Riscograma
Lucian Davidescu

10 minciuni despre CNP şi de au ele picioare scurte

Iată de ce nu trebuie să răspundem deloc la un recensământ care cere obligatoriu CNP-ul .

Simpla solicitare a CNP-ului la recensământul din 2011 putea fi tratată simplu, cu refuz. Însă ghemul de minciuni, prostii şi ilegalităţi din jurul întregii poveşti sugerează că e mai bine să nu le spunem recenzorilor nimic. CNP este destul de uşor de reconstituit ulterior şi reataşat la informaţiile furnizate. Nu e clar la ce vor folosi informaţiile – presupusa fraudare a alegerilor e doar una dintre sutele de posibilităţi – dar e limpede că eforturile sunt prea mari pentru un scop aparent trivial. Culmea absurdului a fost atinsă când „Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal” a anunţat că îşi suspendă activitatea de relaţii cu publicul exact pe perioada recensământului, „deoarece se efectueaza mutarea la noul sediu alocat”.

Cum să închizi instituţia când se întâmplă cea mai amplă colectare de date personale de la înfiinţare până acum? Fie securiştii de acolo ar trebui daţi afară până la ultimul pentru incompetenţă totală, fie e o încercare penibilă de-a opri efectele legii care le dă cetăţenilor dreptul de-a cere eliminarea CNP.

În oricare situaţie, nici unul dintre argumentele pentru colectare nu ţine apa:

1. „Prin lege, informaţiile sunt confidenţiale şi vor fi folosite doar în scopuri statistice” (Sloganul recensământului)

Cât timp formularea „prin derogare de la legea X” este uzuală în ordonanţele guvernului iar serviciile de informaţii interne funcţionează după proceduri secrete şi clandestine, afirmaţia este egală cu zero.

2. „CNP este necesar pentru a stabili data şi locul naşterii” (Vergil Voineagu, preşedinte INS)

Datele sunt deja cerute separat, iar anul naşterii ar trebui să fie suficient pentru scopuri statistice.

3. „În registrele oficiale, numărul CNP-urilor active este mai mare decât populaţia efectivă a României. Aşa se face că la vot apar pe liste şi persoane decedate în urmă cu 15 ani, care nu au fost şterse de la Evidenţa Populaţiei. Este singura ocazie de a pune ordine în aceste registre” (Vladimir Alexandrescu, director de comunicare la INS).

Declaraţia asta este în mod făţiş contrară celei cum că datele vor fi folosite în scopuri exclusiv statistice. Iar scopul tot nu va putea fi atins, pentru că lipsa unui CNP nu spune dacă persoana a murit acum 15 ani sau n-a fost găsită.

4. „Doar aşa se pot evita înregistrările duble” (cei doi de mai sus, în diverse contexte)

Șansele ca o persoană să fie înregistrată de două ori sunt muuuuuuuuuult mai mici decât şansele ca altele să refuze cu totul din cauza cererii CNP.

5. “Scopul RPL este acela de a se obţine informaţii despre numărul populaţiei, distribuţia sa teritorială şi structura demo-socio-economică a acesteia, elemente absolut necesare în sistemul statistic al ORICĂRUI STAT” (o compunere penibilă publicată de INS)

Statul are suficiente metode de-a colecta informaţiile. Dacă totuşi a fost atât de incompetent să nu le folosească şi a ajuns tot la mila cetăţenilor, ar fi util ca măcar să nu-i sperie cu cereri năstruşnice.

6. „Este păcat de banii plătiţi tot de noi” (contribuabil frustrat)

Dimpotrivă, dacă un demers major al birocraţilor eşuează, arătându-le că e cazul să arate mai mult bun simţ şi să respecte contribuabilii, abia atunci sunt nişte bani cheltuiţi cu folos

7. „Se mai cere CNP şi în ţările X şi Y” (maimuţele de serviciu)

Atunci INS să facă recensământ acolo. În majoritatea nu se cere, şi chiar dacă s-ar cere ăsta nu-i un motiv să facem la fel.

8. „CNP-ul este extrem de usor de aflat” (DC++ kids)

Da, dar nu însoţit de un dosar cu informaţii personale.

9. „Informaţiile există deja pe la diverse instituţii” (resemnaţii)

Foarte bine, să le ia de acolo dacă sunt în stare.

10. „Dacă nu ai nimic de ascuns, nu trebuie să te temi” (diverşi imbecili)

Poate am, poate n-am, dar asta nu-i treaba ta, imbecilule!

127 de comentarii
Arogantu'

Nu voi comenta imbecilitatea monumentala de la punctul 10. Ma limitez doar la punctele 3, 4 si 5.

3. Este foarte simplu si ieftin sa fie periate 'listele oficiale' daca domnul Vladimir Alexandrescu admite ca se pot folosi calculatoarele SI pentru intretinerea bazelor de date, nu doar pentru jocuri si pornonline !

O examinare incrucisata a doua baze de date rezolva problema !

4. Ce sa inteleg – ca la aceeasi persoana merg doi sau mai multi recenzori ?

Sau ca o persoana este recenzata la domiciliu, apoi este prinsa peste doua zile de alt recenzor si uita sa mentioneze ca a mai avut parte de distractia respectiva ?

5. La ce sint bune directiile judetene de statistica functionind in paralel cu administratiile financiare ?

Ce date obtine in plus INS din recensamint si care nu exista in acest moment in directiile de statistica sau / si administratiile financiare ?

Nick

11. "Acest CNP garanteza corectitudinea datelor ce trebuiesc raportate la UE (consilier INS)"

FALS! Ungaria nu numai ca nu cere un astfel de numar unic folosit in procesul de votare ba mai mult, nu cere nici macar numele si prenumele recenzatului in recensamantul pe care-l efectueaza in aceste zile!

Oare ei cum elimina datele eronate din sistem?

Isailă Brătfălean

Statul poate folosi baza de date de la recensământ, dacă toate înregistrările au CNP pentru diverse verificări. De exemplu verifică lista de pacienţi doctorului de familie Mitic-Cretin Bucureşteanu, constată că are pacienţi nerecenzaţi sau aflaţi la mama dracului şi poate astfel să facă o descindere la hoţul respectiv. Se pune la punct şi Evidenţa Populaţiei pe ţară (se poate şti cine a emigrat, din ce regiuni etc.). Se poate afla ce e cu pensiile plătite unor nerecenzaţi etc.

Într-o ţară de oameni necinstiţi, informatica riguroasă este mai folositoare.

jijel

FIX PIX. atat timp cat cei de la directia pasapoarte nu au habar de baza de date de la evidenta populatiei, nu-mi mai vorbi de verificari pe la alte ministere. asta e in aceeasi bucatarie (extinsa). statul le poate folosi la multe dar nu le foloseste. probabil strange cat mai multe, sa aiba de unde alege in cazul in care se trezeste unul intr-o dimineata cu cine ce idee creata

Nick

@Isailă Brătfălean INS nu are voie sa furnizeze datele recensamantului decat agregate (minim 3 unitati de agregare)

Pe site-ul oficial al recensamantului 2011 scrie urmatoarele:

“Aceste informaţii nu pot fi obţinute decât printr-o participare şi cooperare responsabilă a tuturor locuitorilor României, prin răspunsuri oneste la întrebările recenzorilor, ştiut fiind că toate aceste informatii se bucură, în conformitate cu Legea statistică, de confidenţialitate absolută, că ele nu pot fi folosite în nici un fel de circumstanţe altfel decât în scopuri statistice.”

DECI STATUL NU ARE VOIE CONFORM LEGII SA SE FOLOSEASCA DE CNP-URILE COLECTATE! Daca la recensmantul din 2002 nu au fost necesare CNP-urile iar acum INS le cere este foarte clar ca CINEVA le va folosi ilegal!

gabarelo

sugestia: complot?

de fapt e doar prostie enorma.

motivele 1-10 sunt corecte dar tonul intepat al articolului ma cam face sa spun:

postare a unui imbecil despre alti imbecili! (ca sa pastram terminologia).

Lucian Davidescu

@Arogantu'

Înregistrarea dublă este foaaarte improbabilă – fiecare recenzor ştie exact ce locuinţe are arondate

@Nick

"Oare ei cum elimina datele eronate din sistem?"

Exact, nu pot

@Isailă

"Într-o ţară de oameni necinstiţi, informatica riguroasă este mai folositoare"

Dacă chiar există "o ţară de oameni necinstiţi", "informatica riguroasă" e imposibilă

@jijel

S-au obişnuit să muncim noi pentru ei. Țeapă 🙂

@gabarelo

dacă "n-ai nimic de ascuns", poţi s-o zici pe aia că "nu trebuie să te temi", aşa cum îţi stătea pe limbă 😛

Deceneu

Prin care lege CNP-ul este declarata informatie confidentiala? Toate datele personale sunt utilizate in cocordanta cu legea nu doar CNP-ul si atunci de ce CNP-ul este mai sensibil decat altele.

2. Se declara data nasteirii, dar prin CNP exista posibilitatea verificarii ei. Este o cheie de control a corectitudinii datelor. La orice cercetare se utilizeaza corelatii incrucisate.

4. Multe persoana se recenzeaza de doua ori, odata in gospodaria din care face parte si a doua oara ca persoana temporar absenta (studenti din camine). Cum faci legatura?

In multe familii exista pesoane care poarta acelasi nume Ion, Gheorghe, Vasile, diferentiaiti doar de varsta. Cum cei absenti pot fi inregistrati si din informatile declarate de preot, si din declaratile unor rude, sigur ca exista riscul inregistrarii multiple care nu pot fi eliminate fara CNP.

CNP-ul il scri pe bonurile de masa si intra in posesia unei vanzatoare care nu are declaratie de confidentilaitate. Acolo de ce nu s-au alarmat?

Ce poti face cu CNP-ul ? Actele de vnazare cumparare se fac la notar care-i obligat sa verifice ca persoanele care semneaza actele sunt cele inscrise in documente.

Actele de proprietate se fac si in baza actelor de identitate, acte care nu se inregistreaza la recensamant.

Dati-mi un motiv pentru care CNP-ul sa fie o informatie sensibila !

Chestia cu CNP-ul este o sabotare a reecensamantului pe care nu-l doresc nici cei de la putere nici cei din opozitie. PSD-ul a lansat marota cu CNP-ul si puterea a spus in ultimul moment ca recenzorii nu primesc banii cumulat cu ajutorul de somaj ca sa faca pe recenzori sa dezerteze.

Eu am spus de mai mutle ori ca partidele doar simuleaza razboiul si ca acest razboi este doar mediatic. Toate partidele au interesul sa tina autoritatile statului sub control.

alecs_g

Exact ce vroiam sa postez a postat Deceneu inaintea mea.

Mai terminati cu panica asta odata, va dati datele personale la orice ghiseu/magazin din tara, care dupa cum spune si Deceneu nu au nici o confidentialitate garantata si va ofuscati la recensamant. Daca ar fi populatia la fel de exacta si cand isi declara religia sau cand raspund la alte intrebari idioate (care defapt sunt problema majora nu CNP-ul) ar fi mai constructiv.

m

CNP e solicitat de asemenea oriunde cer o factura.

La firma unde lucrez sint obligat sa-l trec pe-al meu pe facturile pe care le emit. Altfel amenda de la Garda e sigura.

Si cazuri banuiesc ca mai sunt.

Si atunci? Iar ne ocupam de probleme false.

Banuiesc ca statul, care controleaza Birourile de Evidenta Populatiei, are acces oricand la orice CNP, daca vrea sa fure alegerile nu vad de ce are nevoie de recensamant si de CNP. Pana acum le-au furat fara probleme.

Ce i-ar impiedica acum sa o faca din nou, de au nevoie de treaba asta?

Ar fi fost o treaba importanta, daca CNP era o chestie secreta si in acelasi tip utila in a face ceva cu el.

Dati-mi un exemplu, unde as putea obtine si ce, comunicand doar CNP? Fara ID fara nimic.

Mie nu-mi vine sa cred ca dupa atatia amar de ani, inca punem botul la orice manipulare venita din partea celor care isi bat joc in continuare de noi fara jena. Arde acum tara pentru CNP. Jesus!

m

btw, am verificat chiar acum, pana si google imi stie CNP

simplu si rapid.

Deja mi-e teama, daca-mi fura careva rata la banca? Ce ma fac?

Lucian Davidescu

@Deceneu, alecs_g, m

Vedeţi pct. 8. Nu CNP-ul în sine este o problemă ci asocierea lui cu un dosar de date "colectate în scopuri strict statisice"

P.S. Ăstea sunt numele voastre adevărate sau pseudonime? 😛

bogdan

Lasa-i Luciane ca oile sunt tot oi. Nu constientizeaza pericolul asocierii CNP'urilor cu dosarul. Unul afirma mai devreme ca el oricum isi da CNP'ul pe facturi, altul ca si-l lasa prin magazine dar nimeni nu-si da CNP'ul atasat la un dosar cu date personale, si nu sunt putine aceste date.

Cum credeti ca statul ar fi capabil sa colecteze toate CNP'urile pe unde le lasati voi?

Eu am un program de generare CNP'uri. Se introduc ce date doriti voi(sex, judet, data nasterii) si in functie de aceste date sistemul genereaza un CNP VALID tehnic. Se pare ca il voi folosi.

de-a dura lex

şi eu subscriu la textul lui Deceneu.

şi când am văzut în e-mail titlul articolului, am fost sigur că LD demontează în articol 10 minciuni ale celor care boicotează recensământul 🙂

de-a dura lex

@ bogdan:

« Cum credeti ca statul ar fi capabil sa colecteze toate CNP’urile pe unde le lasati voi? »

statul CUNOAȘTE CNP-ul oricărui cetăţean, nu trebuie să-l colecteze de „pe unde le lăsăm noi”.

un e-mail trebuie să trimită ministrul de interne, şi în câteva ore are pe masă toate CNP-urile de la evidenţa populaţiei.

cu nume şi alte date personale.

Lucian Davidescu

@bogdan

Oricum, au dat înapoi, au zis că… nu mai e obligatoriu. Cam târziu 😀

@de-a dura lex

Deci atâţia bani se puteau economisi cu un simplu e-mail? Atunci chiar că nu e nevoie de recensământ!

Carmen

Minunat articol! BRAVO

ova

Si de ce mama dracului dupa doua zile de la inceperea chestiei astea vin fel si fel de oficiali ai INS si spun ca nu e necesar comunicarea CNP-ului, de ce nu au facut-o de la bun inceput !

Probabil comunicarea intre institutiile statului si cetateni se face pe principiul armatei rosii "intai tragem si dupa aceea punem intrebari, daca mai avem cui !!".

Lucian Davidescu

@Carmen

🙂

@ova

Varianta 1: L-au cerut din prostie şi nu se aşteptau la reacţia publică

Varianta 2: S-au gândit că decât să fie refuzaţi, mai bine îl identifică din datele de la evidenţa populaţiei şi îl completează ulterior.

Înclin spre prima variantă, dar merg peprincipiul că dacă ai de ales dintre prostie şi ticăloşie mai bine te fereşti cât poţi 😀

fara cnp

Oameni buni, azi au venit cei cu recensamantul si nu mi-a cerut nimeni niciun cnp ci doar data nasterii si informatii generale (stare civila, tipul muncii etc.)

Cine si cum a zis ca se va cere cnp?????

Radu B.

Bună replica asta cu prostia şi cu ticăloşia 😀 Dar să o aplicăm şi articolului ăstuia: oare de ce atît efort din partea autorului pentru a susţine o fumigenă aruncată de Ponta? Iar replicile la aşa zisele argumente sînt la nivelul stupidităţii acestora (dar mai rău, se presupune că sînt gîndite înainte de a fi puse pe hîrtie).

Tot la înţelepciunea populară ne întoarcem: „Un prost aruncă o piatră-n apă, 1000 de înţelepţi nu pot s-o scoată”…

alecs_g

@Lucian Davidescu

Exagerezi ca un adevarat jurnalist. Datele tale personale sunt probabil la fel de usor de gasit ca si ale mele, si probabil ca daca cineva depune un pic de efort iti gaseste si numarul de la chiloti si unde ai facut concediul anul trecut, si cu cine, si cat ai platit pe bilet. Nu e asa de greu (a se vedea cum au fost dati la public Lulzsec).

Sincer tind sa cred ca CNP-ul a fost cerut tocmai din cauza ca suntem un popor "cinstit" si ca nu am vrea sa "pacalim" pe nimeni, voluntar sau involuntar (insert sarcastic laugh here).

Si apropo… dosar personal? Glumiti nu? Ce date din nenorocirea aia de recensamant e asa de importanta? Cati metri patrati are casa in care stau? Sau faptul ca sunt casatorit? Sau ca am hamster? Sau par la subrat? Get real!

@bogdan

oi? Abtinete de la clisee depasite!

m

@Lucian

evident 🙂

mda, tot nu-mi dau seama cum ma afecteaza asocierea intre CNP si asazisul dosar.

Daca nu cereau CNP si restul datelor se cereau vreti sa spuneti ca nu ma puteau asocia la acelasi dosar? Dupa nume, prenume, data nasterii, adresa?

pai ce ar fi fost asa greu? As fi inteles daca nu dadeam nume, adresa, data nasterii. Atunci Cnp era tata lor, dar asa?

Si daca mi-au asociat cnp la "dosar" ce naiba o sa mi se intample? Care e pericolul ala ingrozitor? 🙂

c`mon

de-a dura lex

@ LD

« Deci atâţia bani se puteau economisi cu un simplu e-mail? Atunci chiar că nu e nevoie de recensământ! »

nu se putea economisi nimic, fiindcă informaţiile specifice recensămintelor nu se găsesc la poliţie, deci era nevoie de recensământ pentru a le colecta.

eu mă refeream doar la CNP-uri, fiindcă despre ele era vorba aici 🙂

dacă statul ar dori să folosească banditeşte CNP-uri reale (pentru fraudarea alegerilor, după cum susţine Năstase), le-ar obţine foarte uşor, n-ar trebui să le ceară la recensământ.

Lucian Davidescu

@m, alex_g

Aşa cum am spus, habar n-am dacă datele pot fi sau nu folosite în dauna celor care le declară, dar mi se pare legitim ca atunci când eşti luat de prost să mergi pe scenariul prudent 😛

Tot n-aţi răspuns de ce nu vă semnaţi cu numele întregi (eventual cu CNP, ca să nu apară confuzii)

@de-a dura lex

"informaţiile specifice recensămintelor nu se găsesc la poliţie, deci era nevoie de recensământ pentru a le colecta"

a, da?

"eu mă refeream doar la CNP-uri" adevărat

"fiindcă despre ele era vorba aici" fals

"dacă statul ar dori să folosească banditeşte CNP-uri reale (pentru fraudarea alegerilor, după cum susţine Năstase), le-ar obţine foarte uşor, n-ar trebui să le ceară la recensământ"

Asta cu fraudarea alegerilor e cam trasă de păr, dar teoretic plauzibilă. Nu e de ajuns să ştii CNP-ul cuiva, trebuie să fii sigur că este plecat permanent din ţară şi deci nu se va prezenta la vot, încât să apară că a votat de două ori

@alecs_g

@Lucian Davidescu

Ok, plauzibil, dar doar daca scenariul prudent nu e si paranoic!

Legat de nume… prietene e suficient sa dai search pe Google dupa prescurtarea asta de nume, pentru ca pseudonim nu e nici pe departe. E folosit tocmai pentru a fi sigur ca nu axista confuzii 🙂

m

@Lucian

Prundent cred ca inseamna sa fii atent la datele pe care le oferi nu la CNP. Asta ar insemna ca articolul, precum si reactiile sunt degeaba.

Deci nu stim daca si cum ar putea fi folosite CNP si "dosarul", dar ne agitam ca nu e bine 🙂

I love Romania !

PS

Prudent inseamna sa nu arunc cu numele peste tot, CNP e deja la liber, am inteles ca e periculos sa fie asociate 🙂 asadar merg pe scenariul prudent 😉

m

@Lucian

pai daca e plecat din tara nu poate vota?Sau ii cautam pe aia din Vanuatu? M-am prins 🙂

Lucian Davidescu

@alecs_g

Ne dai şi CNP?

@m

"Deci nu stim daca si cum ar putea fi folosite CNP si “dosarul”, dar ne agitam ca nu e bine"

Dacă cineva face eforturi teribile să obţină ceva, mergând până la schimbarea unui paragraf de lege pentru transformarea CNP din opţional în obligatoriu şi la închiderea temporară a unei instituţii abilitate, n-aş vrea să-l dau şi să aflu abia după aia dacă a fost periculos sau inofensiv (indiferent de probabilităţi, cât timp n-am absolut nimic de câştigat). Asta înţeleg eu prin "prudent".

Fluieratorul

He, he, inregistrarea dubla nu e posibila, my eye… Imi vine sa rid.

Pai eu nu mai stau la adresa de pe buletin de-o vreme, dar n-am inca mutatie la adresa noua. La adresa mea de pe buletin nu sta nimeni. Ghiciti ce face recenzorul. Intreaba un vecin/prieten/popa/administrator de bloc, si ma trece pe lista, cu nevasta cu tot. La adresa fosta a nevestii, guess what: aceeasi idee. Deci ambii aparem din nou pe o lista. Alt recenzor, evident. Nici unul nu ia pe lista CNP-ul, si nici alte numere caracteristice, evident.

Sa continuam: alti doi recenzori iau date despre noi de la parintii nostri, care nu locuiesc la fostele noastre adrese, ci la altele, si in alte judete. Parintii nostri stiu ca noi sintem mai mult plecati, si zic ca sa ne faca un bine, ca si-asa cartea de imobil e defuncta, si hop, mai aparem pe inca doua liste, ale altor doi recenzori.

Intimplator, vine un recenzor si unde stam acum, chiar fara acte cum sintem, ne gaseste acasa, noi sintem niste oameni atit amabili cit si corecti, si iaca si inregistrarea corecta si completa despre noi… In al treilea judet. Deci sintem inscrisi fiecare de exact patru ori, in trei orase. De unicitate nici vorba. Halal statistica…

Have fun!

@alecs_g

@ Lucian Davidescu

Nu ti-l dau vere ca dupa aia ma urmaresti prin satelit! Daca imi furi codul de bare de pe ceafa? Atunci ce ma fac? De unde iau altul?

Lucian Davidescu

@Fluieratorul

Nu-i rău, se adună ăia înregistraţi de mai multe ori, se scad ăia care nu răspund şi iese totalul bun 😛

@alecs_g

Dacă nu ai nimic de ascuns, nu trebuie să te temi :))

m

Lucian

ei da!

Institutie abilitata sa ce? Cu ce se ocupa institutia care tocmai se muta?

Stim?

alecs_g

@Lucian Davidescu

Ai vere, m-ai prins. Asta e singurul argument viabil pe care il ai? Daca nu ti-l dau tie inseamna ca ai dreptate si am o jena in spatele hipotalamusului care ma face ipocrit? Get real brother…

Motivul probabil pentru care CNP este cerut (ca sa luminam si subiectul asta) este automatismul si standardizarea CNP-ului care fac mai usor de codificat datele statistice referitoare la loc de nastere sau la identificarea erorilor in birouri de evidenta/circumscriptii.

Ex: Din codificarea si analiza datelor din CNP + locatia in care este 'recensatul' se poate determina directia si dimensiunea fluxurilor de migratie+varsta+sex. Din punct de vedere tehnic e de preferat sa lucrezi cu un camp care trebuie analizat in loc de 5-10.

m

Lucian

inseamna ca avem Teoria Conspiratiei 🙂

Bun. Cu ce se ocupa ANSPDCP stim?

Ca sa vedem daca are vreo importanta daca e inchisa sau deschisa?

tanabe

@lucian, @arogantu

ba eu chiar am fost de doua ori inregistrat, in doua localitati diferite. degeaba i-am spus celui de-al doilea recenzor ca am fost deja inregistrat, ca cica asa trebuie, sa fiu din nou inregistrat, la "temporar prezent" . Avand in vedere ca zilele viitoare voi mai calatori, poate ca urmeaza si a 3-a inregistrare. Apropo: nu mi-au cerut cnp-ul (!!)

xyz

de toata jena acest articol..in danemarca se cere Cpr-ul (cnp romanesc) si nimeni nu mai face scandal ca na ei nu au nimic de ascuns dar la noi cu sa ascunzi "viloaiele si gipanele" daca iti dai cnp-ul….oricum doamne ce tara de idioti..lucrurile bune nu au loc la noi..numaI HOTIILE sunt acceptate usor.

alecs_g

@tanabe

Daca nu ti l-au cerut e trist, pentru ca daca te-au inregistrat de doua ori ar fi fost mai simplu sa te identifice ca si dublura la codificarea datelor dupa CNP. Asa se merge pe atentie sau pe 'algoritmul' genial al programatorilor care fac softurile de stat… care din experienta stiu ca sunt execrabili 😀

Lucian Davidescu

@xyz

Ți-am răspuns deja la faza cu "ascunsul" 😛

@m

'"Institutie abilitata sa ce? Cu ce se ocupa institutia care tocmai se muta?

Stim?"

Sigur. Primeşte cererile celor care nu vor să le fie procesate datele personale.

@alecs_g

Pentru data şi locul naşterii ceri… data şi locul naşterii. Din ele (+sex) poţi reconstitui primele 9 cifre CNP dar nu şi pe ultimele patru. Deci câmpul din poza de mai sus are patru căsuţe în plus .

"Daca nu ti-l dau tie inseamna ca ai dreptate si am o jena in spatele hipotalamusului care ma face ipocrit?"

Poate da, poate nu. De unde să ştiu care sunt motivaţiile tale? 😀

alecs_g

@Lucian Davidescu

Da, dar ca si institutie care ai acces la CNP in sine, in momentul in care ai primele noua cifre+locul nasterii este mai mult decat suficient ca sa aflii in ce dosar sa te uiti si sa le aflii si pe celellate daca iti trebuie neaparat. 3 sunt asignate pe circumscriptie iar ultimul e numarul de control al validitatii.

Deci, in afara de exactitate marita a recensamantului prin cross-referencing ce efecte negative ar putea sa aiba? O sa bage oamenii in aparat si o sa vada ce probleme apar la numaratoare in functie de CNP, ceea ce e un lucru bun, pentur ca sa fim sinceri daca ne bazam pe perspicacitatea recenzorilor… we're in big shit!

(Sa intre teoreticienii conspiratiei la aparat 😀 )

m

@Lucian

pai eu zic ca nu ai dreptate. Dar e posibil sa ma insel.

Eu din ce stiu, toate entitatile care prelucreaza date cu caracter personal trebuie sa se inscrie in baza de date a ANSPDCP. Primesc un nr de inregistrare care trebuie afisat si in functie de cat de personale sunt datele pe care fiecare entitate, publica sau privata, le prelucreaza, acea entitate trebuie sa aduca la cunostinta "prelucratului" un formular prin care acesta isi da acordul. Fara acord intra sub incidenta legii.

Deci cei care nu vor sa le fie prelucrate datele personale nu semneaza acel formular care e obligatoriu de prezentat.

"Prelucratul" poate sesiza ANSPDCP in cazul in care constata ca i-au fost prelucrate datele fara acordul sau si nu pentru a-si da sau nu acordul. Pentru asta exista formular.

Acum, daca si INS intra in categoria celor ce trebuie sa se inscrie(si nu vad de ce n-ar intra), poate ca nu au bifat la tipul datelor prelucrate si CNP la momentul inscrierii(banuiesc ca pana la recensamant n-au prelucrat CNP deci ar fi posibil). Asta ar putea fi o problema.

Dar daca ce am scris mai sus e corect, nu are nicio relevanta daca e deschis sau inchis la ANSPDCP pentru ca nu lor trebuie sa le transmiti ca nu esti de acord cu prelucrarea CNP ci direct operatorului(INS).

Pe ei ii sesizezi daca INS a prelucrat fara acordul tau. 🙂

m

acum ar fi un bun moment sa apara bogdanel sa ne faca oi 🙂

Lucian Davidescu

@alecs_g

"Da, dar ca si institutie care ai acces la CNP in sine, in momentul in care ai primele noua cifre+locul nasterii este mai mult decat suficient ca sa aflii in ce dosar sa te uiti si sa le aflii si pe celellate daca iti trebuie neaparat"

Exact! Asta am zis şi eu! Simpla existenţă a câmpului e aiurea, indiferent dacă mai dai efectiv CNP sau nu. Mai sigur e să-i eviţi 😉

@m

"Deci cei care nu vor sa le fie prelucrate datele personale nu semneaza acel formular care e obligatoriu de prezentat."

Hm, ce simplu! Nu semnez. Știi să existe aşa ceva?

"Pe ei ii sesizezi daca INS a prelucrat fara acordul tau"

E închis

Fluieratorul

Daca se vor face politici in tara asta in functie de rezultatul acestui recensamint, we really, really are deep in deep shit… Eu le spun de-acuma ce iese la statistica, cu sau fara CNP-uri. Very easy: pensionari multi, saraci multi, ca e saracie nasoala, mai ales la tara, tigani multi, media veniturilor jos, media virstei sus, peste 50% flacai fara veceu in casa, majoritatea ortodocsi si crezatori in Dumnezeu (de fapt, speratori numai de la Dumnezeu), restul categoriilor quasi-nada. Cine naiba sa faca politici pentru quasi-nada? Si daca ne replica pe mine si pe nevasta de 100 de ori, no difference. De la 1 milion de ori, difference.

m

@Lucian

ei da! POti sa-i sesizezi si si dupa ce deschid. Nu se prescrie 🙂

Procedura spune ca mai intai faci plangere catre operator( INS) si cu raspunsul lor mergi la ANS…

Pana vine raspunsul de la INS deschide si ANS

Chiar nu e relevant daca e sau nu deschis astazi ANS…

Stii si tu asta.

m

Romani, tineti bine de CNP-ul vostru ca vine bau-bau si vi-l ia. Si nu se multumeste doar cu cnp-ul…

Eu cam asa vad toata agitatia asta. Incerc sa-mi imaginez cum ar fi viata fara cnp…Nu reusesc.

Bogdanel, mai genereaza niste cnp-uri, sa ajunga la toata lumea

Lucian Davidescu

@Radu B.

Ce de venin, măi pişcoţel 😉 Nu te-am văzut venind, dar cred că tot pe la punctul 10 trebuie să cauţi răspunsul.

@Fluierătorul

Deci, nimic nou?

@m

"POti sa-i sesizezi si si dupa ce deschid"

Aa, ce bine, păi zi aşa.

Dar totuşi, de ce e închis?

Și zi, chiar trebuie să-ţi dea INS formular de date personale la semnat?

Nick

@m, alex_g

Sigur ca CNP-ul poate fi luat din bazele de date… Ce nu au in bazele de date este daca acel cetatean are rezidenta in strainatate! Deci au nevoie de numele celor pecati in strainatate si de CNP-ul lor pentru a fura “vota” lui. La ultimele alegeri a fost decisiv votul celor din strainatate!

Hai sa analizam formularele de la recensamant:

Exista formularul PPI – Persoane plecate pentru cel putin 12 luni si formularul M – Persoane plecate in strainatate. Dupa cum se observa aceste doua formulare vor contine unele date redundante. Datele redundate pot naste erori in sistem. Nu cred ca nu se putea concepe din cele doua, PPI si M, doar un singur formular care sa elimine redundanta! Nu cred ca au creat acest formular M pentru a asigura chei de verificare asa cum “afirma specialistii”. Cred ca l-au creat special pentru a obtine foarte usor perechea nume + CNP. Poate ca le era greu sa dea “select”-uri prin bazele de date!

Eu nu pun la indoiala buna credinta a celor de la INS. Spun doar ca cineva “incearca sa ne prosteasca” cerand CNP-ul in numele asigurari corectitudinii datelor!

Oricine isi da seama ca poti identifica fara probleme o persoana dupa nume prenume initiala tatalui/mamei, data nasterii si localitatea unde s-a nascut.

Si apropo de data nasterii – formularul M este corelat cu formularul G sau PPI. De ce se mai cere CNP-ul pe formularul M? Nu era suficient doar numele? Si de ce nu au cerut si data nasterii pe formularul M din moment ce aceasta este pe restul formularelor? Nu este evident ca cel care are acces la datele de pe la lista M poate furniza o lista cu “voturi” facile?

In 2002 s-a realizat recensamant fara CNP de ce nu se putea face recensamant si 2011 fara CNP?

Sigur ca la alegeri PDL-ul va veni cu acel soft de validare al CNP-ului folosit deja in Neamt si in Baia Mare, si cu care vor demonstra ca alegerile sunt corecte! Sigur ca in tara vor fi corecte, dar in diaspora cum vor fi? De fapt acel soft va fi principala arma mediatica pe care o vor folosi in a contracara opozitiei care va contesta alegerile.

Si binenteles ca nu vor valida cu el CNP-urilor celor din strainatate! Iar presa sau observatorii nu vor putea fi prezenti la sectiile de votare din disapora pentru a supraveghea modul in care se voteaza datorita costurilor mari de deplasare!

Deci nimeni nu poate garanta ca nu se vor folosi de codurile numerice si numele “furate” de pe formularul M al recensamantului pentru a vota fictiv in diferite orase ale lumii!

Baconschi a spus foarte clar ca va aduce UN MILION de voturi la PDL!

Iar oamenii PDL-ului strecurati printre cenzori se grabesc sa-i aduca datele pentru acest milion de voturi promis!

Iar un milion de voturi reprezinta 15% la o prezenta la urne de 37% raportata la 18 milioane de cetateni cu drept de vot cit figuram in bazele de date la aceasta ora!

Aminteste-ti cum opozitia a aratat un plan de fraudare a alegerilor pentru PE – plan care-i asigura un loc fiicei presedintelui. Este vorba de 10 voturi pe fiecare sectie de votate pentru EBA!

Majoritatea a ras si a privit cu indulgenta la un astfel de plan. Urmarea? Cea mica se “balbiie” cu gratie in PE iar noi inca ne mai indoim de puterea acestui partid monstru si de capacitatile lui de fraudare!?

Noi stam ca legumele si ne lasam furati de CNP-uri la acest recensamant – CNP-ul fiind singurul cod care ofera garantia corectitudinii lui prin acea cifra de control – avind in vedere cum s-au masluit in trecut tabele intregi cu serii si numere de buletin!

Ba mai mult aberatia acestui recensamint se duce dincolo de limitele puterii de intelegere!

Cum adica sa ceri date referitoare la cei plecati in strainatate de la vecini? Ce tara e asta? Nimeni nu mai cere asa ceva! Cum sa pui bazele, tu INS, pe date furnizate de vecini? Si pe urma sa vii si sa spui “am introdus CNP-ul pentru a sigura corectitudinea acestor date cerute de UE”. Este o tampenie sa crezi ca UE iti cere date furnizate de vecini cind esenta recensamantului se bazeaza pe corectitudina datelor furnizate de fiecare cetatean in parte si nu pe date relative furnizate de vecini dupa modelul “cred ca”,”am auzit ca”

Iar noi stam si inghitim toate aberatiile unor incompetenti!

Iti recomand sa urmaresti interventia consilierului Viorel Alexandrescu (care incepe la minutul 11:40) – http://webtv.money.ro/emisiuni/incisiv-20-10-2011
Acest consilier are tupeul sa justifice introducerea CNP-ului pe formulare in vederea corelarii datelor de la recensamant cu datele politiei!

SI ASTA O SPUNE FIRESC SI CU SENINATATE!

Un consilier INS RECUNOASTE ca legea va fi incalcata iar datele vor fi folosite si pentru alte scopuri!

Pe site-ul oficial al recensamantului 2011 scrie urmatoarele:

“Aceste informaţii nu pot fi obţinute decât printr-o participare şi cooperare responsabilă a tuturor locuitorilor României, prin răspunsuri oneste la întrebările recenzorilor, ştiut fiind că toate aceste informatii se bucură, în conformitate cu Legea statistică, de confidenţialitate absolută, că ele nu pot fi folosite în nici un fel de circumstanţe altfel decât în scopuri statistice.”

IMI CER SCUZE DACA PRIN CELE SCRISE DE MINE AM OFENSAT PE CINEVA!

Dar sincer nu mai suport sa fiu mintit in fata de catre cei aflati la putere!

ROMANIA TREZESTE-TE!

Nick

@xyz

"in danemarca se cere Cpr-ul (cnp romanesc) si nimeni nu mai face scandal ca na ei nu au nimic de ascuns dar la noi cu sa ascunzi “viloaiele si gipanele” daca iti dai cnp-ul"

Uite 3 motive de ce la ei se poate si la noi NU:

1. Romania nu e Danemarca

2. Au regina si nu un presedinte "cercetat" pentru spalare de bani" – cu dosar suspendat pe motiv de imunitate

3. Pentru ca prezenta la vot nu se face pe baza CPR ci pe baza "polling card" primit cu cel putin 15 zile inainte de alegeri (pot vota in avans sau chair online in unele regiuni!)

@xyz

"oricum doamne ce tara de idioti..lucrurile bune nu au loc la noi..numaI HOTIILE sunt acceptate usor."

ASTA PENTRU CA PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE!!!

Stire Mediafax – Directorul general adjunct al ANAF, Nicuşor Drăgan, acuzat de ANI de spălare de bani!

Este acuzat de spalare de bani…

"… ca urmare a efectuării mai multor tranzacţii imobiliare cu terenuri, în valoare totală de aprox. 542.300 de euro (în perioada februarie – iunie 2010) – unul dintre ele înstrăinat chiar la o valoare de 34 de ori mai mare decât preţul real al pieţei -, şi, prin aceeaşi metodă de supraevaluare a bunurilor, a unor tranzacţii suspecte cu autoturisme (în perioada 2006 – 2008, respectiv, 2010 – 2011)"

Unde am mai auzit eu metoda asta?…. A, da, Basescu parca a cumparat un teren prin 2000 foarte ieftin si l-a vandut apoi de 5 ori mai scump ca sa cumpere casa din Otopeni! Asta era inainte de a-si repartiza singur casa din Mihaileanu, el fiind primarul general!

Nick

alex_g

"3 sunt asignate pe circumscriptie iar ultimul e numarul de control al validitatii."

AIUREA – cele 3 cifre reprezinta cu totul si cu totul altceva. Poate la unul ceva, poate la altul altceva (ca din 1978 de cind a aparut s-au mai schimbat "ideile" privind acele cifre!)

Si inca ceva:

au "generat" la mana, CNP-uri pe timpul impuscatului gresind algoritmul chiar uneori dubland-le. Ba mai mult, exista si "oameni liberi" adica fara CNP!

Au tiparit CNP-ul pe formularele de recensamant cerandu-le sub amenintarea amenzii si acum dau inapoi si nu-le mai vor!

Deci despre ce "exactitate marita a recensamantului prin cross-referencing" este vorba?

Silviu

Lucian,

Dincolo de argumente mai mult sau mai putin suspecte folosite de atat de putere, cat si de opozitie, sa stii ca si tarile din jur au cerut CNP-ul cand au facut recensamantul. Uite, par example, formularul pentru Polonia (si la cehi am gasit "CNP-ul" lor pe formular):

http://www.stat.gov.pl/e-census/dok/personal_form

Cred ca ar trebui sa se tina cont si de asta in toata discutia asta…

Nick

@Silviu

Stii daca polonezii sau cehii voteaza pe baza de CNP-ul lor?

Si de ce sa ne luam dupa ei si sa nu ne luam dupa unguri? La ungurii nu se cere nici macar numele si prenumele…

In plus de asta nu cred ca polonezii sau cehii au un ministru de externe (in functie si in viata publica inca!) care promite in public UN MILION de voturi pentru partidul din care face parte!

parere

Din momentul in care se cunosc numele si data de nastere ale unei pers , nu mai vorbim de adresa, (si politia are o asemenea baza de date), se pot reconstitui imediat cnp-urile. A refuza sa-l dai banuind nu stiu ce este o tampenie. Pur si simplu se simplifica cu ajutorul cnp algoritmul de prelecrare. Sunt intrebari mult mai stupefiante , ex capul familiei (daca se face prin consens, nu exista optiune).

Nick

@parere

Pe linga nume si data nasterii mai trebuie si orasul unde s-a nascut si acel code de 3 cifre pentru a avea siguranta CNP-ului. Aici nu e vorba de cei de la INS care pot recontritui CNP-ul. E vorba de acei cenzorii membri PDL care pot fura foarte usor numele si CNP-ul de pe formularul M (cei plecati in strainatate) si in final a obtine lista pentru Baconschi!

Iar algoritmul de prelucrare se complica pentru ca nu ai CNP-ul pe toate formularele! Vecinii sau popa nu pot spune CNP-ul celor plecati in strainatate chiar daca le stiu numele corect!

ziu

eu cred, ca pentru a reduce birocratia, frauda, chinurile, etc. ar trebui facuta urmatoarea reforma:

1. sa se uneasca toate bazele de date in una singura, (probabil va fi catastrofa, fiindca se vor descoperi multe fraude) sa se faca controale incrucisate, unde sunt erori, fraude, pedepsit exemplar functionarii, daca e la pensie, luat pensia si averea in limita pagubei

2. fiecare cetatean sa aiba acces la contul lui, si sa pot sa vad, cat am cotizat la stat, cat am de cotizat, daca am amenzi, daca am mai multe venituri, joburi, proprietati, ce am de platit, sau de luat etc. sa pot plati online, cazier fiscal, cazier judiciar, etc.

3. sa nu ma mai chinuie de la doctor de familie la nu stiu ce cu adeverinta salariu, etc. sa se foloseasca de alea de sus, practic nu voi mai avea datorii la stat fiindca nu am stiut, nu voi mai avea nevoie sa merg dupa hartii, cozi, etc.

consecinte:

– vor fi concediati 80% din functionari, care acuma misca hartii aiurea

– se vor elibera 80% din cladiri, ale statului

– se vor reduce foarte mult cheltuielile statului

– voi castiga eu o gramada de timp, nervi, griji, si voi sti exact situatia mea oricand, asta inseamna ca nu voi mai avea frica fiindca voi sti ca sunt curat ca lacrima

asta ne asteapta in urmatorii 20 de ani, problema este ca politicienii isi dau seama de asta, si birocratii vor face tot posibilul sa nu se intample, isi pierd mancarea, se tem ca vor pierde averile furate, un om care e in regula este greu de convins si controlat

Nick

@ pentru toti cei care vin cu "CNP-ul e util pentru verificare/validare"

Daca eu il declar pe fratele meu Ionescu Ion, care este in Egipt si cu care impart aceeasi casa, cu CNP cu tot el va aparea pe formularul M mov corelat cu formularul PPI maro. Iar vecinii lui din blocul in care mai are si un apartament si care nu ii stiu CNP-ul lui, il vor declara si ei pe un formularul M (fara CNP insa) care e corelat cu formularul G verde.

Deci fratele meu Ionescu Ion este dublat pe formularele M iar INS-ul are doua optiuni

– fie ia in calcul acest formular M fara CNP si transmite la UE date dublate;

– fie nu ia in calcul formularul M fara CNP si va transmite date corecte in acest caz dar date incomplete in cazul in care formularele M fara CNP sunt corelate doar cu formularele G verzi!

Nu stiu cum va face INS-ul dar stiu SIGUR ce vor face cenzorii PDL! Vor FURA numele si CNP-ul fratelui meu de pe formularul M dat de mine si vor intregi lista MILIONULUI de voturi promis in public de Baconschi PDL-ului.

In acest fel fratele meu va VOTA sigur cu PDL-ul!

M-am saturat sa raspund acelor care inca mai vad PDL-ul inocent si incapabil de asa ceva!

ROMANIA TREZESTE-TE!!!

m

eu nu contest aceasta teorie a conspiratiei 🙂

doar ca lipsesc argumentele, in loc de argumente vorbim de speculatii. Prima a facut-o Ponta si acum ne dam de ceasul mortii sa gasim ceva ce s-ar putea lega.

@Lucian

daca INS e inregistrat ca si operator de date cu caracter personal(si cred ca trebuie sa fie) atunci trebuie sa aiba un formular sau sa fie inglobat in cele de recensamant. Nimeni nu poate prelucra date personale fara acordul persoanei in cauza. Asta conform legii.

In concluzie, treaba cu datele personale e reglementata, exista cai de sesizre in cazul in care vi se pare ca vi se incalca drepturile.

Spune-mi care e diferenta intre a sesiza ANS astazi sau peste 2 saptamani? La fel , in cazul in care INS utilizeaza datele in alt scop decat cel declarat, exista cai legale de a sesiza. Dar avem o problema, nu stim daca INS o va face, cum nu stim nici daca n-o va face. Deci suntem tot pe taramul speculatiilor. Aici toti avem dreptate 🙂

m

Nick

speculatii la greu. E ok. Inteleg.

Intrebare: Ce ne facem acum , ca nu mai cer CNP?

Cum o sa mai aduca Baconschi un milion de voturi?

Ne punem pe treaba sa mai sapam sa vedem ce-ar putea face ei cu religia la vot? Sau cu adresa? Hmm, cred ca vor da totusi lovitura cu data de nastere.

Nick

@m

"Dar avem o problema, nu stim daca INS o va face, cum nu stim nici daca n-o va face."

Un consilier INS RECUNOASTE ca legea va fi incalcata iar datele vor fi folosite si pentru alte scopuri!

Consilierul Viorel Alexandrescu a declarat acest lucru intr-o emisiune TV (am postat mai sus toate detaliile)

Nick

@m

AI VAZUT TU UN COMUNICAT OFICIAL CA NU-L MAI CER?

m

Nick

nuuuuuuu, am luat de bun ce-a zis Lucian mai sus 😉

cat despre votul fratelui tau, spune-ne te rog ce se intampla daca el se prezinta la vot, in Egipt?

abcd

la ce trebuie recesamant, daca avem evidenta populatiei? ei cu ce se ocupa, de ce nu sunt in stare sa duca o evidenta cum trebuie? o greseala de 2-3 milioane din partea lor e grava

ovi

Imi dau si eu cu umila parere:

– Satistica are nevoie de date pentru a genera diferite rapoarte in diferite grupari si ordonari dupa diferite criterii. E scopul pt care se culeg datele.

– CNP, cum de altfel si numele si prenumele, au aceeasi valoare aici: NU AR TREBUI SA APARA. Mai exact, recenzorul completeaza fisa, iar cand a plecat de la mine, fisa lui e ca buletinul de vot dupa ce e introdus in urna: contine datele de care au nevoie pt statistici, dar nu stii a cui e. Si aici as pune probleme ca recenzorul sa aiba o lista (de la evidenta populatiei cred ca e cel mai potrivit) cu cei pe care trebuie sa-i chestioneze. Dar fisa nu ar trebui in nici un fel identificata cu o persoana anume, nici prin CNP, nici prin Nume, prenume. Iar partea cu locuintele, chestiune complet separata si nelegata de date personale.

Simplu si util. Statul are datele mele de identificare si e autorizat sa le foloseasca, asa ca recenzorul poate avea acea lista, sa stie pe cine cauta.

Cat despre faptul ca in urma recensamantului s-ar schimba nr de parlamentari, etc.. :)))) ma face sa rad. Populatia oficiala a tarii reiese din datele de la evidenta populatiei. Sau o sa-mi spuna cineva ca vor fi declarati decedati sau disparuti cei ce nu vor fi gasiti de recenzori :))) Povesti…BTW, ce lege prevede ajustarea nr de parlamentari in urma recensamantului?…

Si un ultim comentariu: cu o echipa mica de IT-isti, si cu 10% din banii de recensamant poti sincroniza bazele de date ale diferitelor institutii ale statului astfel incat sa ai ceva mai mult decat poti obtine la recensamant intr-un timp scurt…na, ca le-am dat idei…:)

bogdan

@m vad ca ai ramas marcat cu oile.

D-l Lucian alaturi de multi altii, traieste in Romania reala si a sesizat pericolul asocierii CNP-ului cu date personale. Acest pericol poate sa nu exista dar exista premisa si mai bine e sa fii prevazator decat sa nu fii.

Ca o paranteza

Cel mai tare mi se pare facebook. Acolo unii oamenii isi fac dosarele singuri. Daca ar fi fost obligati de vreo institutie a statului sa dea informatii despre ei, multi nu ar fi dat dar asa se ingramadesc pe facebook sa-si faca singuri dosar. Super tare.

Uite asa se obtin bani pe seama oilor. Se scoate o gramada de bani numai din targetarea publicitatii.

Ce bine e sa fii oaie… beheheheheheheeeeeee

m

ca PDL va fura la alegeri e limpede. La fel de limpede ca acelasi lucru il vor face si cei din opozitie.

Singura cale prin care se pot limita proportiile acestor furturi, pana la a ajunge la cifre neglijabile, e prezenta la vot.Masiva.Indiferent care pe cine voteaza. Pe langa ca e un drept, e un mod de a limita furturile.

In loc sa ne dam de ceasul mortii ca suntem furati, inteligent mi se pare sa actionam in aceasta directie. Altfel ne agitam degeaba, vorbim degeaba si ei isi vad in continuare de treaba ca si pana acum. Cu sau fara cnp-ul nostru…

ziu

stiind cnp-ul statul trebuie sa stie in 2 sec, ce proprietati, venituri, job-uri am, de cate ori am stat in spital, ce amenzi am primit, cati copii am , totul, ei au puterea legala inclusiv sa ceara extrase de cont de la banca

au computere, au baze de date, problema este ca daca ar fi asa, 80% din structuri ale statului nu ar mai trebui, ei acum functioneaza ca in secolul 18, si nu vor sa se schimbe, asta inseamna: somaj, se strica afacerile, unele institutii sunt adevarate state in stat deacea ei nu colaboreaza unu cu altul, si se impotrivesc din toate puterile ca bazele sa nu fie unite, ne trimit pe noi pe prostime sa umblam intre ei cu hartiute, sa ne umilim sa cerem o fituica, nu te mai pot umili si tine in sah permanent, chiar din privat armata de contabili, juristi, avocati, notari, consilieri, etc. si-ar pierde obiectul muncii

lor le e teama sa se descopere cat de ineficient si monstruos au lucrat si lucreaza, e o bula imensa care s-ar sparge

mergeti la un notar si vedeti cum lucreaza ei, ei cand semneaza nu verifica nicaieri daca actele sunt sau nu false sau expirate, daca firma exista sau nu, ei lucreaza cu hartii si stampile!

morcov

Si sa presupunem ca CNP-ul mai avea valoare pus pe un act, contract, whatever , tinant cont ca ti-l conditioneaza tot felul de entitati private si publice, acuma nu mai are nici atata valoare deci nu va mai bateti capul. Daca vor cu adevarat sa creeze un cod unic de indentificare cu caracter confidential sa vina cu unul nou, CNP-ul este perimat.

m

bogdanel

eu din ce vad, altcineva e marcat de oi

cristi

le-am dat cenepeurile, care e problema?

nu cred ca o sa fac vreodata ce spune pontanacul !

bun, o sa voteze unii pentru mine, si care ar fi diferenta sau problema?

ce relevanta are ce se intampla in parlament – si cu faptul ca am votat sau nu cu cineva ?

este un boicot al chiulangiilor, daca votam sau nu altfel – munceau astia ?pai daca plecau la sectie – puteau sa ia de acolo cenepeuri dar mai usor e sa-l scriu acolo

sa-mi explice autorul ce pot pati eu !

Stefan

pe mine nu ma ingrijoreaza faza asta cu CNP=ul, altele sunt mai stupide… de exemplu nenea ala m-a intrebat "Cine este capul familiei"… am intrebat cum defineste "capul" familiei, si a spus ca este cel care aduce bani in casa… deci pe acest criteriu familia mea este bicefala, pentru ca aducem amandoi sotii bani in casa, nu ?

sau altceva:

am vrut sa ma declar de etnie roma, si a zis ca nu se poate, ca sunt "roman"… intr-adevar sunt roman, dar el de ce nu a consemnat exact ce i-am spus eu ? are dr5eptul sa modifice cu de la sine putere datele colectate ?

:

nestedloop

Au venit si la mine cu recensamantul… Intr-adevar, mi-au cerut CNP si restul datelor din buletin (oricum corelate cu CNPul in sus numita Carte de Identitate) si m-au intrebat unde studiez. ATAT.

Serios, nu CNPul ar trebui sa fie ingrijorator, ci restul intrebarilor planificate, care insa, surpriza, nu s-au mai pus.

Mai bine ocupam ceva (sic!) decat sa ne mai batem capu cu recensamantu' vietii!

Nick

@m

"cat despre votul fratelui tau, spune-ne te rog ce se intampla daca el se prezinta la vot, in Egipt?"

Bine ca NU te intereseaza cum de mai este ministru de externe Baconschi, dupa ce a promis PDL-ului UN MILION de voturi din diaspora si te intereseaza ce se intimpla daca fratele meu se prezinta la vot in Egipt!

Daca eram o tara civilizata, Baconschi ar fi fost "scuipat" ca o masea stricata afara din viata politica dupa o astfel de declaratie!

Dar cum suntem intr-o republica bananiera ramane in functie dupa ce a ajuns ministru ca urmare a calitatilor sale de bun organizator la "votat-viteza"!!!

ROMANIA TREZESTE-TE!!!

alecs_g

@Nick

Prietene, am inteles cu totii, esti suparat pe putere, care accidental e PDL, daca era PSD probabil ca erai la fel sau mai rau. Mai respira si tu, ca nu dai coltul maine! (Si nu! nu o sa te omoare nimeni de la guvern, si nu, nu e nici o conspiratie de decimare a populatiei… asa ca sa previn reactiile). Pornesti de la prezumtia explicabila ca 'de la cap se impute'. Dar nu te opresti niciodata sa intrebi daca nu cumva asta e problema? Sau poate problema e ca multi gandesc ca tine si pun bete in roate la orice miscare doar pentru ca e pornita de partidul cu care tu nu esti de acord.

Vezi tu, matale accentuezi partile negative la extrem si cascand gura la teribilistii de pe la antene si realitati ajungi sa te consumi singur. Nici macar nu ai citit ce am scris, si nici macar nu gandesti inainte sa te exprimi.

Spui acolo ca poate il inregistreaza pe fratele tau de doua ori, sau de trei, patru.. pana mea e super oferta! Cu cat setul de date este mai complet cu atat sansele de fraudare sunt mai joase, pentru ca prin cross-referencing se elimina erorile majore. Erori vor exista, nu exista statistica exacta 100% nicaieri pe lumea asta. Toata lumea se agita, dar nimeni nu stie defapt la ce folosesc datele, pentru ca nimeni nu citeste cum se face un recensamant si la ce foloseste.

@Fluieratorul

Da! O sa iasa saracie, mizerie, etc. Dar asta e realitatea! Pe ce ai vrea sa facem politici daca nu stim cat de rau se moare de foame? Daca nu stim care e standardul de viata? Cati au baie in casa sau in curte? Daca nu stim unde se muta lumea?…

Ai fi preferat sa facem politici pentru clasa mijlocie, intr-o tara in care majoritatea sunt sub acest standard? Sau ai fi vrut sa se faca politici de care sa beneficieze pozitiv doar aia cu mai multi bani … ca na… ei sunt cei cu posibilitatea sa urle…

Intradevar ar trebui sa va treziti…

iokan

Ce-i cu razmerita asta pe forum? Ar trebui chemati niste mineri sa va bage in cap ca CNP=buba! Initial am crezut ca am ajuns pe un site ortodox care ne fereste de primejdiile cip-ului din pasaportul biometric si de nr 666.Ideea lui Nick despre fraudarea alegerilor in strainatate m-a pus nitel pe ganduri, dar alegerile precedente ne-au demonstrat ca daca vrei, poti oricum. Datele finale vor fi mai aproape de realitate cu CNP decat fara.Plus ca pot functiona aplicatiile propuse de Isaia Bratfalean, se pot conecta diversele baze conform lui Ziu. Bazele de date relationale cer ca fiecare inregistrare sa aiba o cheie unica; CNP-ul este cea mai la indemana, iar IT-istii respectivi nu s-au gandit ca unii vor suferi de Teoria Constipatiei.Desigur, se poate si fara CNP ,conform bancului cu Radio Erevan: se poate face dragoste cu geamul deschis? R: da, dar e preferabil cu o femeie !

Eu voi da CNP-ul? Acum, nu – daca majoritatea nu-l vor da, conformarea mea n-ar mai ajuta cu nimic.

Am o presimtire : de vreme ce LD se distreaza de cate ori statul o da in bara cu ceva, peste un an va ironiza la riscograma rezultatele dubioase ale recensamantului.

PS . Totusi , directorul de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal , care a planificat mutarea chiar in timpul recensamantului, la ce varsta a dat BAC-ul?(Sau este de la opozitie si a vrut ca lumea sa-si puna intrebari inutile)

joe

Corecte majoritatea punctelor. In special punctul 10.

Ma bucur sa vad ca mai exista si oameni care gandesc. Motivatia acestui recensamant poate fi: afacere (de ex. date personale, diverse contracte pentru prieteni) si/sau prostie.

BM

Luciane, Luciane se pare ca nu prea reusesti sa faci fata vizitatorilor care latra pe aici.

Pe alecs_g il stiu de pe un forum smecher din Ro. Stie el ce stie 🙂

anghel

"9. “Informaţiile există deja pe la diverse instituţii” (resemnaţii)

Foarte bine, să le ia de acolo dacă sunt în stare."

de acord. nu stiu cum sunteti voi, aia dispusi sa isi dea toate datele personale – eventual si altele in plus fata de cele cerute – insa am crescut in "democratia" asta romaneasca si am dezvoltat un inceput de paranoia. la serviciile secrete pe care le avem in momentul asta, de ii intrecem pe multi desi, cica, nu suntem la fel de expusi pericolelor interne si externe – nu mai am curajul sa spun nici cum ma cheama… ca nu stiu cine, unde si in ce fel poate folosi informatia.

declarati-va voi tot, de la catel pana la purcel, CNP inclus, si tot ce vreti… ca eu nu vreau.

desi cred ca m-a sarit randul – n-am fost acasa si recenzorul le-a spus prezentilor ca daca sunt in alt oras, el nu ma inregistreaza ( am plecat pentru cateva zile, nu forever. da' el mi-a pus cruce…) 😀

alecs_g

@BM

Sunt convins in proportie de 99% ca ma confunzi 😀

n. ionut

ex. d cnp: 0 80 07 20 133 040 la care nr`ele inseamna…

0 – femeie

80 – anul nasteri

07 – luna nasteri

20 – ziua nasteri

13 – numarul judetului, in acest caz constanta.

3040 – adica esti a 3040`cea persoana care sa nascut in acel an in judetul tau – de asta nu sunt sigur 100% dar de restul da…

m

pe mine m-a ratat omul cu intrebarile, dar prudent din fire, mi-am pus un banner pe gard cu cnp-ul.

Sunt insa curios daca ne poate careva povesti ce s-a intamplat cand i-a spus recenzorului verde in fata ca nu-i spune CNP. Prin ce intamplari a trecut?

Bine, asta in cazul in care a si supravietuit careva acestei aventuri.

ionut

Imi poate explica si mie cineva, oricine, cui foloseste referendumul asta?

Radu Ionescu

@ionut – tine blogurile ocupate si stabileste catitatea de placinta cu dovleac care trebuie coapta in 2012 in Romnia

Fluieratorul

Nu, nimic nou…

M-am hotarit, o sa-mi pun un scan dupa buletin, frumos si color, pe Feisbuc. To whom it may concern…

ionut

@Radu Ionescu

Aha, m-am lamurit. Deci tot planificat/central se stabileste…

marcel

In principiu eu nu voi da cnp-ul ! Dar s-ar putea sa nu rezist daca "recenzorita" arata bine si ma seduce pentru a afla cnp-ul. Nu te poti opune prea mult timp sex-appeal-ului celor de la statistica iar nevestele vor fi intelegatoare in lupta noastra pentru protectia datelor personale.

Cetateanul

Îmi place la nebunie să citesc postări de pe diferite site-uri.Dacă nu cunoşti România, şi citeşti undeva în străinătate, îţi creezi falsa impresie că este un popor ales.Toată lumea se pricepe la orice.Şi când orice bizon a stat sub conducerea unui fost cizmar, mulţi ani în "iepoca de aur", după cea murit cizmarul numai inteligenţi se arată.Tot acest zgomot pentru nimic, este exact zgomotul făcut de o turmă de vite în grajd.Stăpânul le aude şi este mulţumit că le are.Fac unii idioţi apologia alegerilor.Păi ce este înălţător la faptul că ţi se dă voie, SĂ-ŢI ALEGI STĂPÂNUL ?! Pentru asta trebuie să te şi baţi cu semenul tău.Ce nu a priceput nici un vizigot din cei ce au postat aici, este rolul recensământului.Să le explic şi bizonilor.Rolul acestui recensământ, care se ştie că se face peste tot în Europa, este strângerea bazelor de date despre cetăţeni fără bătaie de cap. Adică să nu se revolte bizonul.Pentru că bazele de date se află la evidenţa populaţiei din cadrul primăriei.Sediul central al evidenţei populaţiei este în Bucureşti.Dacă se apucau acum să strângă guvernanţii toate datele de la evidenţă, punând acei salariaţi CIVILI la muncă, la cum sunt românii(sper că ştiţi) vindea pontul că se strâng datele de la evidenţă un salariat de acolo unui ziarist.Şi oricine nu e idiot ştie ce înseamnă asta.Ieşea scandalul de pe lume prin mass media, în parlament, talk-şoaie(sic) la tv ,etc. Pentru a se evita acest lucru, la tensiunile sociale cu criza care există în lume, asta mai trebuia ca să iasă ceva mai nasol ca în Grecia. Aceste date trebuiesc stocate în serverele NWO care se află la Tel Aviv, date care ajută la înrobirea şi mai mult a oamenilor. S-a deranjat vreun român că aceste date vor fi stocate în Israel?! Aşi, de unde! Românii au dureri în cur de orice, el se opăreşte doar când este făcut prost.Iar dacă citeşti multe din postările de pe site-uri, obiectiv fiind, rămâi convins că boala de care suferă majoritatea românilor este FUDULIA. Şi tot poporul român are un proverb care spune că: Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul !

Şi am citit undeva acest text :

Noi suntem oameni, unii mai aproape de „sapiens” alţii mai aproape de „stupidus”. Este adevărat că şi cei inteligenţi se pot comporta prosteşte uneori, dar le trece repede. Cei proşti (ca trăsătură) au un comportament inteligent doar din greşeală, greşeală care se repetă rar. Cu proştii trebuie să fii foarte atent. Cei a căror prostie derivă dintr-o boală şi/sau au totuşi o înţelegere minimală a condiţiei lor, trebuie susţinuţi şi protejaţi pentru o calitate a vieţii cât mai bună.

Cei erudiţi şi cu diplome trebuie să fie înfruntaţi, astfel încât impactul lor asupra mersului societăţii să fie minimal. Acest lucru se poate face doar într-o societate în care funcţionează meritocraţia. Lasă-l pe prost să fie fericit, dar nu îl aduce în poziţii de putere în societate. Unii aleg să-i ignore pe proştii cu diplomă/erudiţi, lăsându-i să se autoorganizeze. Mare greşeală!

Aceştia nu au conştiinţa propriilor limite şi, fiind mulţi, se vor întoarce cu forţă să-şi implementeze propria viziune (sic!) asupra lumii şi societăţii; ideile mari ale civilizaţiei umane vor deveni astfel liliputane şi maltratate, spunea Pavelcu, căci doar aşa pot încăpea ele în mintea prostului.

Aşadar, dacă eşti mai aproape de „sapiens” asumă-ţi un cod moral şi un rol activ în societate, şi nu uita că inamicul progresului şi în final al fericirii tale şi a altora asemeni ţie este prostul (mai ales prostia ca trăsătură). Dacă eşti mai aproape de „stupidus” încearcă măcar să ai bun simţ şi foloseşte pastile psihologice (sic!).

Aşa că mai verificaţi din când în când dacă nu vi s-a pus deja la unii dintre voi, tabla la ureche. Dacă da, vă urez un…muuuu duios!

marcel

1. Nu trebuie sa-ti dai CNP-ul ! Legea 677/2001, completata si republicata in 2005 iti da acest drept.

2. Exista intrebari abuzive ( de interogatoriu ) care depasesc caracterul personal/confidential – de exemplu:

a) daca rudele din strainatate iti timit bani? Cei care "n-au nimic de ascuns" sa declare exact sumele primite si unde isi tin banii!

b) Cine este "capul gospodariei" ? Cei de la statistica nu au citit Constitutia si habar n-au de dreptul familiei.

c) Daca in locuinta exista sediul unei firme, cate camere si ce suprafata are sediul firmei? Fiscul cauta firmele "fantoma" pentru ca ii este lene sa-si confrunte baza lor de date cu cea de la Registrul Comertului, bineinles amandoua "varza".

d) Denumirea institutiei de invatamant absolvite si denumirea master-ului ? Pentru cei care au terminat facultatea inainte de 2005 exista si intrebarea de baraj – daca ati absolvit facultatea in sistem Bologna ?

e) Statistica este interesata de amantul / amanta ta(u) ( amantii / amantele ) – vezi intrebarile despre "uniunea consensuala". Daca orientarea ta sexuala este "minoritara" nu ezita, fii transparent – socheaza recenzorul !

f) Nationalitatea, etnia si religia – dupa mama legilor – Constitutia Romaniei suntem egali in drepturi. INS face discriminare? Toti sunt cetateni romani prin nastere! Stie vreun "minoritar" ce inseamna sa fii apatrid sau cat de greu se poate obtine cetatenia unui stat?

g) Daca lucrezi si cate ore pe saptamana – si ITM-ul are baza de date varza iar cei de la Casa de Sanatate mai cauta niste contribuabili .

P.S. Primul vers din Imnul National nu se refera la faptul ca trebuie se te trezesti dimineata, ci la faptul ca nu trebuie sa dormi pe tine, ci sa-ti cunosti drepturile si sa ti le aperi chiar impotriva abuzului unei institutii a statului roman. Pentru cei care n-au nimic de ascuns le recomand sa umble pe strada fara haine si sa explice gardienilor publici "transparenta" lor. Pentru cei mai curiosi vedeti ce amenda "risca" recenzorul in cazul in care-l "prinzi" ca trage la xerox formularele completate si semnate de tine.

Dan Ghergut

@marcel:

1. Conform celor comunicate oficial de INS, declararea CNP-ului e obligatorie – e ordonanta, e HG, e ce-o fi. Daca cei recenzati refuza, e optiunea lor, se aplica legea etc. Subiectul CNP insa a generat o isterie – alimentatat de indecizia, de amatorismul si de prostiile oficialilor din INS, dar si de cei care nu au nicio pricepere calificata despre ce inseamna un recensamant (nu referendum, cum a spus un cetatean pe aici). Care sunt datele personale ale celor care accepta sa isi declare CNP-ul ? Varsta, sexul, suprafata casei, daca au conditii minime de igiena in secolul XXI? Sa fim seriosi.

2a. Intrebarea e prosteasca, regulamentul CE nu spune nimic despre asta, dar nici nu se cer cifre exacte despre sumele primite din strainatate, ci doar daca primeste sau nu si cam care e periodicitatea. Poate cei de la BNR sunt interesati de aceste informatii.

2b. In "statistica oficiala" exista conceptul de nucleu familial, care trebuie stabilit in functie de o "persoana de referinta". In Romania, s-a incetatenit termenul de "cap de gospodarie". In cati ani explicam ce e una si ce e alta?

2c. E necesara cunoasterea suprafetei si numarului de camere locuite, excluzand pe cele cu destinatie comerciala. Cum facem asta ?

2d. Solicitarea denumirilor de facultati, universitati, mastere etc. este aiurea. Informatiile sunt oricum clasificate si grupate ulterior. A sti cati absolventi avem dupa sistemul Bologna incepe sa devina totusi un standard. Cum aflam toate astea daca nu se pune si o astfel de intrebare?

2e. A pune problema in acesti termeni arata superficialitate. Uniunea consesuala (un termen relativ recent introdus in limba noastra) este o realitate. Cati copii se nasc in afara unei casatorii incheiate legal, dar in cele constituite prin parteneriat? In privinta orientarii sexuale, REGULAMENTUL (CE) NR. 1201/2009. AL COMISIEI din 30 noiembrie 2009 da si niste orientari in privinta asta, daca, optional, statele membre decid sa puna astfel de intrebari si, optional, cei recenzati accepta sa raspunda. Citeste-l, e o lectura instructiva.

2f. Raspunsurile sunt optionale. Totusi, fiind primul recensamant realizat aproape simultan in toate tarile UE, trebuie sa stim si cati straini (inclusiv din UE) sunt pe la noi, cum si ei vor afla cati romani sunt pe la ei. Daca stau in alta tara de mai mult de 2 ani sunt inclusi in populatia rezidenta a tarii respective. Povestea cu "sunt cetateni romani prin nastere" nu tine si pentru cei din alte tari. Romanii din Spania sunt prin nastere spanioli daca ii recenzeaza acolo? Hai sa privim tabloul mai larg, ca lumea s-a mai schimbat intre timp.

2g. E important de stiut care este situatia ocupationala a populatiei unei tari. E stipulata in Regulamentul CE, e important sa fie corelata cu alte informatii despre educatie, sex, locatie. De aici se pot calcula si statistici despre somaj si comparate cu alte tari. E o ocazie rara cand se pot afla si astfel de lucruri.

P.S. Unul dintre drepturile noastre este sa fim informati si sa stim care e starea natiunii. Unii vor sa stie ce caracteristici are populatia dintr-o localitate sau o zona geografica – sa-si faca o afacere, sa ofere servicii publice sau private. Altii ar trebui sa stie ce zone de risc exista (inundatii, incendii, alte dezastre) sau ce nevoi educationale sau ocupationale exista. Poate e mai bine sa fiti la fel de incisivi si fermi cand e vorba despre transparenta institutiilor publice – cum este INS – despre datele publice si gratuite pe care ar trebui sa le puna la dispozitia oricarui cetatean. Sa speculati doar ca la mijloc sunt interese obscure, ca se vizeaza furtul la vot, ca vor sa stie cate macaroane mancati seara si va violeaza intimitatea e o ocupatie amuzanta si datatoare de ceva adrenalina in plus, dar altfel e pierdere de vreme.

Lucian Davidescu

Exact, INS s-a sucit iar, CNP e obligatoriu. Mulţumesc dl. @Dan Gherghuţ

Dan Ghergut

@xyz:

1. Intr-adevar, Romania nu e Danemarca. Danemarca a fost prima tara din Europa care a realizat un recensamant pe baza de registre (fara sa mai faca interviuri fata-in-fata, adica recensamant conventional). Acum toate tarile scandinave asa procedeaza, plus Austria si Slovenia. Oare cum au reusit ?;

2. Romania nu va fi in veci ca Damenarca pentru simplu motiv ca vom continua sa credem in veacul vecilor ca nu se poate. Romania asta care nu e ca Danemarca o facem noi, cei care credem ca altfel nu se poate.

3. Marea parte a tarilor vestice fac recensamitne combinate (registre + recensamant conventional). Chiar si Turcia face recensamant combinat;

4. Din categoria tarilor care fac recensamant conventional sunt Portugalia, Italia, Marea Britanie, Grecia si tot estul pana la Urali. Oare de ce au ramas in stadiul asta ?

Gogu Emilian

Va spun ceva nou, nu stiu daca stiti:

stiti ca multe primarii, ai caror functionari sunt si recenzori, aveau datoria sa mareasca numarul locuitorilor, inventand peste noapte oameni?

Stiti ca salariul unui primar depinde de categoria in care este localitatea al carei primar este? Si categoria depinde de numarul locuitorilor?

Asta e unul din motive pentru care s-a cerut CNP-ul… Cum intre timp s-a renuntat al obligativitate, toata agitatia asta este pentru nimic.

Am studiat foarte bine acele chestionare, nu gasesc nimic neobisnuit acolo. E normal ca statul sa stie cati cetateni are, cati orbi, surzi sau plecati din tara. Daca nu s-ar interesa de asta, am zice apoi ca nu-i pasa de cetateni….

E si normal sa intrebi despre persoanele plecate din tara, MAI ALES CA NU TE OBLIGA NIMENI SA SPUI ADEVARUL. E si normal avand in vedere imigratia masiva, orice stat sanatos la cap asa face…

Unde mai pui ca centralizarea datelor se va termina in 2014, e o munca titanica, nu se poate face nimic pana la alegerile de la anul…Iar daca se incearca, n-aveau nevoie de recensamantul asta…

Inchei cu punctul 3 al "argumentatiei" de mai sus: tin sa-l informez pe autor ca actualizarea si intocmirea unei liste de votare este o activitate…statistica. Asa cum este orice intocmire de liste sau dosare.

Inchei cu atat: intrebati pe cineva care a fost recenzor si la recensamantul de acum 10 ani, ce e schimbat? O sa fiti surprinsi…Oare ungurii sunt incurajati sa participe la recensamant sau nu?

alecs_g

@Dan Ghergut

In Marea Britanie e conventional doar prin faptul ca se foloseste chestionar, insa nu te urmareste nici un recenzor, ci se trimite prin posta cu plic si timbru sa le trimiti inapoi. Ai cam 30 de zile sa raspunzi. Anul asta o sa apar in doua tari la recensamant… am mai marit populatia Europei cu 1 😀

Aura

Recensamantul acesta este foarte suspect si sit-ul acesta ca orice sit, este otravit de prezenta politieneasca a nazistilor din politica. Am cunostinta ca sunt institutii ale statului care, avand baze de date din care se prelucreaza bani pentru contribuabili, aceste banci de date sunt FRAUDATE. In aceste baze se gasesc si persoane cu CNP dublu (seful institutiei care este numit politic reprezzinta cheia acestor secrete) si pe baza acestor cnp=uri se dau banuti care se impart cu stiinta subiectului sau fara stiinta lui (banii se arunca in stil suveica catre banci-politruci).

Nu va mai aratati atat de isteti si "onesti" asa cum va recomanda institutiile statului ca sa puna gheara pe voi caci, dati gres. Se vor folosi de datele voastre si de cei care au bani in strainatate. Se pregatesc legi abuzive prin care va vor lichida conturile. Cu ministrii masoni si de inteligenta sub medie, romanii o dau in bara. Recomand prudenta pentru ca statul roman acum este un stat poilitienesc si NAZIST. Suntem sub ocupatie evreieasca si trebuie sa deschideti ochii si urechile bine. Se vor mai folosi de date personale pentru a va santaja (daca semnezi cutare iti eliberez copilul, etc…). Nu mai dormiti pe voi.

Dan Ghergut

1. Pentru ca in Marea Britanie sistemul postal este ireprosabil. In Romania, sunt localitati care nu au numere la toate casele, ba chiar primaria ti le da anapoda. Iar in Romania raspunsul la chestionarele transmise postal si autotimbrate este de sub 8% (in cazul firmelor). Despre ce grade de civilizatie comparabile vorbim? Vrem sa ne comparam cu alte tari in materie de metode de recenzare (posta, on-line, registre) dar nu comparam si gradul de dezvoltare sub alte diverse aspecte ca sa adaptam metodele la realitate.

2. Daca raspunsurile concorda cu modul in care o persoana trebuie fie inclusa in populatia rezidenta a unei tari membre UE, atunci nu se va intampla asta. Daca facem declaratii anapoda ca sa pacalim sistemul, atunci da, Marea Britanie se va bucura ca are un rezident de cetatenie romana in plus.

alecs_g

@Dan Ghergut

Nu e vorba de pacalirea sistemului. In legislatia Marii Britanii trebuie sa completezi formularul, obligatoriu, daca ai domiciliul temporar la ei. Specifici exact ce faci, ce invarti, etc. Acolo lumea e mult mai relaxata, dar in acelasi tip seriozitatea lor e de invidiat. Este intradevar vorba de dezvoltarea societatii, insa nu i-as urca pe un piedestal din punctul asta de vedere pentru ca au niste minusuri dureroase.

La urma urmei e vorba si de fobia persecutiei care e inradacinata in Romania, imputernicita si de legitimitatea redusa pe care o are guvernul/parlamentul/presedintele. Din pacate, cele doua se alimenteaza una pe celealata.

Daniel Dacila

CNP: 1790321354854

Date complete nu?

Am citit vreo 50 comentarii + articolul.

Tot nu inteleg de ce sa nu ne dam CNP-ul??????

Astept raspunsuri pertinente – ca de obicei citesc RSS-ul acestui blog.

P.S. Sunt informatician si va spun sigur ca google, amazon, facebook, etc… au mai multe date personale si pe care le coroboreaza intre ele decat va puteti inchipui.

Lucian Davidescu

@Daniel

Dacă eşti persoana respectivă şi nu cineva care a cules CNP-ul din MO (IP-ul nu corespunde cu localitatea), aş spune că te ocupi şi cu optimizarea fiscală (offshore?) E bizar ca o firmă cu trei acţionari dar un singur salariat, care se ocupă de servicii, să aibă pierderi constante la afaceri de 80.000 de euro.

Mi-ar fi utilă suprafaţa locuinţei, ca să fiu sigur că merită să vin în control 😉

m

Lucian

pai vezi ca google stie mai multe decat vrea sa stie ins?

isterie gratuita-a-nu-stiu-cata-oara

Pai eu daca as fi Boc, as arunca mereu opusul a ceea ce doresc sa obtin pe piata, pentru ca oricum sar toti ca nu e bine fara sa verifice macar, iar in urma isteriei as intoarce decizia, bineinteles sub presiunea celor multi. Dar la ce vroiam de fapt.

Cam asta e starea de fapt in Romania, in zilele noastre. Nu conteaza daca e buna sau nu vreo masura sau decizie sau actiune, e important cine o lanseaza 🙂

Nu sunt fanul lor, nu inseamna ca abunda de masuri bune, dar nu pot sa nu constat isteria. Si faptul ca analizam "cine", nu "ce" face.

Lucian Davidescu

@m

Ai găsit pe google suprafaţa locuinţei lui 1790321354854?

Că dacă nu, e logoree gratuită

m

nu am mai cautat , pentru ca celelalte sunt mult mai relevante. Dar intuiesc ca nu e dificil de aflat.

Internetul gazduieste mai multe informatii decat pot obtine recenzorii. Informatii pe care le poate accesa oricine, nu doar niste cenzori infometati si zgribuliti sau niste birocrati lenesi si plictisiti.

Pornind la cnp acum ne deranjeaza suprafata, maine descoperim ca e criminala intrebarea cu cati membri are familia dvs.

dar totusi ai dreptate, e logoree gratuita.

imi cer scuze de deranj.

Lucian Davidescu

@m

"nu am mai căutat"

Mai caută. Scuzele îţi vor fi acceptate când găseşti 😉

John Galt

CNP 1760xxx – oops, The server at http://www.mj.romarhiva.ro is taking too long to respond. 😉

Cadastrul Gratuit e urmatorul pas (sa apasati pe link-ul din link :p).

Nu neaparat ce vrea sa faca Udrea cat cei din spatele ei.

Adica aia care fac fatza.. 😀

alecs_g

@Lucian Davidescu

Nu stiu exact de casa, ca nu m-am straduit prea tare dar vad ca punctul de lucru (in hala) are 188mp 😀 vrei si adresa? 😀

alecs_g

In alta ordine de idei, ar trebui sa fim civilizati si sa lasam omul in pace 😀

Iulian

"Ai găsit pe google suprafaţa locuinţei lui 1790321354854?"

O sa o gasim peste cateva luni 🙂

vlad

Ok..voi ori nu pricepeti cum functioneaza o baze de date ori sunteti de-a dreptul batuti in cap:) (imi cer scuze pentru exprimare ,dar ..ma abtin mai bine:) ) .CNP-ul se gaseste pe toate drumurile ,se poate face foarte usor o corelare intre diferite baze de date.CNP-ul se foloseste tocmai pentru a evita dubla inregistrare si mi se pare cat se poate de buna aceasta varianta.Avem granite oameni buni ,actele ne sunt verificate la granita apare si CNP-ul pe-acolo.Nu inteleg de ce atata agitatie..in jurul acestui subiect.Aveti o problema cu faptul ca veti avea un "minidosar" cu datele dumneavoastra?Trebuia sa va ganditi la acest aspect inainte de a folosi retele de socializare,email etc:).Va agitati aiurea.chiar nu inteleg isteria asta..de parca nu puteti sa bagati o minciuna acolo la "cine e capul gospodariei " de exemplu …de ce naiba se face atata caz aiurea…Doamne…

Daniel Dacila

Da CNP e corect.

Locuiesc acum in Germania. Altfel in Timisoara – dupa cum spune si CNP nu???

Nu stiu la ce firma te referi.

Sunt actionar in cateva. Totul se poate afla de pe mfinante.ro ma gandesc.

Niciuna nu e pe pierdere. Poate contabila din cauza unor investitii majore ce se amortizeaza in timp – si depinde si de ce an vorbim.

Vad comentarii despre o hala – DA e un datacenter. Poate vreti sa gazduiti un server la noi 🙂

Si cred ca prin ce ati scris mai sus tocmai v-ati demonstrat ca google stie mai multe despre mine, si deci inclusiv terti pot afla, decat vrea INS sa declaram pe o foaie.

Si ganditi-va ca voi nu aveti acces la gmail-ul meu. Unde am toooooooooooooot.

Google poate stii ce fac, unde locuiesc, unde lucrez, pe unde merg cu masina, cine imi e familia, ce venituri am, de unde vin, ce facturi am,… tot.

Amazon stie ce preferinte am la cumparaturi, unde locuiesc, etc…

Facebook ce imi cam displace si nu-l folosesc stie cam tot despre viata mea sociala.

Deci fratilor asa se fura informatiile – pe ascuns, nu pe fata cu un sondaj.

Deocamdata niciunul din site-urile de mai sus nu folosesc informatia abuziv sau impotriva utilizatorilor, dar ce-ati zice in cazul unei schimbari de regim intr-unul dictatorial in USA?

Apropo cred ca stiti ca exista o lege in US care obliga firmele cu sediul principal in US sa declare tot inclusiv despre filiale? Lege ce de ex. a fost impotriva unei legi locale in Germania, insa google tot a respectat-o.

Acum nu stiu detalii dar se poate cauta.

Dar intrebarea mea e de ce sa nu dam CNP-ul? Ce e asa de important?

La asta speram sa raspundeti – altfel sincer nu vad scopul intregului articol si nu scriu doar ca sa ma aflu in treaba. Imi doresc sa vad postari cat mai pertinente si la obiect in general.

Rareori mai citesc bloguri romanesti si ma frustreaza coerenta anumitor comentarii.

Consider o dezbatere foarte de folos pe orice domeniu insa sa incercam sa fim cat mai la obiect.

Sper ca eu am fost.

Lucian Davidescu

@Daniel Dacila

"Locuiesc acum in Germania. Altfel in Timisoara – dupa cum spune si CNP"

Exact, IP duce la o pădure de lângă Kassel 😉

Deci nu participi la recensământ (în str. Făgăraş nr. 40B, Ghiorda jud. Timiş)

Data Node are pierdere de la înfiinţare, 2009 şi 2010.

"Poate contabila din cauza unor investitii majore ce se amortizeaza in timp"

Activele imobilizate din bilanţ justifică doar parţial afirmaţia, dar nu se poate stabili exact decât în urma controlului.

"Avem" nevoie de date despre valoarea proprietăţilor asociate acestui CNP, pentru a fi siguri că merită să-l începem 🙂

(e doar un exemplu, se pot face zeci de posibile asocieri, de la caz la caz)

alecs_g

@Daniel Dacila

Stai linistit, teoriticienii conspiratiei nu pot formula un raspuns pertinent si argumentat/documentat la intrebarea ta! Asta am incercat sa le spun si eu mai sus… to get a f******* chill pill!

m

Lucian

valoarea proprietatilor asociate unui CNP nu reies din datele solicitate la recensamant. Reies din datele unei institutii publice, extrem de usor de accesat de catre organele de control.

Micul Corupt

Bazele de date se invart prin VPN tot la STS. Datele primare nu vor fi sterse niciodata. Rezultatele vor fi anonimizate si dosarele privind veniturile familiei vor sta la dispozitia guvernantilor.

Asa se poate calcula daca se pot micsora pensiile pentru ca pensionarii stau impreuna cu alti salariati si nu vor fi lasati sa moara de foame.

Pana acum fiecare salariat era luat dupa venitul propriu. Acum se poate calcula si cat poate fi sustinut de alt membru al familiei cu care locuieste.

Lucian Davidescu

@m

"extrem de usor de accesat"

Bravo, exact asta spun şi eu. Să le acceseze şi să-şi vadă de drum!

@Micul Corupt

Mulţumesc, vrem mai multe detalii!

dan

Pentru eliminarea erorilor se putea folosi cheia : nume+initiala tatalui+prenume+data nasterii+locul nasterii

Probabilitatea sa existe doua persoane cu aceiasi cheie este pactic zero

ionut

"Deci fratilor asa se fura informatiile – pe ascuns, nu pe fata cu un sondaj."

Una e sa-ti dai voluntar datele (chiar si fara sa te gandesti ca vor fi folosite) si alta sa fii obligat sa le dezvalui alaturate unui adevarat interogatoriu politienesc.

Deci: babaiala "autoritatilor" cu "ba e obligatorie declararea cnp-ului, ba e" da dreptate adeptilor "teoriei conspiratiei". Lucian, tocmai ce desteptii statului au confirmat valabilitatea articolului asta!

Lucian Davidescu

@dan

Excelentă remarcă!

@ionut

"Lucian, tocmai ce desteptii statului au confirmat valabilitatea articolului asta!"

Refuz ferm să îmi arog vreun merit! Cinste lor! =))

Daniel Dacila

Tot imi spui de control 🙂

Deci sa inteleg ca de asta nu trebuie sa dau date despre mine? Ca sa previn controlul?

Dar tot ce ai obtinut este de pe internet – deci public oricui.

Tot ce am facut eu ca sa starnesc asta e sa dau o directie cautarilor tale.

Poti lua alt nume din cartea de telefoane si probabil vei gasi tot atatea despre el.

In alta ordine de idei sunt de acord cu incompetenta autoritatilor in acest caz ca si in multe altele.

Dar de ex. in Germania iti spun sigur ca statul stie foarte multe despre fiecare cetatean.

Ceea ce si este normal dupa mine in cazul cand ambele parti sunt corecte in raporturile intre ele: stat vs. cetatean.

Lucian Davidescu

@Daniel Dacila

"Dar de ex. in Germania iti spun sigur ca statul stie foarte multe despre fiecare cetatean."

Știe că ai offshore? 😛

Ghita Bizonu'

Ptr Lucian Davidescu: receznarea dubla este foarte posibila … X sta catva zile la preteni in alta casa. si e recenzat acolo. Intre timp ma-sa ii da datele la recenzorul de la domitzilul legal

Apo

ptr Toti :

sa credeti voi ca datele vor putea fi exploatate asa de frumos. Ptr fiecare locuinta se fac minim 3 fise : gospodaria (cine locuieste si daca sunt ca o familie. Daca nora vrea sa gateasca separat sunt 2 fise de gospodarie!). Fisa locuintei (4 pagini). Fisa personala (4 pagini) . ma rog CNP ul, munele si adresa locului unde a fost receznat sunt pe prima foaie … INSA .. insa intr-o mapa sunt minim 100 de astfel de inregistrai privind adresele (gsopodarie + locuinta + persoane). Acu inmultiti asta cu fiecare mapa . Sau altfel vreo 15-18 milioane de fise !!! Sa manevrezi fisele astea ca sa scoti continutu inseamna sa ia multi, da multi oameni! care sa munceasca de dimineata pana noaptea ! Se simplifica fiindca fiecare recenzor trebuie sa le centralizeze – atatai gasiti, atatia cu , atatia cu … mai tineti minte patania lu DTR cand prin 1997-98 a vreut sa afle mai multe despre locuinte?! Ei bine acum sunt mai multe formuulare, mai multe pagini – ceva rea mare ca sa poa sa fie eploatat ! Atunci de ce le=-ua facut asa?

DE PROSTI!!

Lu

Iar este obligatoriu CNP-il si asta ma deranjeaza. Asa ceva nu se face. cNP-ul este confidential. Iar semnatura recenzatului pe liste iar mi se pare o anomalie. Ca doar e recensamint, nu factura de la iDM!! Niste escroci!!

iokan

@LD: HA, HA ! Unde dai si unde crapa!. Ai devenit un mic detonator de comentarii antisemite!( Aura,Cetateanul). Promovand teoria conspiratiei vis a vis de CNP , nu e de mirare ca vor apare unii dornici sa faca pasul urmator si sa presupuna ca micii conspiratori damboviteni nu sunt de capul lor ci se supun marilor conspiratori la nivel global.Iti multumim ca ne-ai ridicat valul de pe ochi in acesta afacere tenebroasa (sau 'ai rupt tacerea', cum spune DD). Cred ca si OTV ar recomanda ascunderea CNP .Incet, incet, CNP capata unele conotatii sexuale… 🙂 .

Donkeypapuas

Am marea satisfacţie să văd cum anarho-bolşevicii înşişi se dezvăluie. Apropo, colectarea e-mail-ului (necesar, nu va fi publicat) nu este abuzivă? Asta mi se spune la dumneavoastră când vreau să scriu un comentariu? Păi şi mail-ul meu este personal şi nu vreau să mă trezesc cu spamuri.

petre

Nu credeti ca suntem satui de minciunile alesilor?.Hoti ordinari

ionut

"Apropo, colectarea e-mail-ului (necesar, nu va fi publicat) nu este abuzivă?"

Nicidecum, deoarece aci esti pe o proprietate privata (sau, ma rog, "privata" cat poate fi ea de) , unde proprietarul e stapan absolut (cel putin in ceea ce priveste acceptul/refuzul intrarii). Nu e abuziva ca nu e obligatorie prin legislatie, intelegi?

Tara

Chestia cu dubla inregistrare si verificarea celorlalte date sta in picioare. Presupunerea ca toti cei care completeaza formularul o fac onest nu este neaparat corecta.

Ce faci cand unii chiar vor sa completeze formularul de mai multe ori, cum ar fi minoritatile, si aici ma refer in special la tigani (n-as fi surprins sa fie instruiti sa faca asta)? Cum ar fi ca la final sa reiasa un numar dublu sau triplu fata de cel real, pe baza caruia sa mai ceara alte drepturi suplimentare?

Ceea ce nu inseamna ca unele intrebari din chestionar ar fi la locul lor. Nu vad de ce iti trebuie numele complet si adresa angajatorului pentru o statistica. Nu cred ca suna la fiecare pentru verificare si ca au nevoie de mai mult decat o incadrare generala (stat/privat, ramura de activitate, titulatura oficiala a postului ocupat).

justHandel

0. Mi-a luat o cantitate de timp ne-neglijabilă (30 minute) să citesc cele de mai sus, care se referă la impresii cu şi despre oficialii României.

1. Chiar credeţi că idioţeniile conspiraţioniste sau alte aberaţii expuse în comentarii mai interesează, încă, pe cineva la data la care m-am găsit şi eu să postez??

1.1.Răspuns=da

go take 1 pcs. of above-mentioned freaking chill-pill

1.2.Răspuns=nu

go take some vitamin C

read the next question

1.3.Răspuns=indecis

spend another 30 minutes for re-reading the comments, THEN goto 1.1.

time-lost==60 minutes

2. Credeţi că că CNP-urile pot fi folosite de băieţii-deştepţi ca să vă fure şi în continuare, după cum v-au mai furat şi în trecut??

2.1.Răspuns=da

go take some vitamin C

read the next question

2.2.Răspuns=nu

go take 1 pcs. of above-mentioned freaking chill-pill

2.3.Răspuns=indecis

do NOT spend another 30 minutes for re-reading the comments, THEN goto 2.1.

time-lost==90 minutes

3. Credeţi că CNP-urile NU pot fi folosite pentru falsificarea rezultatelor voturilor voastre viitoare??

3.1.Răspuns=da

go take 1 pcs. of above-mentioned freaking chill-pill

read question 1., without trzing to anwer it

3.2.Răspuns=nu

go take some vitamin C

read the next question

3.3.Răspuns=indecis

spend another 30 minutes for re-reading the comments, THEN goto 3.1.

time-lost==120 minutes

4. WTF??

time-lost==150 minutes

get out this page, without posting any answer

forget the freakin scenario

bye

error.number==1

…….mai aveţi quef şi de alte citiri de postări non-sens??

goto 0.

vasi

ANSPDCP si conducerea aleasa cu sprijinul opozitiei ce face? Ajuta puterea sa colecteze CNP/uri de la fraieri in baze de date. Vezi pe cine nu lasi sa moara!

didi didi

Vorbiți aici despre CNP în contextul recensământului vieții.
Cei cu acest CNP?
Există cetățeni ai acestei țări, care încă mai sunt în viață și care s-au născut fără CNP.
De fapt, toți ne naștem fără CNP.
Dar asta este altă problemă.
Obligat, forțat, la acea vreme, ni s-a pus tuturor pe „frunte” CNP-ul.
Ne-au „înmatriculat”.
Vă întreb pe voi, cei ce citiți acest mesaj, la ce îmi trebuia mie, până să fiu obligat să-l am, acest CNP?
Cum am putut să trăiesc, atâția ani, fără să am un CNP?
Cum am putut să merg la medic, să fiu angajat, să cumpăr ori să vând și să legalizez documente cu toate că nu aveam CNP?
Acum îl am.
Nu am putut să mă feresc.
Vă întreb.
Pe cine ajută, de fapt, existența CNP-ului?
Că pe mine nu mă „încălzește” cu nimic dacă îl am ori ba.
Aaaa, nu pot dovedi că exist, cu acte în regulă?
Păi ce, ești chior?
Nu mă vezi?
Nu există un document, certificatul de naștere, care spune cine sunt, cine îmi sunt părinții, când și unde m-am născut?
Rostul CNP-ului este de a ne ține sub control.
Tot ce va ține de controlul absolut asupra individului va fi dus la paroxism.
Asta ne așteaptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *