stiam
Ştiaţi că munca e taxată în România mai mult decât în Danemarca, Suedia sau Spania?
Suntem în top 10 mondial!
Am văzut deja că un salariu de la mediu în sus este taxat cu 45%. Dacă angajatorul are un buget de 1000 de euro, el poate să-i ofere angajatului un net de doar 550. „Cota unică de 16%” înseamnă, în realitate, doar 100 de euro, restul fiind contribuţii.
În cazul salariului minim, rata de impozitare este de 41%. Pentru ca angajatul să plece acasă cu 530 de lei, angajatorul plăteşte 900 din care 370 de lei merg sub o formă sau alta la stat. Salariul brut, stabilit la 700 de lei, are o relevanţă strict contabilă.
Media naţională a impozitării muncii este, potrivit Eurostat, cu puţin peste 43%. Cu acest nivel, România reuşeşte să se plaseze în top 10 european. Şi implicit mondial, pentru datele OECD arată că Europa are de departe cele mai mari taxe din lumea civilizată.
Citeşte şi [Cota unică a eşuat, impozitele au ajuns la fel de mari ca în 2003]
54 de comentarii
"Şi implicit mondial, pentru datele OECD arată că Europa are de departe cele mai mari taxe din lumea civilizată."
Ceea ce demonstraza (la o prima vedere, superficial, de fapt e un fals silogism) ca, intr-adevar, pentru a ajunge la "civilizatie", taxele (cat mai) mari sunt solutia! Enunt evident fals desigur, deoarece e o eroare evidenta sa denumesti talharia in forma continuata "civilizatie"! 😀
Am facut si eu un calcul la un salariu mediu de 2022 lei.
Si mi-au dat alte cifre: Salariatul plateste taxe in val de 582 lei (imp 249, CAS 10, somaj 212 , sanatate 111)
Angajatorul : 561 lei
Ceea ce inseamna un procent de 56.5% se duce pe impozite.
Raman 43.5 %. Adica 43.5 lei din fiecare 100 lei buget salarii.
Acum sa scoatem TVA-ul si raman 35 lei.
Apoi influenta inflatiei (am pus un 6 % ) si raman 32 lei.
Deci la fiecare ciclu de realizare si consumare a salariului statul ia 68 %.
So… we are the champions! … my friends
@Radu Ionescu
Poate pentru că eşti mai vechi pe-aici 😉
@ionut
Desigur, corelaţia nu înseamnă obligatoriu cauzalitate. Nu cred că am sugerat asta 🙂
@gabi
Ai raportat la salariul brut, care este un artefact contabil şi n-are absolut nici o relevanţă în viaţa reală.
În realitate, cifrele (pe exemplul tău) ar fi următoarele:
Salariul net = 2022 – 582 = 1440
Costul cu munca = 2022 + 561 = 2583
1440 / 2583 = ~0,55 pentru angajat = ~0,45 pentru stat = QED
Ai dreptate, eroarea mea, batranatile 🙂
in multe tari au impozit progresiv, deacea mai trebuie lucrat un pic ca sa fie adevarul complet
sa luam belgia http://www.belgium.be/fr/impots/impot_sur_les_rev…
de la 25% – 50% impozitul, ai putea corecta? s-ar schimba graficul un pic, am vedea unde e mai bine sa ai salariu mare sau mic
Pt ala de a scris articolul:in norvegia impozitul creste gradual in functie de venit. Deci ce ai scris acolo cu 33.7% este fals. Nu vreau sa stiu ce alte erori ai mai facut deci dam close.
luciane 🙂 tema de acasa …
mai sunt si deduceri in diverse tari …
astept cu curiozitate corectiile
@ion, tu
Impozitele sunt progresive, dar contribuţiile sunt plafonate astfel că de la un punct se anulează reciproc. Deductibilităţile se aplică sau nu. Cifrele reprezintă nivelurile medii, calculate de sursele indicate pe tabel. O zi frumoasă
"Nu cred că am sugerat asta "
Nici n-am crezut fo' secunda asta! 😀
De fapt, scopul sintagmei "lumea civilizată" era doar de-a arăta că datele se limitează la UE şi OECD.
Impozite progresive!
Ce platesc impozitele? Conform chiar teoriei mainstream servicii "publice", adica de care toti trebuie sa beneficieze la fel! Pai atunci de ce sa plateasca diferentiat?
"deduceri"
Deduceri de la jaf, adica, de facto, un mod de "economie planificata"! (o contradictie in termeni de altfel). A hotarat birocratul aflat in functie ca "e mai bine" (oare pentru cine?) sa-mi pun termopane decat sa-mi cumpar bentley!
"Deduceri" pentru porsche, dame de companie si marijuana se da? 😀
lucian, pai diferenta de la mic la mare e de 25% cum sa se anuleze 25% ?
fa un grafic separat cu contributii, fara sa tii cont de impozitul pe venit, daca sunt fixe
tu zici ca e pe medii, ok, media, e medie, nu poti sa spui niciodata nimic …, esti bun de politician sau jurnalist
„in norvegia impozitul creste gradual in functie de venit“
Ti-a spus tie presedintele Norvegiei?
Norvegia nu are presedinte….asta ca idee. Apoi omul are dreptate.Impozitul este gradual functie de venit. Se ajunge la maxim 48% din care la finele anului fiscal primesti inapoi 12% din tot ceea ce ti s-a oprit.Acesti bani sunt considerati "bani de concediu" sau al 13-lea salariu. Asadar per total impozitul ramane de doar 36%.Mai documenteaza-te!
@ion
"diferenta de la mic la mare e de 25% cum sa se anuleze 25%"
un exemplu (ipotetic):
25% CAS dar plafonat la 1000 euro salariu
0% impozit pentru primii 1000 euro
25% impozit pentru ce depăşeşte
Impozitul progresiv şi plafonarea CAS se anulează reciproc, taxarea muncii e constant la 25%.
Detalii aici: http://riscograma.ro/2834/impozit-progresiv/
"fa un grafic separat"
stai pe-aproape
Sa nu uitam ca la ce-ti ramane, cand te duci la magazin sa iei de-ale gurii si imbracaminte, statul iti mai aplica unul dintre cele mai mari TVA din Europa. Ungaria e singura tara din "top 10" care ne bate si la taxarea muncii, si la TVA; toate celelalte tari au un TVA de ordinul 19-22%, adesea cu un palier redus de 5-10% pentru mancare. Fara a mentiona ca acciza la combustibil, comparabila cu cea din alte state EU, reprezinta o proportie mul mai mare din salariul mediu (care e mult mai mic).
Practic ne disputam cu Ungaria inaitetatea mondiala la capitolul taxare procentuala totala pentru angajatul mediu.
"Ce platesc impozitele? Conform chiar teoriei mainstream servicii “publice”, adica de care toti trebuie sa beneficieze la fel! "
Unul din serviciile publice platite din impozite este chiar oportunitatea de a face afaceri si profituri intr-o societate unde oamenii sunt satui, hraniti, sanatosi si educati. Si costul acestei oportunitati este direct proportional cu veniturile pe care le realizezi: daca un sofer are cam aceleasi oportunitati si in Germania si in Rwanda, un dezvoltator de cladiri de birouri sa zicem e sever limitat in optiunile sale: daca nu-i convine pretul societatii germane (impozitul), n-are decat sa dezvolte zgarie-nori in savana africana. Free market baby !
Colac peste pupaza, tocmai oamenii cu cele mai mari venituri sunt si cei care au libertatea sa aleaga jurisdictia in care vor sa opereze, prin contrast cu cetatenii obisnuiti care captivi in tara unde s-au nascut. De aia omul de rand trebuie sa plateasca mici sau nule (contractul social ii este impus, deci invalid) , iar bogatul taxe mari – a intrat voluntar in contractul social alegand tara in care opereaza.
Impozitul progresiv – cu pornire de la o baza mica pentru clasa de mijloc – este un atribut esential al societatilor civilizate.
"Unul din serviciile publice platite din impozite este chiar oportunitatea de a face afaceri si profituri intr-o societate unde oamenii sunt satui, hraniti, sanatosi si educati."
Mda, din pacate inca, disonanta cognitiva e la ea acasa (si, culmea, la cei de la care te astepti mai putin!) D'aia se "delocalizeaza" toti prin China! 😀 E plin p'acolo de sanatosi, educati (aici tind totusi sa fiu de acord daca "educatia" se confunda cu invatamantul monopol de stat), satui! 😀
Totusi nu-mi e clar cum se impaca:
"daca un sofer are cam aceleasi oportunitati si in Germania si in Rwanda"
cu
"cetatenii obisnuiti care captivi in tara unde s-au nascut."
"Impozitul progresiv este un atribut esential al societatilor civilizate."
Asa cum banuiam (LD!) falsul silogism e greu de deosebit de unul adevarat! Talharia progresiva e atributul societatilor civilizate!
Ce e cu tine si cu "falsul silogism"? Trezeste-te! Poti mai mult! Poti sa gasesti si alte argumente, si alte incadrari ale comunicarii. Tu peste tot vezi "falsul silogism". Cand mananci, cand mergi, cand te duci la cumparaturi, canf faci alte activitati oricare ar fi alea?
Ai un univers limitat prietene!
Ia zii! Nu am spus si eu "un fals silogism"?
"Tu peste tot vezi "falsul silogism""
Nu gheorgita tata, de fapt, e destul de rar. Alte fracturi ale logicii sunt cvasi-prezente in comentarii: argumentul autoritatii, al popularitatii, omul de paie, "red-herringul" etc.
Universul e limitat, da' infinit! Raspunde-ti singur! Esti in stare?
@Lucian: sa nu zici ca nu te-am inspirat pentru acest articol cu comentariile mele de la cel precedent 😉
Ca ma supar!
mi se pare absolut normal ca eu sa platesc mai mult si sa primesc inapoi de la stat exact ce primeste si ala care nu plateste nimic … daca-s prost si platesc .. primesc ce merit nu?
avand in vedere ca sistemul de pensii se cam duce draq nu ar fi bine daca, in loc de a plati "oricat" statului, pui deoparte diferenta de la "minim" la cat plateai ?
Corect este să spunem următorul lucru:
În europa civilizată din 2000 de euro 900 merge către angajat şi 1100 de euro către STAT dar acel stat asigură servicii publice de calitate(drumuri impecabile,servicii medicale care depăsesc cu mult ce e în Ro, servicii de educaţie,poliţie care nu ia şpagă dar nici nu te arestează degeaba)
În Ro din 2000 de euro să zicem că 800 merg la angajat iar 1200 merg către hoţii PDL-PONTA-PSD-PNL.Din cei 800 angajatul plăteşte un sfert taxe de protectie al aceiaşi hoti, amortizoare şi tva pe accize, comisioane ascunse în DAE mincinoase, apă otrăvită, aer cu cianuri (Mulţumim mult Chiorule Cârmaciule),etc
statul (uk franta romania etc) NU imi asigura ,,calitate" in ceea ce imi ofera +platesc de n ori mai mult decat face +platesc ,,servicii" pe care nu le vreau fiindu-mi bagate pe gat+sa fim ,,echitabili" inseamna sa faci japca la cei ce produc(cu creieru sau carca) pentru a tine cu scula in sus pe altii(i.e pensionari,asistati social,angajati la stat, ,,afaceristi" ce fac afaceri cu statu,aristocratia republicana aka ,,alesii")
japca se face prin : expropiere,taxe,accize,amenzi,tiparire de ,,moneda",regulamente/reglementari birocratice (aka red tape) toate acoperite legi/directive/ordonante date de ,,alesi". cica ar fi ,,haos" fara stat…si idiotii pun botu…cum zicea cineva : ce s-ar face desteptii fara prosti ba gogule?!!!!!!!!!!!!!!!!!
….toate taxele insumate reprezinta "dreptul' de-a sta in Romania !!! , cealalalta varianta este emigrarea……. fiecare cetatean e liber sa stea platind sau sa plece neplatind 🙂
Pai la ce te-ai putea astepta de la guvernele comuniste ?
Dupa aia se mira de ce dracu sunt atatia angajati cu salariul minim pe economie !
@gabi
"Si mi-au dat alte cifre: Salariatul plateste taxe in val de 582 lei (imp 249, CAS 10, somaj 212 , sanatate 111)
Angajatorul : 561 lei"
Eronat, salariatul plateste taxe in valoare de 582+561 = 1143 lei! Iar angajatorul plateste salariul de 2022 lei.
Sunt pentru reducerea taxelor pe muncă, dar şi pentru introducerea unei taxări graduale a muncii şi a unor taxe corespunzătoare pe profit. Cota unică e cea mai mare prostie, e furt sistematic din buzunarul celor muncitori.
E de dorit să încurajăm munca şi să descurajăm specula.
cota unica e corecta sa nu uitam ca impozitul atat de mult discutat pe venit e un impozit nou in ultimul secol a cam fost introdus ,baza impozitelor in istorie sunt impozitele pe proprietate romania nu are asa ceva ,sunt penibil de mici incat nici nu pot plati functionarii care le incaseaza , revenind daca cota unica e o prostie impozitul 0 pe venit ce e? furtul total al bogatilor ? am un prieten sarac lipit plecat de acasa cu mana in buzunar omu a ajuns si el la 50 de mil salar (urias pt romania nu? trebuize impozitat? cu siguranta ), omul detine decat o masina de 4000 de coco ,strange si el pt o casa si poate pt o afacere peste 5-7 ani ,alt prieten are 7 mil pe carte de munca 20 in mana un ap nou de peste 120 mp si un gipan ,daca calculam vedem ca primul sarman plateste de cel putin 4 ori mai multe taxe decat cel de-al doilea ,oare n-ar trebui sa fie invers? cel de-al doilea a primit o mostenire pt apartament si gipan (despagubire pt bunurile confiscate de comunisti bunicilor lui daca cineva contesta cumva ca poate banii au fost impozitati deja ) ,2 ex din viata reala ,ma repet la sfarsit prin a sublinia IMPOZITUL PE VENIT ESTE UN IMPOZIT NOU ,baza impozitarii a constituit-o de cand lumea impozitul pe proprietate, abia apoi putem discuta despre imp pe venit si pe consum ( gen tva -culmea inovarii in epoca impozitelor ) .
Dar ce nu se taxeaza in Romania ? 🙂
Lucian, Cred ca mai putin conteaza cuantumul unei taxe, ce conteaza este CUANTUMUL TOTAL A CAT IA STATUL DIN BUZUNARUL UNUI CETATEAN DE RAND! Pe langa cei 47.5% luati direct pe salariu, gandestete ca angajatul pentru a lucra trebuie sa plateasca o taxa de proprietate pe spatiul unde munceste, si alte acize, Angajatul din banii net primiti plateste nu doar TVA cum este mentionat mai sus ci nenumarate alte taxe ascunse sau vizibile, taxe pe proprietate , pe masina, acize pe tigari, bauturi, combustibil, etc. In realitate un om care la servici produce 10 paini sa zicem exclusiv prin aport propriu, din veniturile disponibile nu poate beneficia de mai mult de 10% din ceea ce produce, adica zece paini. http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-s…
Oricum buna comparatia si aducerea la fileu a unui subiect ce este cauza importanta a saraciii cetatenilor acestei tari.
>Cota unică e cea mai mare prostie, e furt sistematic din buzunarul celor muncitori.
Serios ? De ce anume ?
Prostia maxima ( de fapt nu prostie … disperare, pentru a strange bani in sistem ) e cu CAS-ul care nu e plafonat dupa o anumita suma … 🙁
jos PDL-ul si SUS PARTIDUL POPORULUI
"Sunt pentru reducerea taxelor pe muncă, dar şi pentru introducerea unei taxări graduale a muncii"
Nu vrei, totusi, sa te hotarasti? Ca e , oarecum, neclar: graduale in jos sau in sus?
Ce spune LD este foarte rezonabil, cu eliminarea discontinuitatilor: 25% CAS dar plafonat la 1000 euro salariu (0% impozit pentru primii 1000 euro) 25% impozit pentru ce depăşeşte
Cam asa este in SUA cu taxarea muncii (cu ceva diferente care se neutralizeaza una pe alta–de deoparte venitul muncit este taxat progresiv, pe de alta parte dividendele, a.k.a. "unearned income") cu doar 15%. Dat fiind ca Romania nu se erijeaza in politistul lumii si nu are nevoie sa cheltuie sume mari pe aparare, si dat fiind ca deja are un TVA mare care ar putea acoperii mare parte din cheltuielile de sanatate si pensii, nici nu ar fi necesar 25%, probabil ca ar ajunge undeva intre 18%. Daca s-ar fonda scolile si alte servicii locale doar din impozite pe proprietate, ca in SUA, probabil ca munca ar putea fi taxata chiar si mai putin. Eu personal cred ca sunt de preferat taxele si impozitele pe consum si pe proprietate decat taxarea muncii.
„(0% impozit pentru primii 1000 euro) 25% impozit pentru ce depăşeşte”
Sigur, unii cetateni sunt mai „egali” decat altii! Aceeasi veche placa (de fapt un socialist nu se dezminte niciodata): ai castigat mai mult? Ia sa te jefuim noi proportional! Conform dictonului: de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi! 😀
Iar „argumentul” este unul deosebit de serios: asa e in tarile „civilizate”. Care, dupa cum se vede, au o mare problema : interventionismul (in fapt un fel de economie planificata, o contradictie in termeni), o alta forma de socialism se apropie cu pasi mari de „faliment”.
Adică o reducere de la 45% la 25% e socialistă?
in Romania munca este taxata mult si platita putin – daca ii intrebi pe unii e vorba de productivitatea scazuta a romanului ; o fi minunat cu cei 2000 de euroi in "calculelele" dvs de mai sus – ale comentatorilor, adica- dar daca iesi din Bucuresti si cateva (putine) orase mari salariile sunt, domnilor , DERIZORII; asa ca daca tot taxeaza atata ar trebui sa impuna un salariu minim decent si controale ITM de-adevaratelea ( dar deja vorbesc utopic)
Gresit, gresit, gresit. Stiti cit este TVA -ul in Danemarca ? Dar in Suedia ? Nu-i 16 % precum in Romania ci 25 %.
Cu 9 % mai mult nenicilor. Stiti cit se plateste la sindicat ? Intre 130 si 200 de Euro lunar. Mai stiti voi la ce pret sunt casele si apartamentele ? Dar masinile in DK stiti voi cit costa ? Va spun eu. Cam de 2 – 2,5 ori mai mult pretul pe care-l da un roman pe cosciugul calator. Este foarte gresit sa plasati Romania inaintea acestor tari. Dar este foarte adevarat ca salariile din Danemarca si din Suedia nu sunt mizeriile de salarii din Romania. Dar se munceste pe bune si nu se taie frunze la catele gravide sau se ascut boabe de ovaz.
Cât e TVA în România?
Uite o idee pentru o noua taxa…."Taxa pe a doua limba vorbita. Daca au bani si timp sa invete o alta limba in afara de romana sa le fie rusine si sa plateasca pentru asta pentru ca sigur o fac intentionat ca sa poata pleca din tara . Taxa va fi de 50 % din valoarea totala a alocatiei care a primit-o persoana respectiva pana la varsta de 18 ani de la stat."….Credeti ca le este greu sa o bage si pe asta?…
Pai altfel cum am putea tine acasa, in somaj ,milioane de tigani? Banii platiti sub forme de taxe trebuie sa se intoarca sub forma de servicii in favoarea celor care platesc.Numai asa se poate incuraja munca.
Uite si un mic studiu al Institutului Molinari pe aceeasi tema: http://www.institutmolinari.org/IMG/pdf/fardeau-f…
Problema salariatilor in carne si oase din Romania are mai multe coordonate:
1. Mai mult de 70% din salariati au salarii mai mici decat salariul mediu pe economie.
2. Cota unica de 16% se retine si salariatilor cu salarii mici, spre deosebire de ce se intampla in tarile cu impozitare progresiva si deduceri personale/familiale serioase. In Franta, aproape jumatate din salariati nu au de platit impozit pentru ca jocul intre cotele d eimpozitare si deduceri duce la neimpozitarea veniturilor lor din salarii. In Germania, optiunea de impozitare a cuplurilor, deducerile si impozitarea progresiva conduc la un rezultat similar celui francez. La noi, salariatii cu salarii mici sunt cocosati.
3. TVA diferentiat la alimente de baza, medicamente, servicii de baza (cele care compun majoritar cosul de consum al familiilor cu vneituri modeste) duce la sarcina fiscala mai mica pentru jumatate din populatie. La noi TVA unic sapa la puterea de cumparare a celor cu salarii mai mici.
Bref! Avem o problema politica. Mai mult de jumatate din totalul salariatilor suporta o sarcina fiscala care le erodeaza indecent puterea de cumparare.
Toate statele care au o situatie mai buna decat a noastra au o impozitare mai decenta a capitalurilor (la noi nu exista impozit pe capital) si a rezultatului capitalurilor. De asemenea, finantarea marilor sisteme de securotate sociala se face si din alte surse dedicate/rezervate decat contributiile sociale. din tVA, din acciza pe combustibili, din taxele pe tutun, bauturi aloolice, etc.
Sarcina fiscala resimtita de majoritatea salariatilor este o problema politica!
Lucian, fa ceva cu blogul si revin-o la setarile de dinainte. E varza, "comentarii noi" aparute ca atare la rubrica din dreapta nu pot fi citite, sunt de negasit, nu mai stii cine cand posteaza etc. E enervant!
A fost o greşeală de-a mea, încă nu m-am obişnuit cu sistemul. Sper că acum e mai bine şi încerc să rezolv ca linkurile să meargă direct pe comentariu
informatia e incompleta …dde fapt Romania e aproape de conceptul de paradis fiscal!!!….mai studiati
ATI AUZIT MAI BASISTILOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma cac in ei de politicieni prosti. Toti idiotii ii voteaza pe aceeasi cretinoizi. Oricum , dau share ca poate se mai revolta cineva din cauza mea.
Ma cac in ei de politicieni prosti. Toti idiotii ii voteaza pe aceeasi cretinoizi. Oricum , dau share ca poate se mai revolta cineva din cauza mea.
Suntem de fapt #1. In toate tarile dinaintea noastra functioneaza si sisteme de reduceri si deduceri personale. De exemplu, in Germania daca faci naveta cu masina iti poti deduce benzina, la fel si costumul pt. o slujba de birou sau costurile unui curs. La fel si daca ai familie un membru al familiei beneficiaza de un sistem de impozitare mai favorabila. Unde mai pui ca un salariu de 1000E e de fapt un salariu entry-level la ei.