Riscograma
Lucian Davidescu

Fumatul îi dăunează grav lui Isărescu. A mai ratat o ţintă de inflaţie!

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 4,74% anul trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Asta înseamnă că Banca Naţională şi-a ratat ţinta de inflaţie (3,5% cu toleranţă de un punct).

N-ar fi prima oară. De fapt, BNR a reuşit să atingă ţinta o singură dată – în 2006.

Ce s-a întâmplat însă în 2009, un an cu recesiune şi consum mai mic? Preţurile alimentelor au crescut nesemnificativ sau chiar au scăzut. Media scumpirilor la alimente este de 0,38% pentru un an întreg. În schimb, au continuat să se scumpească mărfurile nealimentare şi serviciile. Iar cel mai mare impact l-au avut produsele purtătoare de accize.

Ţigările s-au scumpit cu 38,6% în 2009. Ele au o pondere de 4,6% în coşul de inflaţie, ceea ce înseamnă că au contribuit cu 1,77 de puncte din cele 4,74. Fără scumpirea ţigărilor, inflaţia ar fi fost sub 3%.

Combustibilii, care s-au scumpit cu 13% şi cântăresc 6,8 procente în coş, au adăugat şi ei 0,9% la cifra totală. Asta înseamnă că fără scumpirea ţigărilor şi a combustibililor inflaţia ar fi fost de numai 2%.

Ce s-a întâmplat cu banii? S-au dus la stat. Toate aceste scumpiri au fost determinate de mărirea accizelor. Pentru 2010, BNR are o ţintă şi mai ambiţioasă de inflaţie: 3%. Iar statul are o ţintă şi mai ambiţioasă de colectare: 7% în plus la încasări.

In the end, there can be only one

Un comentariu
Required

pai fratilor, nu tigarile ii cauzeaza lui Isarescu, si accizele majorate

(opinie de fumator)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *