Riscograma
Lucian Davidescu

În România mor şase bebeluşi în fiecare zi

Adică 10 la fiecare 1.000 de născuţi vii, cea mai mare rată din Uniunea Europeană. La alţii, mortalitatea infantilă e un indicator de calitate a vieţii. La noi, e doar un sinonim pentru incompetenţă.

Anul trecut au murit în România 2.250 de copii mai mici de un an. Majoritatea au murit cu zile, din cauza unor medici incompetenţi sau asistente imbecile , respectiv mame analfabete sau taţi alcoolici (mai ales cei care le dau să bea apă intoxicată cu nitriţi, simbolul României rurale). Oamenii, nu banii sunt principalii vinovaţi. Pentru că România are acces la aproape toate tratamentele, vaccinurile şi procedurile posibile. Numai de-ar avea cine să le aplice.

Și cine să impună grija pentru pacient? Cu ce preocupare şi autoritate are s-o pună pe asistentă la treabă un medic care e mai mult la cabinetul propriu sau un director care aranjează licitaţiile sau un ministru pus acolo să aibă grijă ca lucrurile să rămână, fundamental, neschimbate?

Vă amintiţi vănzătoarea de la „Alimentara”, de acum 20 de ani, care vindea marfă puţină, proastă, rar şi îşi permitea să se răstească la clienţi? N-a mai fost acceptată aproape nicăieri. Acum e asistentă.

4 comentarii
ova

Din nefericire cam asa e !

Tare imi este teama ca tendinta asta de la vanzatoarea de Alimentara din anii '80 propagata la asistenta medicala din zilele noastre sa se fi contaminat si structurile statului chiar pana la institutia prezidentiala !

VictorCh

"…din cauza unor medici incompetenţi sau asistente imbecile , respectiv mame analfabete sau taţi alcoolici…"

Aici nu ma voi referi la partea cu profesionistii (cadrele medicale – si eu consider ca ar trebui incluse si cele didactice), ci la "amatori": parintii (in optica mea – nu neaparat alcoolici, ci nepriceputi).

Pt a desfasura aproape orice gen de activitate in zilele noastre trebuie sa faci intr-un fel oarecare (printr-un document valid sau/si prin promovarea vreunui oarecare fel de test) dovada ca esti apt pt desfasurarea respectivei activitati.

Ciudat este ca (daca nu esti declarat iresponsabil) NU se cere sa faci in nici un fel dovada unei minime competente pt doua activitati cu impact major asupra societatii: votul (care influenteaza hotarator viitorul imediat, pe termen scurt) si facutul de copii (care afecteaza viitorul pe termen mediu).

Ba MAI mult: odata ce copilul este facut, cresterea si educarea propriilor copii – in loc sa fie un drept castigat prin dovedirea aptitudinilor proprii in respectivul domeniu – este considerata a fi o obligatie legala nediscriminatorie – asta pana nu apare (de obicei in conditii tragice – sau macar dramatice) dovada incompetentei respectivului parinte. (Parinte care – in acele imprejurari, sau (preferabil) anterior acestora – in loc sa fie educat, sfatuit si indrumat – este "decazut din drepturile parintesti", astfel copilul fiind privat de dragostea parinteasca – in majoritatea cazurilor decaderea este pricinuita de nepricepere, nu de rea-vointa si cu atat mai putin de lipsa de sentimente parintesti).

Oare de ce nu se prezuma in acelasi fel si dreptul nediscriminatoriu la soferie – pana la primul accident grav? De ce s-o mai fi cerand permisul de conducere care sa faca dovada absolvirii unei pregatiri de specialitate si a promovarii unei examinari?

Elena

Analizam harta Europei cu procentul de mortalitate infantila si M-AM CUTREMURAT! 10,1 ingerasi la 1000 de ingerasi nascuti vii????? E CUTREMURATOR! Sunt mamica unui baietel de 1 an si aproape 8 luni, un copil absolut adorabil, pe care l-am nascut in Olanda. Daca se nastea in Romania cu siguranta copilul meu sau eu sau amandoi am fi fost morti acum. Am avut pre-eclampsie, unul dintre cele mai grele diagnostice pe sarcina. Asta ca sa nu mai spun ca la 10 saptamani am mers cu hemoragie la spital si datorita unui echipaj SMURD care a venit foarte repede la apelul meu de urgenta si medicului meu ginecolog, copilul meu nu a fost un nefericit "avort spontan". Si, bineinteles, a Bunului Dumnezeu! Nemernicele de asistente m-au si dus pe aripa de chiuretaje, noroc cu medicul meu ginecolog care a tipat cat a putut la ele ca eu am copilul in burtica. Iar in spital am dat bani pentru orice si tot ce a trebuit (branule, perfuzoare, medicamente etc.) am cumparat.

La aproape 7 luni de sarcina am plecat din tara si, multumesc lui Dumnezeu, am nascut intr-o tara cu un sistem medical foarte bine pus la punct, unde daca sunai asistenta sa vina, nici prin cap nu-i trecea cuiva ca nu ar veni… Unde "spaga" a constat intr-un zambet larg al unei fericite mamici si un "multumesc" spus printre lacrimi cu puiul in brate… Unde in sectia de neonatologie misunau asistentele in cea mai mare liniste si unde erau cu ochii pe monitoare si bebelusi mai ceva ca pe tezaur…Unde medicul a venit sa isi ceara scuze ca ma amana la cezariana cu 3 ore pentru ca o alta mamica era in travaliu de ore bune si nu putea sa nasca…Unde erai intrebat ce vrei sa mananci si ti se dadea si o lista de meniu a zilei respective…Pare desprins dintr-un basm in comparatie cu ce se intampla la noi in tara prin spitale, dar este pura realitate! Daca exista vointa (din toate partile), atunci se poate realiza si la noi un sistem medical la standarde adevarate. Scuza cu banii este puerila! Camarila sugatorilor din Guvern si Parlament daca ar disparea sau macar s-ar reduce la decenta, daca s-ar atrage bani de la fondurile europene atunci o parte din banii din buget ar putea fi directionati catre sanatate si invatamant. Dar cine sa o faca? Camarila ne condamna pe toti la prostie si moarte…Incet, dar sigur!

Adrian

Cred ca reactiile sunt mai degraba exagerate. Tocmai mi-a picat in mana o carte cu articole din presa anului 1935. Mi-a sarit in fata o cifra incredibila intr-unul din aceste articole. Mortalitatea infatila in judetul Botosani in 1935 era de 500 de copii din 1000 de nasteri pentru intervalul 0 – 7 ani. Mai precis aveai 50% sanse sa nu ajungi sa iti dai copilul in clasa I. Vezi in acest sens buletinul demografic al Romaniei din 1934.

Faptul ca am ajuns la 10 la 1000 as zice ca este chiar extraordinar avand in vedere conditiile in care locuieste in continuare populatia rurala ( fara apa curenta, fara baie, etc). Daca judec putin, in conditiile date de viata mi se pare o minune ca mor doar 10 si poate sistemul medical nu e chiar asa de blamabil. ( sunt inginer, nu apar nici un medic din spirit de breasla ).

Ce parere aveti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *