Riscograma
Lucian Davidescu

Acest Recensamânt Este Ilegal şi Trebuie Oprit!

INS nu a cerut voie să strângă o bună parte dintre datele din formular.

Iată şi răspunsul la întrebarea „de ce este închisă Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal exact în perioada recensământului, cu o zi decalaj”. Asta pare să fi fost singura soluţie de „compromis” pentru ca instituţia să nu oprească recensământul cu totul, la sesizările cetăţenilor.

Conform Legii 677/2001, fiecare operator care lucrează cu date personale trebuie să îşi notifice activitatea ANSPDCP printr-un formular în care bifează fiecare tip de informaţie colectată.

Notificarea INS a fost depusă în 12 ianuarie 2007, la scurt timp după înfiinţarea ANSPDCP, şi are numărul de înregistrare 15.

Poate fi găsită pe site-ul instituţiei sau, în caz că şi site-ul îşi întrerupe operaţiunile cu publicul, aici!

Ei bine, doar o parte dintre activităţi sunt bifate. Dintre cele prezente şi pe formularul de recensamânt, iată ce are voie INS să ceară:

numele şi prenumele, inclusiv ale membrilor de familie
– sexul
– data şi locul naşterii
– cetăţenia
– date din actele de stare civilă
– adresa
– profesia
– formarea profesională, diplome, studii
– originea etnică*
– s-au gândit chiar şi la CNP*

Iată, însă, ce nu nu are voie INS să ceară:

– semnătura
– locul de muncă
– situaţia familială
– date privind bunurile deţinute
– convingerile religioase*
– date privind starea de sănătate*

(*date considerate „cu caracter special”)

INS nu a bifat nici o categorie de destinatari şi nici garanţiile care însoţesc dezvăluirea datelor către terţi. De asemenea, INS nu a specificat că va distruge datele sau că le va transfera.

Legea mai cere şi ca fiecare dintre persoanele împuternicite de INS pentru a colecta date să fie înregistrată la ANSPDCP. În caz contrar, nu au voie să întrebe nimic.

Se pare că Emil Boc a irosit prea repede superlativele când a spus despre bâlbâiala cu CNP că ar fi „forma supremă a incompetenţei”.

21 de comentarii
iooo

cu toate parerile despre recensamant despre cnp nimeni nu a observat un lucru : de ce s-au platit alti oameni pt a face recensamantul daca insusi presedintele si premierul au spus ca statul are prea multi angajati? dintre recenzori majoritatea culmea sunt angajati la stat profesori preoti functionari ,s-au cheltuit o gramada de bani fara rost cand aveam mai mult decat necesarul de oameni pt a realiza recensamantul gratis ,ca datorie de serviciu a functionarilor ,in rest treaba facuta de mantuiala ca la noi ,n-am dat nici un cnp 5 minute a durat totul am dat datele principale restul mi-a zis omu ca o sa completeze el (5 minute toata vrajeala )

m

"Acum, daca si INS intra in categoria celor ce trebuie sa se inscrie(si nu vad de ce n-ar intra), poate ca nu au bifat la tipul datelor prelucrate si CNP la momentul inscrierii(banuiesc ca pana la recensamant n-au prelucrat CNP deci ar fi posibil). Asta ar putea fi o problema."

Am sesizat ceva de genul asta la discutia anterioara. Sunt de acord cu tine ca trebuie oprit daca e ilegal. Si e ilegal. :). Dar nu pe motivul teoriei conspiratiei.

m

asta bineinteles daca nu cumva din 2007 pana in 2011 exista vreo completare

Lucian Davidescu

@m

"asta bineinteles daca nu cumva din 2007 pana in 2011 exista vreo completare"

Nu există

m

pai atunci e clar 🙂

Radu Ionescu

Problema cu recensamantul a fost ca nu s-a dat nimic. Daca recenzorul dadea la fiecare un kil de tuica si unu de carnati pentru raspunsuri oamenii erau mai linistiti.

ova

Este prima oara in Romania cand se face un recensamant ?

De ce aia de la INS se comporta de parca ar fi prima oara cand fac asa ceva ? Sau e doar o alta forma de incompetenta si reformularea unor informatii minime care ar trebuii sa dea o imagine a populatiei Romaniei si nivelului ei de trai in anul 2011, iar aceste informatii sa fie necesare ca parg de pornire pt viitoarele reforme in Romania.

Cred ca cei de la INS din profesionisti au devenit amatori, la fel ca si multe alte institutii ale statului roman inclusiv guvernul si presidentia. Cat despre parlament numai … rahat !

Daniel Dacila

@Ova

Subscriu – asta e singura problema ce-o vad cu recensamantul.

Marius

Eu nematinind minte nimic din statistica invatata 🙂 nu i-mi dau seama ce relevanta statistica poate avea denumirea firmei unde activezi si cum de majoritatea vor activa in "servicii financiare sau nefinanciare " si daca chiar toti vor sti care e profilul firmei unde lucreaza (:) ,:) rezultatul fiind previzibil …..

xxela

Pai daca documentul prezentat pe siteul Autoritatii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal este real (ceea ce presupun ca e) si nu a suferit modificari ulterioare, e ILEGAL de la cap la coada. De fapt multe dintre activitatiile autoritatiilor din aceasta tara se desfasoara la granita mlastinoasa dintre legalitate si ilegalitate.

Tin totusi sa-ti amintesc ca in Romania un neica nimeni care azi e maine nu mai e a desfintat statul de drept nerespectand mii de hotarari judecatoresti.

Dan

Ce sa te astepti de la niste birocrati care n-au facut nimic in ultimii 20 de ani.

mihai

Acum vin si eu cu o intrebare de ce vin recenzorii zi de zi la adresa chiar si de 2-3 ori pe zi,acum 2 seri a venit la ora 20-30 din cate stiu programul este pana la 20-00,pur si simplu nu vreau sa dau niste date pe care eu le consider confidentiale

Allin

Se pare ca mai exista si romani cu spiritul dreptatii si al initiativei, care inteleg sa iasa din comoditate si sa mearga pana la capat. Tot respectul: http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Un_iesean_cere

Citez: "Vlad Mihai Agache (28 de ani) a dat în judecată Institutul Naţional de Statistică pentru că, în opinia lui, chestionarul de la recensământ are un conţinut ilegal şi încalcă dreptul la viaţă privată.

Un grefier al Judecătoriei Hârlău a cerut Curţii de Apel Iaşi să suspendarea provizorie a executării recensământului, actele ce privesc desfăşurarea acestuia şi a actului prin care Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Centrală de Recensământ au decis asupra conţinutului chestionarului."

arader

eu ma uit cu groaza ce fete de fosti securisto turnaturi au astia de la statisitica!era un mos clar comunist care ne explica de ce tre sa fim fraieri!!bine ca sunt plecat din tara ca altfel le dadeam o flegma verde !apropo de ce doar pedelisti sustin acest recensamant iar opoziitia protesteazxa de incalcarea drepturilor omului!ma phis pe ea de romanie si pe toti politicienii nenorociti!

Tavy

Problema este ca autoritatile locale ne ameninta cu amenzile…

in Galati "motiv pentru care instituţiile abilitate ale statului s-au mobilizat. „Rugămintea noastră este ca gălăţenii care au procedat în acest mod să încerce să ia legătura cu recenzorul de zonă şi să furnizeze CNP-ul. În caz contrar, cei aflaţi în astfel de situaţii sunt pasibili de amendă, care poate fi de la 1.500 lei la 4.500 lei. În acest sens am primit şi recentele precizări venite de la Ministerul Administraţei şi Internelor. La nivelul municipiului Galaţi, sunt persoane imputernicite care au această sarcină, să-i sancţioneze pe cei care nu se supun legii privind recensământul populaţiei”, ne-a spus Nicoleta Manole, purtător de cuvânt al Primărie Galaţi." (sursa: http://www.viata-libera.ro/eveniment/23622-cei-ca

VanghelicaX

nici pana azi nu au ajuns recenzorii la mine…….si mai e timp doar pana luni……..si tot pe mine ma amendeaza?…..

imi vine sa-l citez pe Badea…….

zummuz

http://www.dataprotection.ro/ – Internet Explorer cannot display the webpage

:))

mai rasfirati baieti, mai rasfirati 😀

Paranoicu

Nu mai e nevoie sa imparta tuici si ulei ca sa faca rost de nume si CNP. Sa vezi cati dintre astia care nu se duc la vot ca "oricum n-au pe cine vota" o sa voteze involuntar portocaliu. Asa ca mai bine la vot si anuleaza-l cu stampile peste tot daca nu esti de acord cu nimeni de pe lista de candidati. Cel putin nu-ti fura nimeni votul.

Lucian Davidescu

@zummuz

Prea tare! Mersi 🙂

Stefan

pe mine m-a amuzat cel mai mult intrebarea aia stupida cu "capul familiei"… nimeni nu aputut sa defineasca ce este "capul" ala ;)… unii au declarat catelul sau motanul drept capul familiei

PS

am auzit ca unii s-au declarat "daci" la etnie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *