Riscograma
Lucian Davidescu

10 metode legale pentru a plăti taxe mai mici sau deloc

Cum să faci grevă fiscală şi totuşi să respecţi legea.

1. Deductibilităţi. Verifică dacă beneficiezi de toate deductibilităţile prevăzute de lege, de la asigurările voluntare pentru pensii şi sănătate până la cheltuielile cu izolarea casei.

2. Beneficii. Dacă ai nevoie de maşină sau de locuinţă de serviciu, angajatorul tău ţi le poate oferi fără să plătească impozite şi contribuţii pentru ele. La fel se întâmplă cu benzina sau reparaţiile şi amenajările. Lista de cheltuieli care pot fi acoperite de angajator poate include chiar şi traininguri în ţări exotice.

3. Cheltuieli. Dacă dimpotrivă ai o maşină sau o locuinţă şi le pui la dispoziţie companiei, este firesc să primeşti chirie pentru ele. Întreabă contabilul cum – exact – trebuie făcute hârtiile.

4. Participare la profit. Procedura legală prin care angajaţii pot primi o parte din profit este complicată şi riscantă, însă dacă angajatorul este de acord să cedeze angajaţilor o parte din acţiuni, atunci totul se poate face perfect legitim.

5. Call option. O variantă o reprezintă şi opţiunile de cumpărare la preţ fix, care îi permit angajatului să aştepte până când preţul acţiunilor creşte, să plătească preţul mic stabilit iniţial apoi să revândă acţiunile imediat, în profit.

6. Firma ta. Dacă încasezi veniturile prin intermediul propriei companii, plăteşti impozit de 16% din profit şi încă 16% din ce rămâne în momentul în care îţi ridici dividendele. În total, 29,44%. Dar asta doar după ce scazi cheltuielile. Dacă firma are cheltuieli mari, plăteşti doar forfetarul.

7. Offshore. Poţi deschide o firmă chiar în interiorul UE, adică Cipru, Malta, Irlanda, Marea Britanie (Jersey, Guersney, Isle of Man) . În acest caz, vei plăti acolo chiar şi zero impozit pe profit iar în România trebuie să declari dividendele obţinute şi să plăteşti cei 16% impozit.

8. Mai puţine impozite indirecte. Cumpără de câte ori ai ocazia fără TVA (online, din afara UE) sau fără accize (din duty free)

9. Schimbarea rezidenţei fiscale. Dacă munca ta nu presupune prezenţă fizică, atunci poţi alege să lucrezi din altă ţară şi să-ţi plăteşti impozitele acolo. Nu este nevoie să te muţi definitiv ci pentru mai mult de 183 de zile pe an. Dacă ai venituri suficiente, poţi opta pentru o ţară civilizată, unde de taxele respective chiar ai parte de servicii publice. Dacă nu, există şi varianta unui paradis exotic din lumea a treia unde cu doar câteva sute de euro câştigate aici îţi permiţi aproape orice.

10. Emigrarea. Adică soluţia prin care-i poţi demonstra unui stat-banditesc că nu-i datorezi nimic.

Citeşte şi Toată România intră în grevă fiscală

Alte propuneri?

3 comentarii
Flavius

Cele mai importante motive pentru care vreau sa emigrez sunt serviciile – mai exact sanatatea si justitia. Domne fereste sa ajung la tribunal, nu stii cum iesi de acolo. Si nu vreau sa imi fac o familie si copii aici din cauza spitalelor, chiar nu am curajul.

Adrian

wow, mersi:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *