Riscograma
Lucian Davidescu

De ce economiile vecine cresc accelerat în timp ce România stă?

Balticii şi nordicii marchează creşteri economice spectaculoase după prăbuşirile severe din anii trecuţi.

Vestea bună a creşterii economice raportate de România în primul trimestru este pusă în umbră de rezultatele mult mai bune ale majorităţii economiilor din jur, în special ale celor din Europa Centrală şi de Est. PIB a crescut în trimestrul I cu 0,7% faţă de trimestrul anterior şi 0,3% (1,7% potrivit unei actualizări INS neconfirmată încă de Eurostat) faţă de trimestrul similar al anului trecut. Este a treia cea mai slabă performanţă din UE, depăşită doar de Portugalia şi Grecia care sunt încă pe minus.

În partea superioară a clasamentului, recesiunea a încetat încă de acum un an iar acum apar creşteri spectaculoase. Se remarcă două ţări baltice, Estonia şi Lituania care au creşteri de 8% respectiv 6,8%. De asemenea, nordicii din Suedia şi Finlanda au crescut cu 6,5 respectiv 5,8%. Germania, motorul economiei europene are o creştere robustă de 4,8%, după ce în 2010 a raportat cea mai mare creştere PIB anuală de după reunificare – 3,6%. De asemenea, Polonia, ţară care nu a avut nici măcar un trimestru de recesiune, a crescut în primele trei luni cu 4,3% în termeni anuali.

Cazul baltic

Cea mai surprinzătoare creştere este a ţărilor baltice. Ele fuseseră cele mai lovite de criză, cu prăbuşiri dure în 2009 când scăderile PIB atingeau niveluri de 15-20%. Scăderile accelerate din ţările baltice veneau după creşteri rapide alimentate de bula creditării şi cea imobiliară, exact ca în România. Diferenţa a fost că monedele celor trei ţări aveau curs fix faţă de euro, ceea ce a împiedicat ajustarea economiei prin deprecierea de curs.

Însă pentru că nu au putut folosi pârghia monetară, Lituania, Letonia şi Estonia au fost forţate să facă ajustări fiscale rapide şi abrupte, lucru care s-a dovedit benefic pe termen lung. Acum, Estonia se clasează pe primul loc în UE la sustenabilitate fiscală şi pe locul 3 în lume, fiind depăşită doar de Australia şi Noua Zeelandă. Topul a fost alcătuit de universitatea Stanford şi include 34 de ţări dar nu şi România. SUA se află pe locul 28 în topul respectiv iar ultima clasată este Grecia. Optimismul din Estonia a fost alimentat şi de faptul că ţara a adoptat moneda euro de la I ianuarie, dar şi de încrederea populaţiei în competenţa politicienilor.

“Un exemplu pozitiv de guvern care şi-a asumat riscuri şi nu a fost pedepsit de votanţi a fost în Estonia, care a crescut, apoi s-a prăbuşit din cauza crizei, după care a pus în scenă o recuperare neaşteptat de robustă”, a explicat omul de afaceri estonian Indrek Neivelt, citat de FT. Neivelt conduce banca rusească Bank of St. Petersburg. “Nu există o criză a datoriilor în Europa. Există doar o criză a unor oameni care au standarde de viaţă prea înalte, ceea ce este complet nesustenabil”, a spus bancherul, referindu-se la intervenţia statului în economie, de natură să privatizeze profiturile şi să naţionalizeze riscurile.

Ajutorul decisiv pentru ţările baltice a venit însă de la Uniunea Europeană, sub forma fondurilor structurale. Ţările baltice sunt în top 5 la gradele de absorbţie şi încasare ale fondurilor europene (alături de Cehia şi Slovenia), în acelaşi clasament în care România ocupă ultima poziţie.

Cazul nordic

Marele avantaj al Suediei a fost că valul crizei a prins-o pregătită. Ţara tocmai încheiase un proces de reducere a nivelului de asistenţă socială care o făcuse faimoasă. Un proces similar s-a întâmplat în Finlanda, care a preferat ca în locul ajutoarelor sociale să ofere reduceri de taxe. Aşa se face că în prezent cele două ţări îşi permit să aibă o rată de impozitare a muncii chiar mai mică decât România, care cu 43% este pe locul al şaptele în Europa.

Cu o povară a datoriei redusă, disciplină fiscală puternică şi spaţiu fiscal mare, Suedia şi Finlanda au reuşit să treacă fără consecinţe dramatice peste recesiunea destul de puternică de care au fost lovite. Însă cheie revenirii a fost, la fel ca în Germania, creşterea cererii internaţionale pentru produse de înaltă tehnologie. Faptul că Finlanda se află în zona Euro iar Suedia are monedă proprie a adus uşoare avantaje comerciale celei din urmă.

Cazul polonez

Polonia este singura ţară care a reuşit să nu intre deloc în recesiune şi să se afle acum printre ţările cu cele mai robuste creşteri. Principalul motiv a fost atitudinea fiscală prudentă. La începutul lui 2009, polonezii au redus preventiv impozitele şi au început să taie, încet, din cheltuielile publice. Simultan, în România CAS creştea cu trei puncte în februarie 2009 pentru a acoperi creşterile de pensii acordate în campania electorală anterioară.

De asemenea, Polonia şi-a continuat programul gradual de privatizare, chiar şi pentru sume mai mici decât înainte de criză, pentru a ţine deschise fluxurile financiare şi interesul investitorilor. “Secretul este ca guvernul să aibă un profil cât mai redus în economie”, a explicat Jan Kulczyk, cel mai bogat polonez, care are o avere de aproape două miliarde de euro.

Polonezii au lăsat liber cursul zlotului, care s-a depreciat masiv în prima parte a lui 2009 pentru ca apoi să crească treptat chiar până la nivelurile dinainte. Un alt punct de sprijin decisiv pentru economia poloneză au fost fondurile europene, a căror absorbţie a fost relativ bună, dar şi o parte din investiţiile americane de peste 6 miliarde de dolari, făcute în schimbul faptului că Polonia cumpărase avioane F-16 noi de 3,5 miliarde de dolari (valoarea achiziţiilor în contrapartidă fusese negociată la 180%).

13 comentarii
ionascu

România foloseşte 13% din PIB pentru protecţie socială. Suedia foloseşte 30,6% din PIB. Noi n-avem creştere, iar suedezii cresc cu 6%.

Eu clar că nu de prea multă protecţie socială nu creşte economia României.

Problemele sunt guvernarea proastă, ineficienţă la orice nivel (atât public cât şi privat, că nici managerii din mediul privat nu-s prea breji) şi lipsa "legii şi ordinii", care previne multe oportunităţi.

Nickmann

Diferenta dintre economia Estoniei si cea a Romaniei e undeva la vreo 20 de ani diferenta. Fiindca ei dupa independenta in 1991 au trecut la privatizarea companiilor de stat, liberalizarea preturilor si (ceea ce Romania nu a avut problema) adoptarea unei noi monezi. Diferenta e si in alta parte, pe cand la ei se schimbau guvernele, reformele economice si sociale continuau, indiferent de orientarea politica. In Romania, fiecare guvern cu reformele lui.

Rezultatul: in 2004 Estonia intra in UE si in 2011 adopta Euro ca moneda. Romania: 2004 ii este respinsa posibilitatea de a adera la UE si in 2011 inca viseaza la articole prevazute in constitutie pentru a adopta euro, ca doar iresponsabilitatea si incompententa se transmite de la guvern la gubern, fiecare venind cu propria lor viziune de reforma pe termen scurt, adica din 4 in 4 ani, nu de reforme pe termen lung de 21 de ani, cazul Estoniei.

PS In Romania nu exista vointa politica pentru reforma si nici nu va exista, nici dupa 2012, nici 2014. Daca lumea are impresia ca Boc si Basescu au fost naspa, cei care ii vor urma vor fi la fel sau si mai rau. Cel putin, asta se vede ca ar putea oferi opozitia.

Radu

Motivul pentru anemia economiilor Romaniei, dar si a US si UK mi se pare clar: mega-bula imobiliara si wealth effect-ul aferent au fost ca un party de 4-5 ani, in care oamenii cheltuiau mai mult decat castigau, si economia parea ca zbarnaie. Dar dupa party si betie urmeaza inevitabil o mahmureala. Si dupa ce oamenii s-au fript in supa, sufla si in iaurt–pentru prima data in mai multi ani, americanii in ansamblu strang centura si isi pun deoparte bani albi pentru zile negrii in loc sa cheltuie ca nehalitii.

US e in mahmureala de 3 ani deja, si inca nu se vede luminita de la capatul tunelului. Nu pot ghici cat va fi mahmureala in Romania, sper sa nu fie asa rau ca in Japonia, care deja a avut doua decenii pierdute (dupa nebunia lor imobiliara de la sfarsitul anilor 80). Oricum e clar ca cel putin pentru statele dezvoltate, cresterea economica va fi destul de lenta in viitor, de cel mult 1% daca se scade inflatia si sporul populatiei. Romania ar avea sanse sa creasca mai repede (nefiind inca dezvoltata), dar asta necesita infrastructura buna, simplificarea birocratiei si fiscalitatii, reducerea coruptiei, etc. Lucruri care vecinii le-au facut mai cu cap in ultimii 22 de ani, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

Pe langa asta, mai sunt si alti factori care pe termen lung vor face dificila cresterea:

1) scumpirea dramatica a energiei (ia sa vezi cat va creste Putin pretul la gaze daca Frau Merkel inchide centralele nucleare)

2) aspiratorul de joburi din China, dar nu mai intru in subiectul acesta acum.

3) scumpirea alimentelor – cu potentialul agricol al Romaniei, asta ar putea fi un motor economic (cum este agricultura si pentru US si Canada, nici o rusine cu asta)

Alex Nicolin

De treci codrii cu salupa, mai ales daca esti marinar profesionist. 🙂

Robert horvath USA

APEL CATRE TOTI CETATENII ROMANIEI

DUBLUL VOICULESCU -TIRIAC LA CONDUCEREA TARII !

Am fost convins ca romanii nu se pot conduce singuri. Emisiunea Antena 3 m-a

convins de contrariu. Cuplul Voiculescu Tiriac are toate calitatii inclusiv experienta si recunoastere externa.

ION TIRIAC PRESEDINTELE ROMANIEI

In SUA sunt de exemplu un milion de romani si va garantez ca toata lumea a auzit si va vota pe fostul maestru al tenisului si actualul mogul Tiriac.

Este cunoscut in toata Germania nu numai ca Tennis's Count Dracula ci si prin reclamele de televiziune. El este un erou al nemtilor prin descoperirea lui Boris Becker.

Prin partidele de vanatoare ( pe care le urasc de moarte ) are conectii cu toate marile nume ale lumii.

Tiriac este un antrepenor global unic cu un diamant de facut bani in cap. La Antena 3 a spus modest ca a auzit de cancelarii Germaniei . Fals . Ai cunoaste personal iar cu cancelarul Kohl era chiar amic.

Tiriac cunoaste ce este foamea si pe omul simplu. Tatal sau a murit la 11 ani iar mama lui a fost casnica.

Intr-un interviu in celebra revista americana People Tiriac declara "I could probably be President," si sper sa se tina de cuvant.

DAN VOICULESCU PRIM MINISTRU

Fara sa-l simpatizez deosebit ai recunosc geniul financiar. El cunoaste mai bine decat oricine economia romaneasca. Este un profesor la propriu cat si la figurat. Este singurul politician care cunoaste economia si problemele ei. " He taught the “Competition and Competitiveness” course for 7 years at the Academy of Economic Studies in Bucharest, within the Faculty of International Relations." Iata dece Voiculescu este singura sansa pentru Romania.

PROBLEMA MAJORA A ROMANIEI ESTE LIPSA DE COMPETENTA SI CREATIVITATE. CUPLUL VOICULESCU TIRIAC ESTE SINGURA SANSA A ROMANIEI DE A SCOATE TARA DIN PRAPASTIE SI A INPINGE ROMANIA SPRE CIVILIZATIA EUROPEANA.

misuro28

Romania nu creste si nu va creste atata timp cat nu investeste nimeni: statul investeste in prostii, iar privatii nu investesc in Ro pentru ca: statul ii jegmaneste cu zeci de taxe si controale, n-avem infrastructura si n-avem coerenta a politicii fiscale. Nimeni nu investeste dupa un plan de business care e praf si pulbere dupa finalizarea planului, nu a investitiei, pentru ca s-a trezit Base sau Boc sa schimbe iar ceva prin lege. Cand o sa avem infrastructura si o politica fiscala stabila pe termen lung atunci o sa vina si investitiile. Pana atunci, se duc la altii.

alecs_g

Sunt si oameni care au afaceri de succes in Romania, si nu NU au furat toti si nu sunt toti sponsori politici.

Problema e ca toata lumea se plange, dar nimeni nu face nimic!

iooo

problema Ro e mai grava decat cresterea economica ,cum va fi aceasta crestere? pe ce model? daca o luam de la capat cu importul pe datorie in 5-6 ani intram iarasi in criza indiferent ce face restul lumii pt ca net peste 100% din pib datorie publica si privata nu te imprumuta nimeni pai suntem la 75% actualmente si de aici problema uriasa orice inv se uita pe datele macro pe directia pe care o da guvernul daca e crestere pe credit se conformeaza daca e crestere pe ind si exp se conformeaza si de aici toata dandanaoua noi nu avem un plan suntem considerati speculativi pe toate planurile si pornind de la un risc mare nimeni nu vrea sa bage banu ,potential exista pe toate domeniile in ro de la comert unde marjele sunt foarte ridicate la agricultura la transporturi la turism si oarecare industrie macar aia alimentara si usoara ,dar fara un guvern care sa dea o directie chiar si un plan mai prost e mai bun decat nici un plan .

Radu

"In SUA sunt de exemplu un milion de romani si va garantez ca toata lumea a auzit si va vota pe fostul maestru al tenisului si actualul mogul Tiriac."

Nu stiu daca postul a fost scris serios sau nu, dar nu cred ca vor vota niciodata mai mult de 20-30k de romani in SUA, asa ca nu se va face niciodata mai mult de o diferenta de 0.2% la alegerile generale. Daca vreun candidat de presedentie va face o campanie electorala in SUA, o va face doar in scop de excursie personala, nu ca l-ar ajuta mult in alegeri.

Din romanii care locuiesc in SUA:

1) majoritatea nu mai au acte romanesti, sau le au expirate

2) oricum 90% din ei locuiesc destul de departe de consulate romanesti, si nu se deranjeaza sa isi ia liber de la servici si sa faca o excursie pentru a vota

3) chiar daca au acte romanesti si au consulat in oras, nu vad rostul in a vota

4) chiar daca vad rostul in a vota in mod general, in majoritatea alegerilor nu exista nici un politician in Romania care sa ii entuziasmeze.

Si romanii nu sunt 1M in SUA.

http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_American zice:

For the 2000 US Census, 367,310 Americans indicated Romanian as their first ancestry,[2] while 462,526 persons declared to have Romanian ancestry.[1] The census does not distinguish between Romanian-born US citizens or American-born descendants or the Romanian emigrants who relocated to North America from the 19th century onwards. For that reason, it is unclear how many Romanian Americans can be considered descendants of ethnic or cultural Romanians. Further, there is also a significant number of persons of Romanian Jewish ancestry, estimated at about 250,000.

In the 2000 United States census, 340,000 Americans of age 5 years and older (or 0.11% of the total US population) were identified as speakers of Romanian, ranking it 21st among languages spoken in the US.

Mai mult decat atat
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_… zice ca sunt 65k romani ortodocsi membrii in biserici ortodoxe romanesti. Deci majoritatea sunt fie dezinteresati, agnostici, sau pocaiti, fie locuiesc prea departe de cele 37 biserici romanesti.

Deci daca Romania ar avea 37 de consulate unde s-ar putea vota, poate s-ar strange 65k voturi. Realistic vorbind, m-as mira sa fie 30k voturi din SUA, dar poate vreun alt cititor cunoaste numarul de la ultimele alegeri. Desi locuiesc intr-un oras mare in care s-a organizat o sectie de vot (Seattle) din zeci de romani care ii cunosc, o singura familie a adus asta in discutie la ultimele alegeri, dar nu stiu daca au votat. Eu personal nu mai am documente de identitate romanesti, dar sa fiu sincer nu stiu daca as vota chiar si daca as putea.

Stefan Murgeanu

lol, buna asta cu Voiculescu prim ministru… :)))

si penibil

in schimb, pe Tiriac as paria si eu si chiar l-as vota, dar nu in tandem cu impotentii (dpdv politic) din actuala opozitie… sau cu incompetentii din actuala putere

iooo

parerea mea e ca si tiriac si voiculescu sunt uzati e nevoie de oameni noi fresh in politica si care sa fi inceput afacerile dupa 2000 cand s-a cam terminat grosul furturilor subliniez grosul altfel ar fi penibil ,din pacate cu papagali gen ponta si antonescu ajungem naiba sa ne uitam cu jind tot in trecut la iliescu constantinescu net peste cei doi ca politicieni ,sa fim seriosi daca maine ar aparea un partid cu fete noi cu oameni cat de cat decenti nu hahalere gen dan diaconescu si partidul poporului vechii politicieni n-ar trece de 5% in orice alegeri personale si impreuna cu partidele ,din pacate ori din lipsa de interes ori din ''mafia'' care conduce din umbra nu gasesc alta explicatie nu apar fete noi sunt tot aceeasi oameni incolonati acum 20 de ani in spatele lui ilici si eventual papagali gen ponta si antonescu trimisi in fata ca actori ,in spate sunt fix aceeasi oameni ,pe ce baze ar fi sustinut tiriac la presedentie ? ca independent da ar fi sa zicem presedinte si cu ce bun nu suntem republlica prezidentiala are nevoie de guvern si de majoritate in parlament ,tiriac cu majoritate psdista uslista ce folos ne-ar aduce? doar ca am da mai bine poate in politica externa omul fiind apreciat in rest 0 .

Robert horvath USA

DUPA DECLARATIA GUVERNULUI SUA :

TRAIAN BASESCU ARE SCAUNUL ELECTRIC ASIGURAT

Prietenul serviciilor romanesti si al lui Basescu, seful Al Queda Ben Laden a fost nu demult lichidat

in Pakistan. CIA a reusit sa dea de mesagerul lui si prin el sa descopere unde se ascundea Ben Laden.

Ceace nu se stie la Bucuresti si se ascunde cu indemanara prin filtrul tacerii totale…. este faptul ca americanii au fost in urmarirea unui alt mesager care a condus CENTRUL FINANCIAR AL QUEDA cu sediul in Romania . Banii proveniti din contrabanda de tigari si cafea.. au fost baza financiara a actiunilor Al Queda . Aceasta contrabanda sa facut sub ochiul atent si griluliu al serviciilor romanestti conform directivelor unui presedinte de tara nebun ….

DOCUMENTUL GUVERNULUI SUA

Under Secretary for Terrorism and Financial Intelligence Stuart Levey:

Iata un fragment senzational :

In addition to providing financial, material, or technological support to AQI and al-Qai'da, al-Dulaymi provides services to Usama bin Laden. As of late January 2007, al-Dulaymi allegedly carried a letter from bin Ladin to AQI leader Abu Ayyub al Masri, and in 2006, acted as an intermediary between AQI and al-Qai'da members surrounding bin Laden.

SI ACUM ATENTIE

As of mid-2007, al-Dulaymi was in charge of an al-Qai'da network in Europe comprised of two cells, including one in BUCHAREST, ROMANIA that financed al-Qai'da in Europe by smuggling cigarettes and coffee.

http://www.implu.com/government_news/498/134975

Va veti intreba cum este posibil ca CENTRUL Al QUEDA SA FUNCTIONEZE LA BUCURESTI nestingherit . Raspunsul este simplu. Al Queda a cumparat cu bani grei umbrela si sprijinul logistic al servicilor iar actiunea de filare a devenit o actiune de acoperire. Va asigur ca autoritatiile americane cunosc perfect contributia lui Basescu la aceasta actiune. Nu-mi fac iluzii ca se va intampla ceva care sa pericliteze libertatea Presedintelui. Dar nu pentru multa vreme, Exista un tratat de extradare romano-american. DOCTRINA SUA ESTE CLARA ; CEI CARE ASCUND SAU SPRIJINA TERORISMUL SUNT TERORISTI. GARANTEZ CU TOATA RASPUNDEREA CA PRESEDINTELE ROMANIEI TRAIAN BASESCU ARE SCAUNUL ELECTRIC ASIGURAT.

Robert Horvath DEVA Nipon PRESS

DESCHIDETI
http://devanewyork.blogspot.com/2011/02/guvernul-
COMPLET : ROBERT HORVATH DEVA BLOG
http://devanewyork.blogspot.com/

Radu

@Robert horvath

Cum se zice in engleza, don't feed the troll, dar nu ma pot abtine. In primul rand, toate comunicatiile guvernului SUA sunt pe TLD-ul .govsi nu .com, de exemplu http://www.whitehouse.gov/briefing-room/press-bri

In al doilea rand, guvernului SUA nu ii pasa deloc de Romania sau de Basescu, cum nici unui om nu ii pasa de ce furnica e pe varful musuroiului.

In al treilea rand, in campania politica pentru 2012 (care in SUA e deja deschisa) repubilcanii au schimbat macazul. Acum nu mai sunt neoconservativi, ca e prea scump. Sunt izolationisti, si il bat la cap pe Obama sa se retraga mai repede din Afghanistan. Si de data asta chiar au dreptate, ar trebui sa declare "Mission accomplished" si sa inceapa retragerea.

In a 4-lea rand, cat priveste sustinatorii terorismului, e clar ca sunt "aliatii" SUA–Arabia Saudita si Pakistanul, si SUA nu are ce presiuni sa le faca, ca nici o tara suverana nu e obligata sa faca cum vrea SUA. Nici macar tari mici si relativ sarace precum Siria nu se sinchisesc de avertizarile SUA, si SUA nu prea isi mai permite sa inceapa razboaie din motive atat financiare cat si politice (acum Republicanii vor sa blocheze razboiul cu Libia).

Departe de mine sa iau partea lui Basescu la ceva, nu ma intereseaza ce face el, am scris doar ca este atat de mic ca nici nu este vazut de peste Atlantic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *