrete germane?) şi este contrazisă de informaţiile publice:

„Mr. Rehn was the first to make a specific proposal. To raise funds, Cyprus should impose a special levy on deposits, taxing accounts of less than €100,000 at 3%, those up to €500,000 at 5% and those above at 7%.”
Sursa: WSJ

Iar ca garnitură, unul pe care l-au chemat cu câinele din parc să croşeteze ceva cu „socialismul” şi „capitalismul”: Păzea ca vine UE si ne da cu Cipru in cap

22 de comentarii
comentez aonim

Deci pana la urma nu am inteles: e de ras sau de plans? :))

cucu

Nu ii mai salveaza nici toata propaganda tuturor serviciilor secrete din Europa.

Faptele brute sunt contra lor . Poti sa rujezi mortu’ cat vrei ca tot mort e.
Europenii au vazut cat pot conta pe banci . Cata „siguranta” au in banii depusi acolo.

S-au lamurit si ca UE e un nou URSS . Eu zic ca nu mai e mult, in 2020 vom vorbi despre FOSTUL UE ca despre FOSTUL URSS.

soryn

Propaganda anti UE si anti euro

Ma intreb daca sunt convingeri personale sau contracost

Nu de alta dar Romania nu este in Europa ci locuieste pe wallstreet….lolol

Cristian

De acord ca exista o mare campanie media de ‘spalare’ a actiunilor tampite din ultimii ani ale Eurocratilor. De acord cu faptul ca articolul in cauza e bazat doar pe o parte a povestii (cea care ‘transpira’ dinspre germani).
Dar orice afirmatie de genul „Cipru îndeplineşte toate criteriile OECD referitor la prevenirea spălării banilor” facuta deja a nu-stiu-cata oara pe riscograma e cel putin hazardata si lipsita de informatii clare ‘de pe teren’, in opinia mea. Concluziile bazate pe statistici si rapoarte facute de entitatile nationale sau trans-nationale sunt relativ incorecte.
De exemplu: clasamentul ala „indicates a country’s risk level in money laundering/terrorist financing based on its adherence to AML/CTF standards and other risk categories such as financial regulations, public transparency, corruption and rule of law” Daca poti sa-mi explici cum poate iesi o tara ca Romania mai bine plasata ca Olanda, Austria, Elvetia intr-un clasament care ia in considerare toti acesti factori, atunci recunosc ca am zis o tampenie.
Si mai stii ce alte tari sunt mai bine plasate ca Romania? Columbia(!), Bulgaria si Muntenegru. Mie nu-mi pare prea de incredere un asemenea clasament.

AristotelCostel

… propaganda serviciilor secrete germane este diseminata pe platforma „elitei”… serviciilor secrete romane… contributors. 😀

Burca Costinel

Pai astia sunt propagandisti de meserie, fara scrupule si fara rusine.

Lucian Davidescu

Ăsta-i damage controlul făcut de băncile de aici. N-au mai apucat să găsească pe cineva credibil, aşa că l-au băgat din scurt, la închiderea ediţiei, chiar pe şeful agenţiei de publicitate.

Dan Duran

Am dat click pe EVZ fara sa stiu ca ma aduce aici, altfel nu as fi accesat pagina, pentru ca stiu deja ce pot citi aici. Comentariile voastre sant vadit partinitoare si patimase. Pana la urma ceea ce s-a facut este echitabil. Cat priveste proropunerea de a taxa depositele sub 100 de mi, s-a difuzat din prima zi ca este o propunere a partii cipriote, de ce nu au infirmat ei din prima zi si de ce au supus-o la vot? Ei au vrut sa evite taxarea excesiva a depozitelor mari, pt ca acolo sant banii seriosi si probabil si-au facut socoteala ca aia nu au ca optiune oricum bancile elvetiene si ar inghiti o taxa de max 10%, oricum compensata in oarecare masura de dobanzile mai mari si regimul de taxare care li se ofera in Cipru.

Lucian Davidescu

eşti incoerent 😀

Dan Duran

Poate ca unele lucruri sant prea complicate pentru tine. Fa un effort si umple golurile, am lasat numai cele usor de umplut si care nu merita timpul de a le explica, presupunand un minim de effort din partea celui care citeste.

Lucian Davidescu

Multe lucruri sunt complicate pentru mine şi cred că e OK aşa. Să înţeleg că pentru tine toate lucrurile sunt simple?

AristotelCostel

Vorbeam de ‘telectuali… cu 2 lucrari ceva mai rasarite si restul „spanace” scornite din minti de-a dreptul cretinopate.

„Platformele” cu jurnalisti securistoizi sunt… numeroase. 😛

… veleitarii… puţoii ‘telectuali de la contributors sunt „broblema”. 😀 Atrag fudulii precum gemul digerat… muştele. 😀

Dan Ştefan

nu va ingrijorati, hai ca vedem noi ce se intampla pana la urma … oricum suntem spectatori iar banii nostri sunt deja „papati” de sistem

AristotelCostel

😛

Incoerentele mele devin „crystal clear”.. in timp.

Bogdan Plavan si Cristian Fazan stiu bine despre ce vorbesc… de cativa ani. 😀

Lucian Davidescu

Nu tu 😛 Vezi lângă nume şi dată @adrisantul

cezar jipa

„Activează in consultanta de afaceri de peste 20 de ani. El a dezvoltat si condus in Romania peste 12 ani firmele de consultanta multinaţionale Arthur Andersen, Accenture si propriile afaceri. Are experienţa profesionala in industria energetica, petrol si gaze, bancara, distribuţie, media, s.a. in Romania si străinătate. Este specializat in contabilitate româneasca si internaţionala, sisteme informaţionale financiare si de management. A absolvit EMBA ASSEBUS si Facultatea de Cibernetica din ASE Bucuresti. Este auditor financiar si expert contabil.”

Ala „chemat cu cainele din parc” are un CV tare „amuzant’ 🙂

Draga Lucian, nu prea inteleg inversunarea fata cu „reactiunea” „propagandei serviciilor germane”, cata vreme regula e ca Europa nordica incaseaza cu abonament „bad press” de la aia sudici din 2008 incoace. S-or fi saturat s-o incaseze saracii, or vrea sa incaseze si niste bani for a change.

Cat despre cine a propus primul juganirea depozitelor cipiriote, sa fim seriosi. Mai conteaza ? Mister Klein o zice bine : era de datoria vinovatului sa gaseasca 7 miliarde de euro. Si au fost gasiti 🙂

Lucian Davidescu

Habar n-am cine-i omul şi ce face, dar stilul ăsta de-a începe cu refutaţia posibilei refutaţii (prezent la ambii) îmi provoacă repulsie din start. Iar să vină dup-aia cu minciuni sau aberaţii (ăsta cu inbusul ori nu ştie mare lucru despre noţiunea faliment, ori nu ştie mai nimic despre speţă) îmi provoacă chiar mai mult 😀
Să le găsesc scuze pentru minciuni nu-i treaba mea. Cât despre „vinovaţi”… să nu ne grăbim. Postare nouă: http://riscograma.ro/7745/criza-din-cipru-nu-s-a-terminat-ci-abia-incepe/

cezar jipa

Nu tu Vezi lângă nume şi dată @adrisantul

Lasa ca a iesit bine Luciane 🙂

AristotelCostel

@jipa

Ai dreptate in privinta lui Klein, are experienţă in toate domeniile. Numai ajent imobiliar prost n-a fost.

„Ce face” randamentele? Care mai e ROI-ul? Cat va fi cresterea economica in 2013? Dar in urmatorul deceniu? 😀

Suntem la -50-80% cu piata lemn? De 4-5 ani?

Cate zeci de mii de euro valoreaza prostia ta? 🙂 Sa fie sute? 😛