Riscograma
Lucian Davidescu

5 grafice care arată că populaţia României putea să fie chiar mai mică

…sau mai mare

După ce a făcut media dintre CNP-urile care n-au răspuns la recensământul ilegal şi cele pe care le-au reconstituit din arhivele poliţiei, Statistica vine cu prima cifră totală: mai sunt 19 milioane de români în România. Să zicem.

O fi puţin, o fi mult? În aproape toate cazurile – dar cu o excepţie importantă – e mult.

1. Suprafaţa locativă pe cap de locuitor este cea mai mică din Europa – 14 metri pătraţi, adică 40% din cea medie. Pentru ca România să ajungă măcar la nivelul Sloveniei, ar trebui fie să se construiască încă pe atât, fie ca populaţia să rămână la 10 milioane.

2. Ponderea gospodăriilor fără baie sau WC este de 40%. Pentru ca România să ajungă măcar la nivelul Ungariei (7%) ar trebui fie să se mai amenajeze grupuri sanitare în 2,5 milioane de locuinţe, fie ca populaţia să rămână la 12 milioane.

3. Vestea bună este că PIB pe cap de locuitor este cu peste 10% mai mare decât ştiam, mai exact 6700 de euro. Însă chiar şi aşa, pentru ca România să ajungă măcar la nivelul Croaţiei, ar trebui ca populaţia să rămână de numai 14 milioane de locuitori. Sau chiar mai puţin, în funcţie de cine pleacă.

4. Sub cinci milioane de români mai figurează ca angajaţi cu forme complete, adică un sfert din populaţie. Chiar şi în Spania, deja renumită pentru „şomajul de peste 20%”, cifra este de 18,5 milioane, adică 40% din populaţie. Pentru ca România să ajungă la gradul de ocupare din Spania, ar trebui ca populaţia să rămână 12 milioane.

5. Chiar nu există nici un motiv pentru care ar trebui să fim mai mulţi? Ba, cum să nu! Doi din trei pensionari au ieşit din activitate anticipat, cei mai speciali dintre ei chiar şi la 40 de ani. Pentru ca toţi să poată primi pensii la nivelul României, ar trebui să fim cel puţin vreo 30 de milioane.

26 de comentarii
vala

e clar

o sa cresca preturile la imobiliare

Finante Azi

Felicitari, buna postare!

Cu primul punct ti-ai atras multi "prieteni" 🙂

andrei

cum e calculat PIB-ul pe cap de locuitor? Nu trebuie sa recalculati la 19 milioane nu la 21?

diana

Eu am fost in vacata in vara asta in Croatia, am trecut si prin Slovenia. Deja la ochiul liber se vede ca ei au nivel de trai net superior romanilor. Slovenia mi s-a parut chiar mai dezvoltata decat sudul Austriei. Exodul romanilor e paragonabil al tarilor care se afla in razboi.

ThinkAgainRo

Da de unde 19 milioane de locuitori?Poate vreo 16! Iar mint jigodiile de la INS ca sa aibă vreo 3 milioane de voturi la alegeri PDLul să poată să kle fure!

În Spania,Italia şi Franţa NU AI LOC DE ROMÂNI (AM INCLUS AICI ȘI RROMÂNII)!pĂI DACĂ sunt vreo 2 milioane în Spania (în Castellon se vb româneşte pe strada si in restaurante),în Italia sigur peste 1 milion,în Franţa câteva sute de mii iar cu restul UE + Usa se face milionul ar fi cam 4 milioane de căpşunari (şi infractori) plecaţi!

Din 21 de milioane câţi eram la începutul lui 2000 rămân 19 milioane?Nu au mai murit ceva pensionari pentru că oricum sporul demografic e negativ?

HUUUUUO INS! Pregătiţi hoţia de la alegeri dar de data asta o să luaţi ţeapă!Zarurile au fost aruncate iar Chioru' şi Piticu' (cu tot cu Blondă) părăsesc scena politică pentru a intra la groapa cu rahat a istoriei!

Ssrtong007

Capsunara este mata aia curva si betiva care a nascut un handicapat ca tine mai jigodie.Si mai bine, dute drakului de jeg penal si stergeti mucii de la nas obositule…..ca-ti curg pe tastatura de atata prostie pe care o emanezi.

rromu

baaai fromosule, noi, taganii sintem vrio 4 meleoane, sh furam unde putem sh spunem ca sintem rromani!!! voi rromanii sinteti vrio 10 meleoane, ca-s sh hungurii sh altiia..voi rromanii la sapat santuri mooo!!!

d

Problema e ponderea ridicata a populatiei rurale. Acum e 48% din populatie, ceea ce e imens pt un stat modern. In mod normal ar trebui sa fie pe la 4-5-6% din populatie. Atat e tzarile dezvoltate,

Franta avea populatie rurala 50% in 1931, iar Franta s-a miscat mai incet decat celelalte tzari din Vest. Noi in anii '30 aveam populatie rurala 80-90% si vad ca si astazi nu am scapat de problema asta.

Finante Azi

De ce este asa o mare problema ponderea populatiei rurale?

Ioana Tudor

Foarte interesante graficurile, dar nu stiu daca torusi reflecta 100% realitatea, dar asa orintativ sunt binevenite 🙂

kind

"De ce este asa o mare problema ponderea populatiei rurale?"

Pentru ca populatia rulala nu aduce beneficii statului. Au pensii de 150 lei lunar si se autosustin singuri fara prea multe beneficii societatii.

Astia de la tara foarte putini muncesc in fabrici si uzine si aduc bani la PIB. E o problema mare zona rurala intr-un stat foarte modern.

Lucian Davidescu

@Cantemir

"fara ca statul sa-si fi dat seama"

Cui îi pasă şi la ce bun ca statul să-şi dea seama?

@vala

"o sa cresca preturile la imobiliare"

Exprimate în ce?

@Finante Azi

Graficul e de acum un an, deci îi pot numi deja "prieteni vechi"

@Andrei

"cum e calculat PIB-ul pe cap de locuitor? Nu trebuie sa recalculati la 19 milioane nu la 21?"

Poate ar fi trebuit să spun că "PIB pe cap de locuitor este cu peste 10% mai mare decât ştiam, mai exact 6700 de euro" Sau am spus?

@diana

Au avut tot timpul. Acum, diferenţele s-au mai micşorat

@ThinkAgain

"În Spania,Italia şi Franţa NU AI LOC DE ROMÂNI"

Unii mai fac naveta… deocammdată

@d, kind

Irlanda are populaţuie rurală de peste 30% şi asta nu o împiedică să fie (chiar şi acum) cea mai prosperă ţară a zonei euro

"Pentru ca populatia rulala nu aduce beneficii statului"

Cui îi pasă şi la ce bun să aducă "beneficii" statului?

i – conomics

1. Spatiu Locativ Pe Cap De Locuitor trebuie comparat mere cu mere…. daca ai compara spatiu locativ normal atunci avem si mai putin de cat cei 14 m2 deoarece ~ 40% din spatiul locativ autohton e sub ori ce critica, fara toaleta, si sau baie, etc.

2. PIB-ul pe cap de locuitor nu ar trebui ajustat? Daca avem mai putini oameni asta nu insemna ca un PIB total se imparte la mai putini rezultand o valoare mai mare?

3. Romania are doar 25% din populatie "ocupata", dar care e gradul real de ocupare tinand cont de magnitudinea pietei negre?

casandra

somaj insse
Arata altfel rata ocuparii si este altfel definita "populatia ocupata". Populatia ocupata nu este formata doar din salariati.

Lucian Davidescu

@i-conomics, casandra

Nu e vorba de "populaţie ocupată" ci de "angajaţi cu forme complete"

romania inedit

Cum e ca e cam nasol !

Atotnestiutorul

din tabelul de la punctul 5 as taia angajatii de la stat … ca ma doare pe mine "privatul" fix in .. buzunar.. daca statul isi muta banii dintr-un cont in altul si spune ca aia 1,3milioane de oameni "contribuie" la fondul de pensii … sa fim seriosi ..

tot in tabelul ala as pune, la baza barei cu angajatii si o chestie colorata care sa spuna cati dintre cei angajati au salariul minim

toate datele astea stiu ca le ai, le-ai prezentat in articolele precedente 🙂

cred ca o sa-ti "dea" ca ne tre vre-o 50 de milioane populatia .. noi si franta/germania/anglia 🙂

Corson

Deci, desi ne-a crescut PIB-ul, de fapt o s-o ducem cu adevarat mai bine abia cind il vom imparti la 12-14 milioane. Preferabil la 10.

Asta se leaga si cu o reforma a sanatatii careia sa-i supravietuiasca aia tineri si sanatosi. Asa chiar are logica.

Si tot asa au sanse sa creasca preturile la imobiliare.

d

@ kind

Da, o sa crestem PIB-ul la tzara asta cu 48% din populatie implicata in agricultura de subzistentza. 🙂

Grozav plan!

stan

ce-mi plac mie statisticile & firmele de audit 🙂

fara ,,navetistii"(0-6luni) si bazandu-ma pe ceea ce vad/aud ,,pacilea" nu sunt mai mult de 2.5 milioane romani stabiliti in ,,occident"

somajul real de 50% din persoanle cu varsta intre 18-67(cu tot cu cei ce muncesc fara acte minus cei plecati) +taxarea la cei ce produc(fizic&intelectual) de aprox.80%…..mai conteaza daca au sau nu wc-u si apa calda 🙂

ps:la 2 milioane romania ar ramane tot o tara bananiera…am avea la fel de multi prosti/iobagi/pomanagii/lasi la mia de locuitori.bine ca avem multi credinciosi , pardon , idioti,,cu frica lu d-zeu" hahahahha….

George

Ponderea "populatiei rurale" devine importanta daca e analizata in raport cu activitatea pe care o desfasoara. Cu datele furnizate pina acum nu stim procentul real din populatia Romaniei care e ocupata numai cu agricultura. (In SUA sunt sub 2% din aprox. 300 de milioane iar in Franta 3-4% din cele peste 60 de milioane)

Daca avem in vedere satele de la munte sau de pe langa Sighisoara sau de pe litoral putem spune ca un procent semnificativ dintre tarani sunt ocupati cu turismul/agroturismul!

Daca vorbim despre taranii din jurul Bucurestilor putem spune ca majoritatea celor ocupati lucreaza in domeniul privat si ca un important procent din acestia sunt implicati in finante/banci, sunt corporatisti sau bugetari de lux!

Procentul real de populatie rurala din Romania a fost modificat brutal in ultimii 10 ani si prin campaniile penibile de declarare in masa a comunelor romanesti drept orase. Cand taranii deveniti peste noapte oraseni au realizat ca impozitele si taxele devin si ele urbane au vrut sa dea inapoi dar legal nu mai puteau. Acum ca s-au inchis unele spitale si scoli ar putea sa reia demersurile!

Nu cred ca e de condamnat agricultura de subzistenta (o fac direct interesati cei care lucreaza pentru lanturile de angro, importatorii de produse agro etc).

Intodeanuna am admirat tupeul si nerusinarea lui Tabara (am in vedere faptul ca furnizarea de info publice false se pedepseste penal)cand ne ameteste cu cresterea productiei agricole in timp ce tot el plange ca au disparut din circuitul agricol 1-3 milioane hectare si ca alte 2-3 milioane de hectare sunt necultivate. Va mai amintiti de acea faimoasa crestere de 0,1 din trim IV 2010 sau de productiile record din 2011. Amuzant e ca unii analisti le preiau sententios cand vorbesc de aportul agriculturii in ponderea indicatorului de crestere economica .

Ady

Ce articol de rahat comparati Germania pe langa Romania doar o comparatie Germania are 357 de mii km patrati si o populatie de 82 de milioane si o duc cel mai bine iar Romania 238 de mii de km patrati si o populatie de 19 mil deci mai punem o jumate de romanie si suntem cat germania si mai 9 mil de locuitori si am fi o tara cat germania da cu o populatie mult mai mica

d

@George

„Nu ca e de condamnat agricultura de subzistenta.”

Nu e de condamnat, e de plans. Nu se poate face un stat modern de niste oameni care taie beregata porcului in curte. Si mai ales de niste oameni care cer derogare de la UE sa il poata taia in continuare in curte. Ca cica ar fi un „ritual” de taiere al porcului. Aiurea, il taie ca sa il manance, nu e nimic spiritual aici.

Si daca ar fi doar 2%, mai treaca mearga, niste excentrici sunt bineveniti oricand pt culoarea locala. Dar sunt atat de multi. Cum spunea Albright, nu poti face o democratie fara minim 200 de euro pe luna pe cap de locuitor.

ionut

"Nu se poate face un stat modern de niste oameni care taie beregata porcului in curte."

Doamne fereste de un "stat modern"! 😀 Oricand putem taia beregata oamenilor in numele ideii de stat modern si bine comun/public, da' p'al porcilor nici nu incape discutie! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *