Riscograma
Lucian Davidescu

Cât mai creşte leul?

Creşte, creşte, până când se ruşinează de atâta admiraţie.

Până unde creşte, până unde scade, acelaşi lucru. Dacă ştia cineva îşi număra acum milioanele şi ţinea secretul pentru el.
Dacă era o ştiinţă, prognoza cursului trebuia să fie printre cele mai complicate. Dar nu e nici măcar atât. Este o loterie în care fiecare aşteptare colectivă poate să dea peste cap rezultatul.

Să luăm cazul recent. După analizele tehnice fundamentale, leul avea toate motivele să se aprecieze ani în şir. E asta o garanţie? Nu, dimpotrivă. Doar un element de risc în plus.

Atraşi de istoricul de apreciere a leului şi de dobânzile mici la valută, românii s-au împrumutat în euro. Dar oare degeaba erau dobânzile mici? Oare nu plăteşte nimeni paguba. Ei bine, da. O plătesc tot românii, nu neapărat aceiaşi, după ce mormanele de împrumuturi luate au spulberat orice aşteptare şi au copleşit leul.

Se pot câştiga bani din cursul valutar, desigur. Când aşteptările celor mulţi sunt speculate de replica inteligentă a câtorva. Când România şi-a demonstrat ambiţia de-a stopa deprecierea leului, fondurile de investiţii au tras o concluzie nouă. Leul e bun şi se pot face profituri şi dacă mizezi pe întărire, iar în drum culegi dobânzile mai mari. Se numeşte carry-trade.

Vestea proastă e că astfel de exoduri de capital sunt dăunătoare oricum. La fel şi orice apreciere predictibilă. Mai devreme sau mai târziu, vine nota de plată.

Să luăm exemplul elveţienilor. Cumpără euro, dolari, obligaţiuni, orice, cu bani tipăriţi doar ca să nu lase francul să se întărească. Tot degeaba. Chiar şi cu dobândă zero, unii îl iubesc prea mult.

Şi leul ar putea avea destin de monedă „iubită” pe termen mediu, asta e clar. Însă are o bizară timiditate cuantică. Creşte doar dacă nu te uiţi la el.

4 comentarii
John Galt

POC!

Sa vezi durere pe flavian..

Pardon, bucurie..

😀

Victor

CRISTOS A-'NVIAT!

Sarbatori fericite!

off-topic: A trecut mult de cand n-am mai intrat (criza de timp, ordinea prioritatilor) – multumesc pt oferirea abonarii prin mail la comentarii.

[On-topic nu pot sa comentez, e prea "de specialitate" articolul si cunostintele mele in domeniu prea reduse, asa ca "tac si-'nvat" (sau macar ma straduiesc).]

Razvan

Cu parere de rau, motivele evidentiate in articolul "La ce foloseşte „exotica” monedă naţională?" sunt mai degraba parte a analizei fundamentale decat a analizei tehnice.

Analiza tehnica a cam aratat ca leul se va aprecia si daca mai punem la socoteala si trendul economiilor din zona, ne dam seama de "sentimentul pozitiv" care a invadat pietele:)).

In general Analiza tehnica ne arata variatiile in cadrul unei perioade scurte in timp ce analiza fundamentala ne arata tendintele viitoare.

Alte parti ale analizei fundamentale pe Forex ar fi deficitul balantei comerciale, ponderea acesteia in balanta de plati etc.

Momentan deficitul balantei comerciale se diminueaza pe fondul scaderii consumului de bunuri de folosinta indelungata in timp ce prin imprumuturile internationale (FMI, BCE, emisiune de eurobonduri etc.) balanta de plati ajunge sa arate bine.

Problematic va fi momentul in care FMI va intreba de arierate, de cresterea economica mult prea optimista, cand UE va intreba cum se poate sa scada deficitele in limitele acceptate desi ne platim si datorii externe (deja s-a primit aceasta intrebare), cand investitorii vor vedea sanse mari de depreciere iar Isarescu a taiat deja inca 1% din dobanda facand carry trade-ul mai putin atractiv etc…

Atunci incepe nebunia si nimeni nu stie cand va veni acel moment. Poate fi saptamana viitoare (sau la urmatoarea intalnire cu FMI) sau poate fi peste 2 ani.

Lucian Davidescu

@John Galt

Cred că e o poveste pe care n-o ştiu 😀

@Victor

Adevărat a-nviat!

Cu plăcere, era mai uşor decât credeam

@ Răzvan

Corect, o neglijenţă din partea mea.

Nebunia poate fi şi într-un sens şi în altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *