Riscograma
Lucian Davidescu

Cel mai ruşinos secret al României

E unul pe care îl ştie toată lumea dar preferă să-l ignore.

 

Secretul este că din cinci români, doi se spală în butoi – dacă se spală – şi îşi fac nevoile în curte, într-o groapă săpată în pâmânt.

Vestea bună e că până acum câţiva ani procentul se apropia de 50%. Vestea proastă e că România ocupă cu mândrie primul loc în UE în acest clasament. La mare distanţă de bulgari sau baltici, care nu ajung nici la jumătate din procente, şi la enormă distanţă de media europeană 3,1%. Atenţie, media de 3,1% include influenţa României. Fără această influenţă, media UE ar fi fost la jumătate.

Ce mai găsim în statistica Eurostat:

Ponderea locuinţelor la bloc este de numai 37,7%, adică sub media UE. Cele mai puţine sunt în Irlanda – 3% iar cele mai multe în Spania (64,6%) sau ţările baltice.

Ponderea locuinţelor supra-aglomerate din România este de 55%, a doua cea mai mare din UE după cea din Estonia. Cel mai bine stau ciprioţii. Doar 1% se înghesuie.

Datele se adaugă la cele care arătau că românii au cel mai mic spaţiu locativ pe individ.

54 de comentarii
vala

la veceurile din curte statistica trebuia sa spuna cate sunt dotate cu bata pentru alungat cainii si cate nu

oricum tin sa mentinez ca la sondaj am votat: "guvernul sa faca sali de sport" asa incat daca ne va mirosi cineva sa avem scuza ca am jucat fotbal …

razvan

Na, ca sunt si inundatiile bune la ceva. Ne spala de bani, dar si la cur…

Serios vorbind acum, e nevoie de o privire atenta asupra spatiului locativ si regulamentelor de constructie. Nu de alta da e dezastru. The shit hits the fan vorba aia si la noi chiar e valabila in lipsa canalizarii

George

Eu as fi votat daca bagai si programul guvernamental "Primul WC civilizat".

kilroy

Desi am votat cu varianta “guvernul sa faca sali de sport”, propun ca MDRT s lanseze un program national de implementare la nivel de gospodarie individuala a unor veceuri portocalii care sa coste nu mai mult de 10.000 euro.

gabi

cel mai rusinos secret este ca urmatorul prim ministru ESTE Emil Boc ! Altul mai bun nu va fi.

Lucian Davidescu

@vala

Nu credeam că sălile de sport vor avea atâta succes

@razvan

Da, sunt chiar curios. Oare se fac şi case noi fără baie înăuntru?

@George

O idee excelentă, am preluat-o 🙂

@kilroy

De banii ăştia primeşti un veceu turcesc

@gabi

Ce legătură are Boc cu veceurile?

ova

As propune schimbarea numelui Palatul parlamentului in Toaleta popurului ca acolo oricum e plin de rahati si etc.

Din nefericire aceasta situatie cu apa si canalizarea este numai responsabilitatea primarilor, pe care ii doare in cot de asa ceva si este o problema pe care mereu o promit in campaniile electorale , dupa care uita artistic cu motivatia nu sunt bani (chiar daca au fost) !

In Romania se pratica o solutie de exproprieri fara despagubiri, gen: reteau de gaze pt persoane fizice sau reteaua de canalizare (facuta 50 la suta proprietar – 50 la suta primarie si luarea in folosinta de catre regia de salubritate la incheierea contractului) . Ura si la gara !

razvan

@Lucian

Sunt convins ca da. Paru' din fundu curtii, vorba aia.

IOKAN

Apreciez ca aceasta situatie nu e pusa tot in carca vechiului regim . E si cam greu.Rezultatele erau si mai proaste fara industrializarea fortata si mutarea taranilor in oras, la bloc sau chiar hulita sistematizare a satelor,care avea ca scop chiar rezolvarea acestei situatii..Apa curenta si canalizarea, pentru o casa, sunt evident mai scumpe dacat pentru un apartament de bloc(mai ales daca acea casa face parte dintr-o comuna romaneasca, raspandita pe sapte dealuri) .Taranii nostri nu prea au bani si daca-i au , prefera sa-i investeasca in scopuri productive.(cu exceptia celor ce primesc bani de la rudele din strainatate, care prefera sa-si ridice case de lux si goale, decat sa cumpere un tractor). Dupa 89, am facut chiar pasi inapoi: e laudata intoarcerea la tara, dupa urbanizarea fortata.De fapt e vorba de oraseni ce nu mai au bani sa-si plateasca intretinerea.Numarul lor va creste odata cu cresterea pretului gigacaloriei.Cu siguranta acestia, mai ales pensionari, nu au bani de canalizare.

Desi offtopic, alt exemplu de involutie:

-credeti ca Elena Ceausescu ar fi primit un colier de la Bercea Mondial?

Amploarea afacerilor mafiei tiganesti si cuplarea ei cu elita politica dovedesc ca atunci cand statul se retrage (fiind prin definitie si iremediabil un prost administrator) locul lui nu e ocupat de o multime de indivizi concurand echitabil pentru realizarea bunastarii proprii, ci de un grup de mafii(tiganesti, de partid, externe…) ce nu asculta de acel minim set de obligatii de care asculta un functionar si de care nu poti scapa simplu prin demitere si nici prin alegeri.

punk

Nu vom precupetii nici un efort intru propasirea salilor de sport la orase si sate, si vom infiera cu orice prilej closetele imperialiste cu apa.

Taranul roman e mai oriental si prefera veceul turcesc, savantii de la Fundulea au demonstrat ca e ecologic (nu consuma apa) si ajuta la o buna functionare a sistemului digestiv.

loop

Problema mare este la autoritatile locale, irosirea banilor din administratia locala, combinata cu prostie si proasta pregatire administrativa, plus vesnicul trib PCR (pile, cunostinte, relatii) angajate la primarie pe posturi inventate.

Daca se doreste, se poate face economie timp de 3 ani, timp in care se pun bani la ciorap, se scrie documentatie pentru fonduri de finantare regionala, si apoi in al 4-lea an (de mandat, eventual :P) sa se implementeze proiectul si sa se cheltuiasca banii mai sus amintiti pentru bransarea gospodariilor la reteaua de canalizare …

Sa va spun ce se intampla acum ?

Exemplu 1: Oras ~20 000 locuitori :

– 1999 – ~30 de angajati ai primariei

– 2011 – ~300 de angajati ai primariei + ~300 angajati la firmele care fac servicii edilitare primariei.

Rexultat : degradarea continua a retelei de drumuri si a aspectului general al orasului (parcuri, trotuare, etc)

Exemplu 2: Comuna la ~4 km mai la sud de orasul mai sus descris, ~4300 locuitori

– 2007 – proiect depus si dus la final de refacere a retelei de drumuri din comuna + imbunatatire dig de protectie a localitatii

Rezultat : comuna in cauza arata mai bine decat orasul de mai sus.

ionut

"Amploarea afacerilor mafiei tiganesti si cuplarea ei cu elita politica dovedesc ca atunci cand statul se retrage…"

Ce mai oximoron sofistic pe post de "argument"! : D

Daca statul (mafiotul sef) s-ar retrage intr-adevar, cu cine s-ar mai cupla mafiile tiganesti? Parerea ca "statul roman s-a retras" e o iluzie…

cristina

datele sunt din 2009, de atunci a mai crescut putin numarul gospodariilor de la sate cu apa curenta si baie; eu imi vizitez bunicii, care stau in Teleorman, la cateva luni si am observat in ultimii 5 ani un fel de competitie intre vecini pt. a-si moderniza gospodariile cu baie, parchet, termopane, etc., problema e ca autoritatile locale nu vin in intampinarea lor si, in loc sa faca in comuna retea de canalizare, au facut sala de sport, asa ca baile pe care oamenii le-au facut sunt mai mult cu rol decorativ, cel mult pt. uzul musafirilor, tot wc-ul din curte in folosesc

stan

hmmm ,,statisticilii" astea……

uk nu e supraaglomerat?!!! cine nu a trait in uk poate fi mintit din pacate.

deci soviets of europe(cu comisari si directive) ne vrea la bloc & sa folosim transportul in comun(eventual sa mancam toti organizat la circu foamei)

taranii sa plece prin europa. singurul avantaj al iobagilor (spre deosebire de sclavi) e ca pot schimba mosia (pana vine un mihai puta mica sau ceva social-x si ii leaga de glie)

de-a dura lex

ar fi bun un program „primul veceu”.

dar cine ar fi dispus să facă, în prealabil, programul „prima mâncare”?

Marius

Hai sa vedem lucrurile mai in detaliu:

1.Cei care folosesc butoiul si privata din curte cel putin nu polueaza apele.

2. Dintre cei care au conditii in case, cat anume se epureaza din apele uzate? Ca daca refacem statistica asa, zic eu ca ingrozim cu adevarat Uniunea. Cei de pe malul lacului Snagov stiu de ce…

iokan

@ionut

In absenta statului, mafiile ne-ar incaleca mai dur/incontrolabil decat o face statul si apoi s-ar razboi intre ele. E cazul sa reluam Leviathan-ul lui Hobbes?Sau crezi ca oamenii se nasc buni la suflet si rationali in actiuni?

Statul s-a retras din industrie, constructii,comert .De asemenea, partea represiva e mult mai flasca.In schimb partea administrativa/birocratica e in erectie, cu toata informatizarea solitairiana. Am vazut undeva o statistica asupra numarului de bugetari :89: 400000(banuiesc ca doar functiile echivalente cu cele ramase azi la stat) , 2004 : 700000, 2010:1300000.Deci reforma statului inceputa in 2005 are 2 timpi: 1) dublare nr. bugetari prin umflarea in zone convenabile 2)suturi in fund distribuite uniform, inclusiv/mai ales in sectoarele vitale : sanatate /invatamant.

Nu inteleg de ce nu mai exista farmacii de stat, care sa nu caute profitul exagerat (stiu doctori care au renuntat la medicina pentru a se ocupa cu distributia de medicamente) si sa ajute pensionarii cu medicamente la preturi minime viabile economic( sunt de acord sa platesc producatorul de medicamente pentru R&D , dar nu sa platesc adaosurile fixate discretionar de mafia de distribuitori, prin care cred ca se scurg o buna parte din banii bugetului de sanatate ). Sa nu-mi planga aici cineva ca statul plateste cu intarziere datoriile catre farmacii, daca asta ar fi o problema, atunci n-as avea 10 farmacii pe o raza de 200 de m.

Geo

Se pierde din vedere avantajul fertilizarii naturale si impicit al produselor eco !

Marius

Ca de obicei -gindire simplista . Daca unele orase/comune / sate nu au retele de canalizare nu inseamna ca acei locuitori nu au toatele/bai ci ca apa uzata se deverseaza in asa zisele fose septice 🙂 . Si chiar cunosc zona rurala , nu fac statistici 🙂 . Iar pe cei care nu au circulat in spatiul ex-sovietic le recomand o plimbare pina la vecinii de la Est sa vada cum aveau unele blocuri toaleta in loc de casa liftului 🙂 .

Sam

Uitati sa spuneti ca de 100-200 de ani niciun satuc prinn Europa nu era lipsit de canalizare, apa curenta(Water Closet). Probabil pana in '70 la Romania erau 80% fara WC. Ce este grav, ca cele 1 milion de vile pe miristi, se construiesc cu fose-cea ce infecteaza apa freatica, macar WC-urile in lanul de porumb sau in dosul casei sunt mai ecologice!.

Danut

Lucian Davidescu, nu stiu cine se ocupa de site-ul asta, dar te rog mult fa ceva. Layout-ul este o varza totala. Partea de sus si cea de jos nu denota un site profesionist, ci arata ca unul facut de un licean amator in timpul sau liber. O aglomerare de fonturi cu diferite marimi si titluri care se incaleca pe imagini si diagrame. Nu spun ca nu se poate citi, ci ca prezentarea si aspectul lasa de dorit. Pacat de articole, pentru ca faci unele dintre cele mai bune analize.

Deci, te rog vorbeste cu meseriasul care ti-a facut/intretinul siteul. Aspectul conteaza la fel ca si continutul.

Lucian Davidescu

@ova

Caca poporului :))

@Iokan

Unde n-a fost colectivizare şi-au cam făcut veceuri >☺

@punk

Și polivalente în oraşele mici

@loop

300 de angajaţi la 20.000 de locuitori? Ce doamne-apără fac atâţia?

@cristina

Știam eu c-am nimerit-o cu sălile de sport 🙂

@stan

Supraaglomerat înseamnă mai puţin de o cameră/persoană. Căminele de studenţi nu se pun 🙂

@de-a dura lex

Sau “Ultima Duşcă”

@Marius

Poluează apele subterane

@Geo

Nişte ţărani înguşti, asta suntem 😉

@Marius

Ai link la document, ca să vezi şi metodologia înainte de-a sări la judecăţi. Sunt gospodării fără WC/baie în interior. Fără staţie de epurare sunt 80%, inclusiv Bucureşti!

@Sam

Depinde de fose, nu?

@Daniel

E în curs de modificare, e posibil să fi văzut ceva intermediar. Poţi să pui un printscreen, te rog?

andreea iulia toma

Numai in clasamente din astea ocupam locuri fruntase. Trebuia sa se spuna si cat la suta din romani folosesc pe post de ceva de sters la fund hartia igienic, si cat la suta folosesc altceva, eventual cu exemple

marcel

Statistica europeana si dvs. prin acest articol "defaimator" descoperiti un popor prietenos cu mediul, ecologic la radacina, la origini. Daca s-ar fi cuantificat in articol si economia de hartie igienica prin folosirea cocenilor ( stiulete fara graunte – nota mea), tara noastra, Land of Choice, ar fi pe prima pozitie, la nivel mondial, in clasamentul tarilor "eco friendly". Articolul dvs. putea sa accentueze putin mai mult mandria patriotica, specifica clasamentului.

Prin acest articol ati facut un prim pas important pentru intelegerea pretului ridicat la produsele traditionale romanesti. Nu-i usor sa faci o branza de calitate in apropierea WC-ului din curte, a cocinei pentru porci , a cotetului pentru gaini sau a grajdului pentru vaci.

Ardan

Din statistica lipseste un indicator important:ponderea proprietarilor de locuinte in Romania.Dupa unele statistici depaseste 95%.Printre cele mai mari din UE sau de aiurea.

Discutabil daca asta e o veste buna sau rea.Depinde cum vezi paharul, jumatate plin sau jumatate gol.

Fostul ambasador american James Rosapepe scria intr-un articol despre Romania ca acest indicator este un atu foarte important al Romaniei.

O chestiune tehnica dar de bun simt pana la urma : costurile pentru modernizarea unei locuinte existente sunt evident mai mici decat costurile de achizitionare a terenului intravilan si de construire a unei noi locuinte.

Privind partea plina a paharului, daca ai o casa intr-o zona neracordata la reteaua de canalizare, asta e o problema surmontabila cu efort minim.O fosa septica sau un bazin vidanjabil nu inseamna o investitie foarte mare.

Solutia foselor sau a tancurilor septice este larg utilizata in America, acolo unde modelul de dezvoltare urbanistica a suburbiilor este unul dispers.

Ramane in discutie extinderea retelelor de apa potabila.Perfect posibil tehnic pe cea mai mare parte a teritoriului Romaniei, care este destul de bogata in acviferi.

In majoritatea zonelor rurale unde nu exista retea de apa potabila alimentarea unei locuinte unifamiliale se poate rezolva relativ ieftin din puţ forat.Un foraj intubat la 60-80 m e perfect fezabil in majoritatea zonelor din tara.

Paharul e jumatate plin.

ionut

"Sau crezi ca oamenii se nasc buni la suflet si rationali in actiuni?"

Fara discutie! Si rational din ce punct de vedere?

Un vraci vodoo e rational? Medicii de acum 400 de ani care-ti "luau sange" erau rationali? Eu zic ca da, tu?

Adica tu sustii ca un individ care fumeaza un pachet de tigari zilnic e irational? Din ce pozitie, de pedagog suprem omniscient? De cand e statul autoritatea suprema in materie de psihologie tovarasi?

"Statul s-a retras din industrie, constructii, comert ."

Tu traiesti pe marte? E incredibil cat tupeu poti sa ai sa sa faci afirmatia asta cand nu numai gradul de taxare e halucinant si continuu crescator, dar si birocratia (numarul de reglementari, ordonante etc.) e la fel!

d

dar la capitolul Bideu cum stam? 🙂 Tehnologie extraterestra, nu altceva.

unu'

Prea tare articolul!!!

Intamplator lucrez la cel mai mare producator de veceuri din Romania. fratilor, grabiti-va de cumparati veceuri ca de la 1 aprilie se scumpesc :))

unu'

Probabil ca daca se facea un studiu cu intrebarea "ce este gresia din baie?" tot vreo 50% ar fi raspuns ca "e petele alea de se face de la umezeala cand nu deschizi geamul" 😀

Liviu M

Ceva e putred cu ultimele doua coloane ale tabelului. Sunt cateva tari incluzand Romania in care procentul gospodariilor fara veceu este mai mare decat a celor care nu au baie sau dus. Adica, de ex in cazul Romaniei rezulta ca 57,5% au veceu, iar 58,8 % au baie. Sa inteleg ca 1,3% din gospodarii au baie sau dus dar nu au veceu? Ce sa mai spun de Bulgaria in care 9.6% ar rezulta ca au baie sau dus dar nu au veceu.

Mie mi se pare ca s-au pierdut niste date sau s-a lucrat cu date luate in ani diferiti.

Nu contest absolut deloc ideea articolului, dar sunt curios cum explica autorul aceasta anomalie.

iokan

@ionut

-"incredibil cat tupeu poti sa ai " – ca sa faci o asemenea afirmatie fata de un necunoscut care nu a facut nici o referire la vreun defect fizic/psihic/moral al tau sau al rudelor tale e intr-adevar o dovada de tupeu.Daca as avea tupeu as paria ca esti un mic patron manelist,gata asa ia la bataie batraneii ce trec prea incet pe zebra ( dar nu am)

-"fara discutie ,oamenii se nasc buni la suflet si rationali in actiuni" – ceea ce le dauneaza pana la urma e probabil slaba frecventa la cei 7 /6 ani de acasa.De exemplu pentru Bercea Mondial fericirea insemna sa impanzeasca orasul cu case cu turnulete , cu bani adunati ilegal si fara adeverinte de la primarie(exponenta statului mafiot).In urmarirea fericirii, incearca trei metode rationale: mituieste pe oricine incearca sa i se opuna , bate pe oricine nu accepta mita, se incuscreste cu oricine l-ar putea salva daca primele doua metode nu dau rezultat.

Alt exemplu: pentru unii gentlemani ,directori de banci, fericirea inseamna sa adune bani folosind in Romania metode nepermise in tarile de origine ,iar cand iobagul roman ( multumesc, Stan) incerca sa ridice capul si produce OUG 50 ,tot in urmarirea fericirii ei (gentlemanii) trimit recuperatorul FMI.Deci bancile sunt un fel de clanuri mai blonde 🙂 Doresc un stat puternic care sa ma apere de astfel de abuzuri.,care sa asigure ca toata lumea trebuie sa respecte acelasi set de reguli.

"Statul s-a retras din industrie, constructii,comert". Cu un mic efort ti-ai da seama ce am vrut sa zic. In felul tau, si tu ai dreptate .Deci statul nu mai face nimic, dar poate impiedica/ajuta pe altii sa faca.

Statul ii jupoaie pe contribuabilii cinstiti pentru ca e slab: nu are sange in vene sa-i atace pe evazionisti si sa forteze respectarea propriilor legi.

QED

Lucian Davidescu

@andreea

A folosi ceva e un început bun 🙂

@marcel

De-acum ar trebui să ocolesc produsele tradiţionale 🙂

@Ardan

Cum ar suna un anunţ "Închiriez casă cu buda-n fundu' curţii"?

Ai dreptate cu ce spui, dar o fosă decentă costă 1-2 mii de euro iar un foraj de adâncime încă pe atât.

@d

Eu am văzut unul, odată :))

@unu'

O să vă umpleţi de bani. Burghejilor! 🙂

@Liviu M

Nu mi se pare nimic putred, dimpotrivă foarte firesc. E mai uşor să amenajezi scurgere pentru chiuvetă (adică să laşi apa uzată să curgă în curte) decât pentru veceu.

Nickmann

Oricum, nu conteaza cate vecee avem, daca noi la capitolul apa curenta stam teribil de prost. Veceul e o chestiune ce apare dupa ce exista si apa curenta si canalizare pentru cei aproximativ 50% din romani.

PS Veceul din fundul curti nu e naspa, numai iarna si vara cand bate soarele. In rest, e ok. Va ramane si pe viitor ca model al unui piesaj pitoresc.

Ardan

În concluzie, cel mai ruşinos secret al Românilor este văicărismul.

Exprimat, dupa caz, prin văleu, văleleu, velerim, vaidenoi, calanoilanimenea.

Predilecţia spre exhibarea bubelor naţionale.

Adica bine ne-a zis-o, nene, bine ne-o mai trage.Vaidenoi, vai steaua noastră, se duce dracu giudeţu.

TRU a găsit un titlu genial cărţii pe care orice tânar deja bătrân, văicărist sau aolist (asta e de la aoleu-ul generic ) ar trebui s-o citeasca:Tehnica nepuţintei la romani.

Intre timp am gasit si statistica din care selecteaza tendentios dar exhibatoriu Lucian Davidescu.Din statistica respectiva rezulta ca Romania este pe primul loc in UE la o categorie:96,5 % din locatari sunt proprietarii spatiilor in care locuiesc.Proprietarii nostri sunt mai mulţi decât proprietarii lor.

Atunci de ce atâta autodevalorizare de spectru larg, pesimism, impotenţa intelectuală suplinită prin exhibiţionism autoflagelant?

Vaidevoi.

Lucian Davidescu

@Nickmann

Ploaia ai pus-o?

@Ardan

Eşti acelaşi Ardan de mai sus??

d

@Ardan

"96,5 % din locatari sunt proprietarii spatiilor in care locuiesc.Proprietarii nostri sunt mai mulţi decât proprietarii lor."

Ours literally own a dumphole. Statistic dovedit.

Nickmann

@ Lucian Davidescu

Ploaia intra in calcul atunci cand fiecare sat dispune de un bazin de colectare si epurare a apei ce ii asigura apa curenta. Iar la treaba cu canalizarea, mai e de asteptat, fiindca nici gazul nu il au multe localitati trase sau curentul.

Romania va mai ramane mult timp o tara in tranzitie sau mai bine spus: intre posmodern si medieval.

Marius

Da , cunosc situatia cu pinza freatica dar nu despre aceasta e vorba ci sunt curios care sunt sursele cercetarii statistice ( baza ar trebui sa fie evidentele primariilor dar acestea nu contin aceste detalii nemaivorbind ca majoritatea nu au o evidenta exacta a patrimoniului propriu :)),intr-o tara unde ministerele nu sunt in stare sa creeze ? /unifice /vizualizeze … o baza de date cu contribuabili clar identificati . Nu contest formulele/procedurile Eurostat dar revin la faptul ca la noi marjele de eroare statistica nu sunt cele uzuale in alta parte (+ inclusiv tendinta mostenita din istorie de a fenta autoritatile la orice recensamint /cercetare )

Paul T.

@Lucian Davidescu

E zic ca tratezi cu dispret si bascalie ( dovada intrebarile sondajului ) o problema serioasa care nu priveste numai taranii care sunt exact pe masura tarii in care traiesc ( sau invers ?). Pariez ca 50% din cei care trateaza subiectul dispretuind taranii au exact in aceeasi proportie rude la tara la care abia asteapta sa ajunga ca sa nu spun ca numai cu o generatie inainte traiau la bloc dar se visau inca pe islaz si se comportau cam tot asa … Problema principala este cum dracu` nu au murit inca taranii cu WC-uri cu tot, desi ….numai jumatate din populatie traieste la oras . Si apropo, postarea de mai jos :

Lucian Davidescu

on Feb 28th, 2011

@ 16:24:

@ova

Caca poporului 🙂 ) ,

parca face oaresce nota disonanta cu : " business inteligence ", n`asa ? Sau pentru ridicarea nivelului intelighentiei tre` musai sa coboram nivelul limbajului ?

Lucian Davidescu

@Marius
Găseşti metodologia în documentul pentru care am pus link în text.

@paul t
1. Intellighenţ din "business intelligence" înseamnă altceva decât bănuiţi
2. Băşcălia nu le este adresată tuturor ţăranilor ci doar celor care se ocupă cu construirea de SĂLI DE SPORT! 😉
…sau polivalente

d

@Lucian

Ca tot a venit vorba de infrastructura lipsa, nu postezi si ceva legat de coridoarele europene de transport care tranziteaza Romania?

loop

@Lucian Davidescu : Cum ce fac cei 600 ? Iau salarii si pretind spagi, ca de muncit … Cunosc cazuri concrete de amploaiatzi al caror merit este sa fie ceva gen "sotia soferului primarului".

Din nefericire situatia pe care am descris-o mai sus este valabila intr-o mai mica sau mai mare (daca iti poti inchipui) masura in toate primariile patriei … Ai putea face un articol pe tema numar de angajati in administratiile publice locale vs numar de locuitori din localitate, asta cu conditia sa ai de unde extrage informatiile, daca le are INS sau alta organizatie …

ionut

@Iokan

"De exemplu pentru Bercea Mondial fericirea insemna sa impanzeasca orasul cu case cu turnulete , cu bani adunati ilegal si fara adeverinte de la primarie(exponenta statului mafiot).In urmarirea fericirii, incearca trei metode rationale: mituieste pe oricine incearca sa i se opuna , bate pe oricine nu accepta mita, se incuscreste cu oricine l-ar putea salva daca primele doua metode nu dau rezultat."

Etatismul socialist agresiv deci pedepsibil (in legitima aparare) face ravagii in capul unora.

1)Ilegal (argumentul suprem al tuturor colectivistilor etatiso-socalisti) nu inseamna nimic special (si in nici un caz nu e un argument in favoarea lor), ba, de cele mai multe ori insemna legitim! Adica ilegal e "de bine" de cele mai multe ori. Exemple: impotrivirea in legatura cu sechestrarea "legalizata" a persoanelor (recrutarea/proscriptia). Impotrivirea in fata jafului "legalizat" al statului (impozitarea). Impotrivirea in fata exproprierii in inters public. In statul national-socalist german era "ilegal" sa te impotrivesti persecutarii evreilor. In statul urss, deportarea in siberia sau infiintarea pogromurilor era "legala". De facut diferenta intre legitim si legal.

2) Impanzirea orasului cu case cu turnulete, nu inseamna ilegitim, nu incalca dreptul nimanui.

3) Inclusiv ridicarea lor "fara adeverinte de la primarie". Singurului caruia poate incalca eventual un drept, in caul asta, este detinatorul unei proprietati "private" vecine.

4) Mituirea oricui incearca sa i se opuna , e de asemenea, un act perfect legitim. D'abia reusita operatiunii trebuie sa puna, eventual niscai probleme, in legatura cu justetea si eficienta ocuparii functiei de catre cel mituit.

5) De legitimitatea inscuscririi cu cei care l-ar putea salva, nici n-are rost sa vorbesc.

Singura actiune ilegitima dintre cele enumerate e bataia sau amenintarea cu bataia a celor ce i se impotrivesc, adica initierea violentei fizice.

Faptul ca tu nu faci deosebire intre faptele enumerate, arata cat de pervertite sunt notiunile din capul tau!

Mai departe, OUG 50 este la fel de ilegitima! Nu inseamna decat interventia unui tert (statul) intre contractul liber asumat intre 2 parti.

"Statul ii jupoaie pe contribuabilii cinstiti…"

Incomplet, statul ii jupoaie pe toti contribuabili, ca atare evaziunea in fata talhariei acestuia e fireasca si legitima.

Mihai Voiculescu

Cred ca nu se tine cont de wc-ul din fundu` curtii 🙂

laceasdeseara

Interesant articol, dar datele sunt rupte din context. Este o simpla poza, mai interesant era sa vedem o dinamica.

Ca suntem varza la multe capitole o stim, dar sa vedem si unde am fost. Parerea mea e ca stam mai bine decat in trecut.

Un alt aspect, poate ar fi util ca langa acele date sa mai adaugi si: numarul de gospodarii din mediul rural respectiv urban. Nu uitati ca Romania este o tara cu o pondere importanta a ruralului. Chiar daca nu au closet cu apa conectat la canalizare nu inseamna ca se caca in galeata si arunca pe strada ca in evul mediu.

Dar mai e ceva ce nu inteleg, de unde pana unde concluzia ca "Atenţie, media de 3,1% include influenţa României. Fără această influenţă, media UE ar fi fost la jumătate."

Matematic nu prea face sens, ar trebui ca Romania sa aiba o importanta cam mare in total UE, dar da bine la public sa spunem ca se reduce la jumatate, nu?

Tara e de cacat pt ca inloc sa facem ceva constructiv noi dam si cu mai mult cacat si ne plangem nonstop, ca de… asta ne este noua felul. Ne meritam soarta ca natie

stan

@ lucian

londra, birmingham etc. two bedroom house/flat (60-80mp2) e in genere ocupat de 3-4 persoane(adulti+minori) iar la extrem de 6-7(spre ex. imigrantii) .

ps:in camine nu stiu cum e mersu eu nefiind ,,student".

Lucian Davidescu

@d

Ba da! Sugestii?

@loop

Da, am întrebat prost 🙂 Dar pentru ce pretind şpăgi atâţia oameni??

@Mihai

Dar nu eşti sigur, reciteşte:

"în curte, într-o groapă săpată în pâmânt"

@laceasdeseara

"Matematic nu prea face sens"

3,1% din 500 milioane = 15 milioane.

42,5% din 21 de milioane = 9 milioane.

Eu zic să nu mai foloseşti matematica drept argument o vreme 🙂

@stan

Păi singura valoare de adevăr general în ce ai spus este numele locuinţelor în engleză.

loop

@Lucian Davidescu : chiar nu stii principiul functionarii unui functionar roman : salariul il ia ca sa vina la servici, si spaga o ia ca sa faca treaba pentru care este platit, sau pe post de spor de zambet (in traducere din limba de lemn ca sa nu te trateze cu posteriorul) … Uite un exemplu de la niste oameni mai bine documentati ca mine : http://www.zf.ro/eveniment/cazul-invitatiei-cu-pa

stan

serios!!!!!! si io credeam ca sunt prost .

diferenta dintre mine si tine e ca io sunt de ani multi in uk si stiu/vad ce si cum. tu dai cautare pe net sa vezi ,,statisticili"…

ionut

@Iokan

"mic patron manelist"

1) "Patron" (adevarat doar pe jumatate, sunt si angajat inca).

2) "Mic" (da, inca, devreme ce cifra anuala de afaceri a grupului de firme pe care-l controlez n-a depasit niciodata 16,5 milioane de euro).

3) Si da, manelist

Irelevant in legatura cu valoarea de adevar a afirmatiilor, da' simptomatic pentru modul de gandire etatisto-colectivisto-socalisto-agresive.

stan

prietene eu nu caut nimic…

mi-ai aratat nistre cladiri naspa din ro. asa si …

nu am chef & timp sa-ti dau link-uri la unul din sutele de mii de ,,houzzzing estateee" unde au podele din lemn pereti de plasterboard(rigips) si stau familii de 5 ( 3 copi ca se dau bani multi aka sociale pe copii) in apartamente cu 2 dormitoare si 50mp patrati.

nu am nici timp si nici chef sa-ti spun io cum e cu calitatea locuintelor in uk ( unde cei mai multi nu-si permit sa si le repare ,ca dau banii pe taxe si rate. prefera sa le vopseasca aka refurbishment)

nu am timp si nici chef sa-ti dau info despre borough-uri din londra (sau birmingham..etc) unde milioane de studenti9multi din fucking india& shit) , imigranti ( multi ,,ilegali") si oameni cu venit mic stau supraaglomerati ca sa-si poata plati chirile extra-scumpe pentru ca tre sa ceri voie la stat (banda de oameni care ne fut) sa construiesti ceva . care stat surpriza!!!!!!!!………..nu face si cand face , face prea scump & insuficient(infrastructura , adica)

…………..etc.

stai macar 5 ani ,cu chirie in diferite zone sau orase . mergi cu automobilul, metroul , autobuzu sau chiar pe jos (ai impresia ca trotuaru sau soseaua a fost facuta pentru 3 pers. nu milioane)

dupa aia sa vorbesti de ,,satistici".

ps: my2 pence shit is this : statisticile(sau firmele de audit) mint si sunt facute subiectiv .

pps:nu am zis niciodata ca rahatu din uk nu sta mai bine d.p.d.v locativ fata de romania ci numai ca statistica mint . concluziile, decizile si (poate) actiunile vor fi luate gresit .

tudor

Probabil ar fi procentul mai mic cu cei cu wc-ul in curte daca s-ar putea lega la canalizare, dar canalizarea este inexistenta in satele romanesti.

sibiu

suntem rusinea Europei pe departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *