Riscograma
Lucian Davidescu

Poate statul să controleze prețurile de la piață?

Cât de mică e distanţa dintre bun-simţ și nerozie

Dacă de altceva nu e în stare, poate Guvernul reuşeşte măcar să facă un comparator de preţuri.

“Avem în evaluare la Ministerul Economiei un proiect «Observatorul preţurilor». Vom monitoriza în peste 1.400 de puncte preţurile, iar acolo unde vor fi derapaje va interveni Agenţia pentru Protecţia Consumatorului”, spunea Adriean Videanu, încercând parcă să-şi maimuţărească titulatura de ministru al economiei. Evident, să sugerezi controlul preţurilor într-o ţară care se pretinde economie de piaţă e cel puţin caraghios.
“Nicio autoritate a statului nu va interveni în decizia unui comerciant sau a unui consumator, dacă evident aceştia respectă legea. Observatorul se doreşte a fi o măsură de natură administrativă şi preventivă pentru corecta informare a cetăţeanului”, a nuanţat azi acelaşi personaj. Chiar dacă renunţă greu la reflexele autoritariste, diferenţa de sens e de la cer la pământ.

De ce legea nu foloseşte la nimic
Controlul preţurilor sub ameninţarea Protecţiei Consumatorului este o aberaţie, pentru că instituţia n-are nicio atribuţie asupra preţurilor. Ameninţarea cu Consiliul Concurenţei are – ce-i drept – acoperire legală, dar e uşor frivolă. Teoretic, se poate presupune că inspectorilor anti-trust le va fi mai uşor să găsească carteluri. Practic, asta se poate întâmpla doar dacă într-adevăr nu se constată diferenţe de preţ. Când doar o parte dintre producători au preţuri mai mari, ei nu pot fi sancţionaţi legal. Pot fi însă sancţionaţi de piaţă.

Se poate chiar mai simplu
În realitate, diferenţele de preţ chiar există. De aceea, afişarea lor centralizată e un lucru absolut firesc, chiar necesar. Era şi mai bine dacă o făcea o asociaţie de consumatori sau o entitate privată, aşa cum se întâmplă deja cu comparatoarele de preţuri pentru magazinele online. Însă, cât timp asta nu se întâmplă, este perfect legitim ca o instituţie a statului să-şi asume iniţiativa. Dacă ar vrea să-şi uşureze munca, Videanu ar trebui să ceară eşantioanele folosite de INS pentru calculul inflaţie şi să le facă publice.

Cât de importantă e metodologia
De la teorie la practică, distanţa este mare. Dacă măsura va justifica un nou aparat birocratic, umplut de nepoţi şi nepoate pe toate funcţiile posibile, care să centralizeze nişte aiureli ilizibile, mai bine lipsă. Regula de cost ar trebui să fie simplă: costuri zero. Statul are suficiente resurse neutilizate, ăsta e un proiect care cere creier, nu bani. Acum vom vedea exact cât creier are.

Vor scădea preţurile?
Dacă e îndeplinită condiţia de mai sus – da, cu siguranţă. E imposibil de stabilit cu cât, însă nici nu contează. Bine împachetată, informaţia poate fi valoroasă în sine. Într-o primă etapă, clienţii vor găsi cel mai mic preţ şi deja scopul direct a fost atins. Ulterior, competitorii vor fi forţaţi să se alinieze, ceea ce va avea ca efect indirect atenuarea inflaţiei. Asimetria informaţională şi comoditatea sunt acum principalele motive pentru care apar diferenţe mari de preţ la produse similare.

P.S. Oricum, nu e cazul să exagerăm cu efectele. În ilustraţie, exemplul Greciei, care are sezoane fireşti de inflaţie şi deflaţie lunară de sub 1%. 7% poate fi cel mult o excepţie.

7 comentarii
Alin

Bueeeeyyy, normal ca infiintam o institutie noua, ca doar am restructurat guvernul! Sper ca nu are cineva naivitatea sa creada ca se va da concurs pe posturi….

zenex

Corect. Reinfintam mercurialele. Dup-aia ajungem la concluzia ca preturile mari sunt din vina capitalistilor hrapareti, ca urmare unii se vor gandi cu nostalgie la comunism. Dup-aia ajungem la concluzia ca privatii nu dau destui bani la stat, asa c-o sa nationalizam privatii, sa fie toti sub control. Dup-aia ajungem la concluzia ca mai mult de un partid n-avem nevoie, ca celelalte tot se opun si baga bete-n roate. Dup-aia nici de alti presedinti nu mai avem nevoie, ci doar de unul cu experienta si care le stie pe toate.

Acum serios. Pun pariu ca verificarea preturilor nu va avea absolut nici o influenta asupra preturilor. Se urmareste crearea unei institutii "de verificare", unde vor ajunge toti concediatii din ministere. Se angajeaza director, vreo 7 directori adjuncti, consilieri, "verificatori" sau cum se vor numi, v'o 5 secretare, soferi, etc.

Bravo, Videne. Te iubesc din ce in ce mai mult. Sa ne traiesti, de oameni ca tine avem nevoie.

PS – Se vor verifica si preturile la borduriade??

ionut

@Lucian Avramescu

" Însă, cât timp asta nu se întâmplă, este perfect legitim ca o instituţie a statului să-şi asume iniţiativa."

Fals! Poate e "legitim " in cazul statului in forma lui actuala, hiperumflat/asistential. In cazul in care suma platita prin taxe si impozite depaseste necesitatile statului minim, perfect legitima si morala este evaziunea fiscala.

ionut

Lucian scuza-ma, te-am botezat. Fara nici o intentie.

Stefan Murgeanu

ideea nu e rea si daca va fi ceva similar comparatoarelor de pret online, efectele pot fi numai bune

insa eu nu inteleg cum se va face comparatia de preturi, pt ca nu se pot compara produse generice (cat costa laptele aici si acolo) ci doar la produse exacte (cat costa laptele zuzu de 1,5% grasime aici si acolo) si avand in vedere ca exista cateva milioane de itemuri de produse alimentare care se comercializeaza in Romania, sunt f curios cum se va face comparatia, practic…

Cezar

Boc stiu ca e moral dar slab

Pogea (remaniat) un inginer tamp (a dat 2 mil euro prime la ANAF in plina criza doar pentru ca erau prinse in buget)

Vladescu un tampit cu ceas scump

Videanu (il stiam om de afaceri , daca nu si un bun politician) un socialist de marmura

Blaga un buldog de catifea

Udrea (are marele merit ca a adus biletelul roz, este si va fi rasplatita pentru asta) o blonda generoasa

Predoiu (are cojones, nu a cedat decat dupa mult timp in fata grevei magistratilor si a pledat pentru bun simt, magistratii nu il au , fiind d-zeu pe pamant si invicibil=inamovibil=inputit bunul simt e plecat la oamnenii normali

Romania se va duce dracului. Multumitiva voua si parintilor vostri ca l-ai /l-au votat pe Ilici, deabia peste inca 20 de ani poate va fi si aici civilizatie.

Si la subiect, mercurialul este bun pentru ca babele pensionare cu venituri mici sa stea pe net (sa mai lase crosetatul) si sa caute pretul cel mai bun, chiar daca vor trebui sa treaca pe la 7-8 magazine diferite sa cumpere ce au nevoie.Oricum au timp berechet si netul nu mai este un lux pentru nimeni ,daca locuieste la oras.

Imi este greu sa ma abtin si sa ma intreb "cum de esti atat de tampit Videanu? cum naiba ai ajuns atat de bogat fiind atat de tanmpit?"

ova

Daca atata stie actualul guvern sa faca, ce se mai face atata tam-tam.

Atat stie , atat face.

Daca stia , facea !

Dar exista si cealalta fata, guvernul adica premierul, are un plan secret de relansare economica dar nu poate sa-l aplice ca nu il lasa : mama lui Stefan cel Mare, mogulii, comunistii, minerii, somerii, pensionarii, circul Globus si altii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *