Riscograma
Lucian Davidescu

5 lucruri foarte ieftine în România şi cine trăieşte bine de pe urma lor

Cum funcţionează zeciuiala în România: din trei miliarde de euro cuvenţi, statul primeşte doar 300 de milioane. În fiecare an.

 

1. Petrolul. Până în 2014, Petrom plăteşte o redevenţă de aproximativ 6% din valoarea petrolului extras, adică nu mai mult de 100 de milioane de euro pe an. Dacă ar negocia redevenţa pe piaţă, s-ar putea aştepta la de cinci ori mai mulţi bani. Contractul de privatizare este păgubos, suspect de păgubos, iar statului îi este aproape imposibil – juridic şi etic – să iasă. Schimbarea legii ar echivala cu un abuz al poziţiei de forţă, iar un impozit suplimentar ar pune România pe harta locurilor de ocolit. Înseamnă asta că nu sunt soluţii? Nici vorbă! Există soluţii comerciale.

Deocamdată, statul este sclavul Petrom, dar în curând va fi invers. Şefii de la Petrom au coşmaruri în fiecare noapte când se gândesc la „hold-up problem” şi se liniştesc în fiecare dimineaă în care statul nu le spune nimic. Chiar dacă au un contract care le asigură liniştea deocamdată, din 2014 statul – singurul furnizor de materie primă – are putere nelimitată de negociere. Asta înseamnă inclusiv puterea de-a cesiona oricui altcuiva.

Statul poate să îşi folosească încă de acum puterea de negociere din viitor. Să propună Petrom o redevenţă de 30% acum, iar – în caz că refuză – o redevenţă de 60% din 2014. Este o cifră nerezonabilă pentru ambele părţi, dar un scenariu clasic de teoria jocurilorNumai că statul are de unde porni negocierea în jos, cu alt cumpărător, în timp ce Petrom şi-ar pierde şi sursa de materie primă şi investiţiile făcute acolo. E vreo problemă? Păi câtă vreme e corect contractual, unde-ar fi problema? Şi statul pierde aproape cinci miliarde de euro în cei zece ani, tot corect contractual.

2.Gazele. 12 miliarde de tone pe an, care în mod normal ar valora 3,5-4 miliarde de dolari. Jumătate sunt extrase de Romgaz, jumătate de Petrom. Iar statul încă impune vânzarea lor la jumătate din preţ. Romgaz pierde, astfel, 800 de milioane de euro pe an.
Cine le cumpără? Când e consumul mic, toată lumea. Când e consumul mare, fie se face un coş, fie cine apucă. De fiecare dată a apucat Ioan Niculae, după ce a ameninţat că fără gaz ieftin combinatele lui chimice dau faliment. A fost salvat de fiecare dată, iar anul ăsta – după criză – a reuşit chiar să urce pe podiumul miliardarilor Români, după Patriciu, dar înainte de Ţiriac.

3.Curentul. Mai exact, aşa-numitul „curent ieftin”, produs de Hidroelectrica. Băieţii folosesc faimoasa contabilitate de cizmărie: dacă am moştenit cizmăria de la tata, se cheamă că nu m-a costat nimic. Adică nu includ în bilanţ valoarea mare a investiţiei iniţiale şi nici profitul enorm pe care ea ar fi trebuit să-l aducă după amortizare, pe termen nelimitat. Cât se pierde? Între 500 şi 600 de milioane de euro pe an, în funcţie de cât plouă.

4.Pădurile. Romsilva joacă aceeaşi piesă de prost-gust, a celor câteva milioane de euro profit pe care-l varsă statului în silă. Anul trecut au fost 20. La 4 milioane de hectare, cât administrează, şi la un randament forestier conservator, ar trebui să verse la stat cel puţin un miliard de euro pe an.

5. Resursele minerale. Nisipul costă 36 de bani pe metrul cub. Apa minerală costă 1,5 bani pe litru. Marmura costă 3 euro pe tonă. Anual, statul încasează de aici 20 de milioane de euro, şi pierde cel puţin 100 de milioane.

17 comentarii
VictorCh

Pe cand veti "traduce" aceste grafice, va rog, pt a ne prezenta grafice similare reprezentate NU in "euro per…", ci in "procent din salariul mediu national per…"? (Statul poate ca incaseaza printre cele mai mici valori pt resursele sale, dar noi platim pt ele printre cele mai mari procente din venit.)

vali plesca

pariez ca si din 2014 petrom va plati tot atat ca acum si va avea, la fel, acces nelimitat la resurse. la fel, pariez ca nici celelalte cazuri nu vor suferi transformari majore.

John Galt

100 kwh.. adica ORA. 🙂

100 kw e putere, adica 50 de calorifere.

mihai

Daca statul ar pune redeventa aia doar pentru Petrom, nu ar fi ok dpdv concurential. Daca ar pune-o pentru toti, ar fi 2 scenarii:

– firmele (OMV, KazMunai, Lukoil) i-ar spune statului "fuck off, ne ducem in alta parte si lucram acolo. Sau, si mai bine, stati voi pe petrolul vostru, nu mai producem aici, importam din Austria, Ungaria, Ucraina si asa mai departe". Apropo – "the latest Romania Oil & Gas Report from BMI forecasts that the country will account for 4.8% of CEE regional oil demand by 2010, while providing just 0.6% of supply".

– aceleasi firme ar spune: "Sigur, platim orice redeventa vreti voi. Si 500%. Mergeti la pompa, o veti gasi acolo". In felul asta, pretul benzinei creste, toate firmele isi cresc preturile la diverse produse, pentru ca depind de benzina / motorina, de unde inflatie, puterea de cumparare scade si statul e fericit ca incaseaza mai multi bani si apoi trebuie sa le indexeze bugetarilor salariile cu 30% ca sa tina pasul cu inflatia. In acelasi timp, benzinariile incep sa aduca petrol din Ucraina (unele fac asta si acum, e oricum mult mai ieftin, chiar si cu tot transportul) si vanzarile scad, deci si taxele.

Chestia cu taxele nu e sustenabila. E de preferat sa creezi un mediu economic sanatos, stabil, in care firmele sa vina sa investeasca. Petrom investeste o gramada de bani anual in timp ce tot Petrom pierdea bani anual atunci cand era detinuta de stat (redevente 0 atunci, pentru ca se mutau dintr-un buzunar in altul).

Lucian Davidescu

@VictorCh

Ce-i mai bine, să mai scadă preţurile sau să mai crească veniturile 😉

@vali plesca

Mda, n-ar fi de mirare, mai sunt guri de hrănit.

@John Galt

Mereu mi-o iau pe faza asta 😀

@mihai

Doar OMV/Petrom extrage şi plăteşte redevenţă. Restul importă.

punk

Economic si logic vorbind, m-ai convins. Eu te votez imparatul international al romanilor, cu conditia sa-l convingi si pe nea Gigi care urla acum in piata Constitutiei "Daca nu pica piticul porno, intram peste voi !" de faptul ca prin dublarea imediata a facturii lui la curent el si copiii lui vor castiga mai mult pe termen lung.

Geologistu'

Redeventa la petrol extras de Petrom a fost stabilita pe baza unor previziuni ,,nenimerite'' ca barilul va sta pe undeva pe la 20 de dolari. Bine, era greu poate sa prevezi episodul razboi Golf 2 sau valurile de speculatii pe -commodities- care au dus pretul barilului la 150 USD.

Dar sa stabilesti acea redeventa in suma fixa, fara posibilitatea de adaptare in functie de preturile internationale a fost cel putin o eroare majora. Poate voita ?

Kazmunaigaz, MOL, Lukoil si altii nu exploateaza petrol in Romania. In schimb Petrom da, si el plateste acea redeventa ridicola, inexistenta prin alte parti. Deci tocmai asta e neconcurential !

In rest, total de acord, sunt o gramad de bani ce se pot colecta lejer si economic din redevente din industria extractiva. Ii pierdem de la buget si ii inlocuim noi din impozite !

VictorCh

Sunt CONVINS ca intrebarea era retorica, si eu NU incercasem sa sugerez inadecvarea preturilor IN ACEST SENS, dar considerasem (si continui sa consider) ca poate n-ar fi rau de abordat problemele economice SI prin prisma efectului lor asupra cetateanului, nu ramanand cantonat doar in macroeconomie – ACESTA intentionasem eu sa fie sensul rugamintii mele. (E bine sa stim cum sta statul nostru fata de altele, da' hai sa vedem si cum stau cetatenii nostri fata de altii.)

John Galt

50 de calorifere (timp de o ora) = 50 x 2 KW x H = 100 KWh. x 80 euro / MWh (ca atat era pe OPCOM mai demult) = 8 euro (pentru ca MW e mii kw)

Nu e greu insa ar trebui sa te obisnuiesti.

Insist pe tema asta pentru ca vor fi foarte multe de povestit in perioada urmatoare si e bine sa folosim termenii corect.

Sa vezi privatizari de mii de MW (putere instalata), sa vezi productii vandute pe nimic pe urmatorii 3-4 ani – adica MWh (*MW x nr ore). Foarte putini jurnalisti inteleg cu adevarat cat de important e subiectul..

🙂

gabriel

Eu as fi de acord cu autorul articolului doar daca banii incasati de stat s-ar intoarce la cetateni.

Insa, atata timp cat se fura ca in codru, imi este perfect indiferent daca banii nu sunt dati de Petrom sau ii incaseaza o firma abonata la afaceri cu statul. Iar vina este a noastra, a cetatenilor romani, care in proportie de 99% sunt hoti (politicienii nu sunt importati din germania sau marea britanie, sunt cetateni romani) care ii aducem la putere o data la 4 sau 5 ani ca apoi sa ne vaitam ca ne fura. Si cum spune o vorba din popor: nu e prost ala care cere, ci ala care da!

Familia Adams

Dai "COPY" si "PASTE" si te-ai scos! Si apropo de "PASTE": se citeste "PAST". Copiati un grafic fara sa aiba nici o legatura cu ce vorbiti in articol.

De ce nu puneti un grafic si cu veniturile populatiilor, pe categorii!

Concluzii fara nici un suport: se fura, coruptie. Si pe vremea lu' ceasca se fura si exista coruptie. De la servici se fura tot ce nu se gasea pe piata sau era cartelat si te faceai mare membru de partid, iti turnai colegii si capatai moca, un apartament si iti luai masina inaintea altora care isi asteptau randul 2 – 3 ani.

KV

Agitatule, cine crezi ca iti da XX% redeventa pe campurile din Romania? Crezi ca aici e Arabia Saudita sa iasa petrolul singur si sa te alerge pe camp sa-l bagi in conducta? Astea sunt campuri pe moarte, cu recuperare secundara si tertiara… si mai au 14 ani de viata.
Cine ce redeventa crezi ca se inghesuie sa-ti dea?

Lucian Davidescu

Păi scoatem la licitaţie şi vedem.

Petrom a avut 900 mil. euro profit din extracţie (că rafinarea şi distribuţia abia dacă se ţin pe zero) şi a plătit 80 mil. euro redevenţă.

Prin urmare, dacă măreşti redevenţa cu 500%, abia atunci împarţi beneficiul jumate-jumate (uşor în favoarea Petrom – să zică bogdaproste, eu le-aş cere 90%).

În 14 ani scoţi câteva miliarde în plus. Adaugă platformele de foraj şi deja se fac muuuuuuuuuuulte miliarde.

Dar politrucii sunt puşi pe şpagă şi jaf, d-aia nu vedem nicio licitaţie.

Cora Saurer

Excelent site, informatii profitable tuturor. Ce facem insa cu constatarea?

Costel Prunila

,,,omul e singura creatura care atunci cand vede pericolul fuge cu viteza inspre el

Bolo Dragos

Statul, prin politicienii pe care nu-i linseaza lumea la cat de nesimtiti sunt, si-a tras partea din toate aceste contracte paguboase pentru romani. De aceea nu misca nimic. Castiga el si de restul nu-l doare-n cot.

King rocker

Foarte proaste comentariile legate de redeventa. Redeventa mare isi pot permite sa ceara cei care au zacaminte proaspete, cu productii bune, usor de exploatat. La cat costa extractia in zacamintele noastre, ce spui tu acolo ar duce la inchiderea companiilor in ziua urmatoare. Statul ar putea licita zacamintele din nou insa nu ar aparea nimeni la licitatie. State mai titrate si zacaminte mai cu staif au avut runde fara bidderi… hai sa nu ne prostim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *