Riscograma
Lucian Davidescu

Minunea bulei imobiliare din România: ghetoul nou-nouţ

„Vând apartament în Confort City”

Reputatul dezvoltator imobiliar Robert Negoiţă & Bro. oferă spre vânzare 1680 aparamente noi, ultramoderne, în condiţii excepţionale.

Cu doar jumătate din salariul pe următorii 30 de ani puteţi deveni fericitul posesor al unei locuinţe care s-a străduit să îndeplinească toate exigenţele dumneavoastră.

Locaţie: La răscrucea vânturilor purtătoare de mirosuri fine de la groapa de gunoi Glina, staţia de epurare a căcatului Glina şi cuptorul de oase de hoit Protan.

Vecinătate: Un kilometru de maidan vag-agricol până la cea mai apropiată aşezare omenească.

Facilităţi: Şcoală, parc, magazine – totul la cel mult 75 de minute de mers pe jos.

Divertisment: Peste 200 de ferestre ale vecinilor de vizavi, destul de aproape încât să le vezi filmele cu tot cu subtitrare.

Arhitectură: Mansarde din lemn la ultimul etaj pentru o atmosferă familială, caldă.

„Confort City (2008 – 2011 85% SOLD)”

22 de comentarii
Nick Rasu

Cum adica Scoala, parc, magazine…totul la 75 de minute de mers pe jos. Daca o i-ei pring „maidanul ala vag agricol” faci 15 minute pana la scoala 106 (asa se numea pe vremur din Leordenii) si sint si magazine pe acolo….

Alina

Daca la scoala 106, te invata sa scrii „i-ei” in loc de „iei”, pai nici cele 15 minute de mers pe maidanul ala (cu tot cu riscul de a fi urmarit de maidanezi) nu sunt un avantaj

Stefan Muresan

doar daca exista poteca

Manuela Sach

Bine scris,gandit si adevarat

Stefan Dan

„suntem noi primii aici si nu avem apa/gaz/curent/canal . . . da sa vezi peste 5 ani ce bine o sa fie cand o sa se umple de investitii” – cam asa suna „sloganul”. Imi aduc aminte de zone fierbinti ale dezvoltarii imobiliare – Ghencea este un alt exemplu (gasim pe acolo case care stau in camp, efectiv intre parcele de porumb).
Ceea ce mi se pare cel mai comic (atat din punctul de vedere al unui om „normal” cat si din punctul de vedere al unui om implicat ceva mai adanc in domeniu) este faptul ca, pe meleaguri dâmboviţene nu se face decat „la vedere”. Daca „se vede” merita – daca nu se vede NU MERITA sa dai banii. In traducere libera: „daca omu calca pe parchet bine aranjat, fie el si cel mai prost de pe piata, se va simti bine si nu va sti ca imobilul in care sta o sa-i pice in cap la primul cutremur sau ii va lua foc daca baga in priza fierul de calcat concomitent cu aerul conditionat”. De ce sa facem intai drumuri, investim in utilitati, sa punem nenorocitele alea de borduri de la nea’Vide ? DE CE sa investim in ceva ce „nu se vede” ?? … cam asa sta treaba si din cauza asta investitii ca cea din articol nu au nici macar apa..

Sa vedem acum ce se va intampla la urmatorul mare cutremur 😉

Alexandru Bogdan Voiculescu

Exista si locuri unde s-au facut mai intai drumurile si apoi au inceput sa apara casele. Trebuie doar sa le cauti. Pana la urma sunt banii tai si munca ta: nimeni nu tine mai mult la tine decat chiar tu. Fiecare trebuie sa aiba grija pe ce semneaza. „Sa vedem acum ce se va intampla la urmatorul mare cutremur ;)” – sa inteleg ca vei avea o satisfactie deosebita daca ti se confirma prezicerile? Exista atat cinism in mintea noastra incat sa ne dorim sa-i pedepsim pe cei care au cumparat de buna credinta, doar pentru ca nu-l suportam pe dezvoltator? ISC-ul, arhitectul, proiectantul de rezistenta si executantul vor raspunde conforma legislatiei, in caz de calamitate. Dar asta nu-i va incanta cu nimic pe cei afectati. Acolo sunt niste oameni care si-au dorit o locatie noua, mai buna. Probabil ca au avut motivele si constrangerile lor. De ce le-am dori raul?

Alin

Am fost si eu odata acolo sa duc o fata acasa,dupa o seara in oras,si m-a uimit in primul rand curajul parintilor ei de ai cumpara un apartament in mijlocul campului,dar,mai mult de atat lugul sir de masini parcate pe ambele parti ale drumului,de aprox. 1km ce preceda intrarea in faimosul complex.
Mi-a explicat ea ca multi dintre vecini nu au bani sa plateasca abonamentul lunar pt parcarea in interiorul „fortaretei”,lucru pe care l-am constatat si eu,fiind nevoit sa platesc stationarea in paradis la plecare.
M-a chemat sa o iau asta iarna cand erau nametii cat casa,si in urma refuzului refuzul meu de a ramane inzapezit prin cele coclauri,a avut loc si despartirea de rigoare.
Aviz amatorilor de aventuri in apropierea Glinei,mai intai sugeratii ca ar fi mai bine sa se mute ea la voi in oras…

Stefan Dan

Stai, nu ma intelege gresit, nu am nimic cu oamenii care locuiesc acolo si sunt ferm convins ca urmatorul mare cutremur nu va face atat de multe victime pe cat vor sa ne faca sa credem stirile cretinoide cu Marmureanu&Cutremurul. Cladirile construite dupa 1992 vor rezista chiar daca au fost executate in cea mai mare bataie de joc posibila, cu furat la materiale, in conditiile cele mai „vitrege” imaginabile – in primul rand din cauza ca elaborarea normativelor il ia in considerare pe „Dorel” si bogata sa imaginatie :))

Spun ca ar trebui sa vedem un mare cutremur pentru a constientiza populatia asupra calitatii lucrarilor. De cand cu criza lumea este mai atenta, nu arunca banii aiurea, a inceput un „trend” al verificarii cladirii in prealabil. In ultimii ani am fost solicitati destul de mult pentru consultanta in astfel de probleme – un lucru incurajator as spune.

ps. nu cred ca am facut vreo prezicere in ceea ce priveste un eventual cutremur si consecintele sale – stiu doar ca el se va intampla (mai devreme sau mai tarziu).

Mihai Nicut

Foarte misto scris, bravo Lucica!

angel

Imi amintesc de campania furibunda de a inchide Protan in ziarul lor Ring. Pentru binele cetatenilor (care sa le cumpere lor apartamentele). E incredibil cum un individ care nu si-a platit taxele a fost ales primar. Ce drept are acum sa pretinda cetatenilor sa plateasca taxe?

Alexandru Bogdan Voiculescu

Se stie ca in caz de cutremur mai apar si incendii; daca s-ar petrece simultan in Bucuresti cateva incendii de genul celui din articol eu cred ca dezastrul s-ar multiplica. Nu ma pricep la norme, dar as spune ca sunteti curajos cand afirmati ca ce s-a construit dupa ’92 tine pentru ca s-a lasat marja mare de eroare. Cam cat de mare? Cand am facut eu analiza dl. profesor avea o gluma: „poate 1 + 1 sa fie egal cu 3? raspunsul era: depinde de epsilon ales”. Asa si cu marja de „Dorel” – depinde de Dorel si de constructor; personal am discutat cu un constructor care imi spunea senin: „ehhh.. daca puneam fier si beton cat voia proiectantul, unde mai ajungeam?” si apoi radea smecher. Tipul era complet inconstient in conditiile in care discutam cu el ca sa-mi construiasca o casa. Evident ca am cautat pe altcineva. Dar… daca constructorul nu respecta ce zice proiectantul, apoi ia materiale mai slabe, si din cimentul ala deja la limita se mai serveste si Dorel (ca stie el ca a supralicitat proiectantul), poate clientul sa doarma linistit stiind ca a platit cu varf si indesat structura respectiva? Intr-adevar, ce tot ce nu se vede, de fapt va avea o importanta capitala pe termen lung.
P.S. lucrurile acestea mie mi se par extrem de serioase si un emoticon complice de genul ” 😉 ” mi se pare deplasat cand vorbim de posibil mii de vieti distruse sau afectate.
P.S.2 responsabilitatea claritatii unui mesaj apartine emitatorului, nu celui care il receptioneaza.

Mihai Voicu

Un pamflet, din păcate nu foarte amuzant pentru cei care locuiesc acolo.

Stefan Dan

Alexandru, in general povestile astea cu „daca bagam fier cat zicea proiectantul” se intampla la lucrari mici, fara un control al calitatii corespunzator – locuinte individuale in general.
Nu confunda un dezastru in urma caruia ne va fi tuturor greu cu un dezastru in urma caruia cad jumatate din blocurile din Bucuresti (asa cum le place unora sa spuna) pentru ca cel de-al doilea este doar un scenariu penibil ce cerseste audienta la tv. Eu spun ca nu or sa cada nici macar alea cu bulina – vor fi afectate, grav probabil, dar sunt sanse foarte mari ca ele sa ramana in picioare … sunt, din pacate, si sanse ca ele sa cada – motiv pentru care ele au acea bulina rosie.
Dupa 92 s-a proiectat dupa un normativ nou, mai strict decat cel ce a venit imediat dupa intelegerea cutremurului din „77. Nu exista o marja de eroare in sensul literal al expresiei ci metode de calcul care iau in considerare niste lucruri suficient de complexe pentru a nu-si avea locul in aceasta discutie.
Lucrarile mari, de genul blocurilor din articol, au fost supravegheate mai mult sau mai putin – dar nu deloc! Motiv pentru care am „curajul” (daca vrei sa ii spunem asa) sa spun ca nu vor avea probleme. Am curajul sa spun ca nici macar casele alea, la care nu s-a pus tot fierul indicat in proiect, nu vor avea probleme. Ceva crapaturi poate … dar nesemnificative fata de cele pe care le au deja datorita faptului ca nu au „aruncat banii in groapa” ca sa ii faca fundatii corespunzatoare casei.

Lasa, te rog, istoricilor placerea de a-mi descifra emoticoanele 😉

iuliang

Ce profesie ai ?

Stefan Dan

aia ar trebui sa intre in puscarie acum, pentru fapte ce pot fi dovedite in instanta . . . dar cum sa se autosesizeze procuratura? ei au treaba sa hartuiasca batrani prin sate cu „ce ai cautat mamaie la vot? cine te-a obligat sa te duci?”

radiolocatia

Nu-i prost cine cere, ci ala care da. Puscariabilu’ negoita stia bine ce face, dar prostia a atotcuprinzatoare in RO. Asemenea LOCURI (numarul analfabetilor folositori ai barbarismului imbecil „locatie” creste in progresie geometrica) sint cu duiumul prin satul Bucuresti, dar si in restul RO. Motivele de puscarie si prostia ies la iveala numai „in caz ca”. Nu trebuie dorit cutremuru’ (cum interpreteaza cineva aiurea p-aici), dar el POATE veni oricind si comentariile sint, atunci, tardive. Cind un tun ca acest complex de locuinte („rezidential” e tot pentru analfabetii corporatisti) se loveste de-un eveniment… natural (precum cutremurul), ghiulelele (d-ale reale) ar trebui sa fie de mult agatate de gitul acestor nemernici.

Dulau Batran

Este cea mai concretă dovadă a lipsei de organizare şi de reponsabilitate a sistemului românesc. După mintea unora, eu cumpărător de casă, trebuie să fac o facultate de arhitectură, alta de construcţii şi una de inginer. Ca să pot alege ce cumpăr. Aberaţie mai mare nu e decât în Românica.Dacă ar exista vreo lege care să condamne cu închisoare de la 1 la 20 de ani, vânzătorul unui produs necorespunzător, alta ar fi România. La noi se dă amendă.Nefolosirea lemnului ignifugat la construcţia unei locuinţe ar trebui din start pedepsită cu 10 ani de închisoare.Numai că şi celelalte legi sunt făcute cu kurul.Dacă faci contract la Renel, te costă taxa 300 de lei pe kw instalat.Deci românul pune 1 kw să plătească mai puţin.De aceea şi stătea acel cartier în organizare de şantier, fără contracte individuale la la curent. Şmecher dezvoltatorul. Dar de ce este această taxă?! Îmi face vreo favoare vânzătorul de curent?! Îşi vinde marfa. Ar trebui să vină să mă roage să-mi pun curent la casă. La noi ca la nimenea. Dar mulţi, dacă nu majoritatea din locuitorii cu nenorocirea incendiului, lucrează în locuri care îi încalecă tot pe români. În firme care practic nu este nevoie de existenţa lor pe planetă, în firme care învârt doar hârtii şi nu produc nimic, sau în firme care fac importuri de produse cu 5 cenţi bucata şi le vând cu 100 de euro la fraierii de români. Şi să nu fim ipocriţi şi să recunoaştem că noi românii dacă, câştigăm uşor banul, tot aşa de uşor îl dăm pe toate prostiile. Sunt convins că majoritatea locuitorilor de acolo dacă ar fi muncit fizic, adică din greu, nu ar fi aruncat aşa de uşor cu banii pe vechiul sistem de locuinţe comunist. Adică la bloc. Şi să-ţi faci credit pe 30 de ani, înseamnă că nu eşti conştient pe ce planetă trăieşti. Eşti un sclav patentat al sistemului, şi pui botul la toate aburelile. Din start în creierul tău este implementată ideea că vei rămâne până la moarte acolo.Adică nu vei mai evolua în viaţă, Vită eşti, vită rămâi. Dcaă ai ceva creier, până pe la 35 de ani, stai cu chirie, îţi vezi capacitatea şi evoluţia, şi matur fiind te hotărăşti să te stabileşti la casa ta. Şi de la 25 până la 35, sunt 10 ani. Adică 120 de luni. Punând deoparte 200 de euro lunar, ai 24.000 de euro peste 10 ani. Şi în acest răstimp vezi şi cum evoluează planeta. Apoi te duci spre bloc în rate sau îi faci o locuinţă pe pământ. Şi apoi dacă cei de acolo aveau bani, nu aveau minte şi nici nu au. Pentru acest gen de construcţii periculoase, există sisteme antiincendiu foarte eficiente. Inclusiv bila antiincendiu EliteFire. Costă doar 100 de dolari una. Dar dormi liniştit. Bănuiesc că nu i-au interesat. Ei s-au luat în contre prin hârtii cu vânzătorul. Asta ar veni cam aşa. Îmi vine apă murdară pe conductă şi tu te apuci ca fraierul să faci reclamaţii, să chemi mass media, să-i dai în judecată, etc. Adică frecţii originale pentru România. În cazul meu, mi-am montat pe conductă filtre de impurităţi şi am o apă limpede şi curată de la robinet. Vecinii au făcut altfel. Unii au reclamat, sau se ţin de reclamaţii, alţii s-au resemnat, dar absolut toţi cumpără apă plată cu baxul de la supermarket. În România trebuie să te orientezi, să fii mai deştept cu cinci minute decît cretinii care conduc şi îi faci oricând. Urmează pasul următor, la case să ne punem în comun o eoliană. Ca să ne pupe în dos şi mafioţii din birourile care cică vând curent. Să dea Domnul să-l vândă lu’ măsa la cimitir. Şi indiferent ce legi dau kăkaţii ăştia să ne bage strâmbe la instalare, suntem uniţi şi respectăm normele UE, referitor la puterea comunităii locale. Şi avem putere. Iar românii fraieri vor spune săru’mâna boierule, potentaţilor care îl expoliază şi de ultima brumă de demnitate umană. De bani nici nu mai spun.

iuliang

Astept cu interes un cutremur. Sa pot alege din ce ramane :D:D:D

Grigore Cart

Si toata aceasta „mareata realizare”…este facuta fara nici-un impozit platit la stat. Toate materialele de constructii achizitionate pe firma…apartamentele „realizate” pe „persoana fizica”…care este!

Sabina Stroescu

Hahahhaahhaahahhahaahhahahahaha

Florea Cristina Florina

si o gramada de idioti spalaciti care nu au o chifla in burta si se vad patroni